Home » Wijn » Currently Reading:

Zuid Amerikaanse wijnen

februari 2, 2014 Wijn No Comments

Je komt er niet zo snel om te golfen, maar mocht je die kant op gaan, bespreekt vinologe Riet vast de wijnen van Zuid Amerika. “We hebben Australië en Nieuw-Zeeland achter ons gelaten en zijn nu aangekomen in Zuid-Amerika. Als eerste neem ik u mee op een tocht door Chili.

sa-kaart Chili is een smal maar zeer langgerekt land dat ingeklemd ligt tussen het Andesgebergte in het oosten en de Stille Oceaan in het westen. Volgens veel deskundigen is Chili het meest ideale wijnbouwland ter wereld.Chileense wijnen zijn qua volume is niet het grootste van Zuid Amerika – dat zijn de wijnen van buurland Argentinië. De Chilenen omschrijven Chili vaak als ‘een plantenkas, waarvan God het dak is vergeten’, om aan te geven hoe perfect de omstandigheden voor o.a. wijnbouw zijn.

Geschiedenis Chileense wijnen

Een echt ‘nieuw’ land is Chili eigenlijk helemaal niet. Al in de zestiende eeuw plantten de Spanjaarden er de Paisdruif aan. Eind negentiende eeuw exporteerde Chili zelfs op vrij grote schaal wijn naar het door phylloxera zwaar getroffen Europa. De stijl van die wijn was in hoge mate geïnspireerd door Bordeaux. Rood dus, en gemaakt van druiven als Cabernet Sauvignon en de sinds kort weer herontdekte Carmenère.

Het succes was alleen van korte duur en het grootste deel van de twintigste eeuw produceerde Chili ruwe wijnen die snel oxideerden en die bestemd waren voor de weinig kritische lokale bevolking. Het enorme kwaliteitspotentieel werd nauwelijks benut, maar dat is intussen wel anders. Ook de politieke situaties in Chili onder Allende en Pinocet hebben bijgedragen aan een roerige tijd in de wijnbouw en een afname van de productie.

Maar sinds 1988 is er weer een democratie in Chili met een gekozen burgerregering. Hier mee werden de handelsembargo’s opgeschort en kwam de wijnbouw weer tot volle bloei en steeg de export.

Klimaat & bodem

De condities voor wijnbouw zijn in Chili bijzonder gunstig. Een droog klimaat met veel zonlicht. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de stofwisseling in de planten, het zorgt er ook voor dat plantenziekten nauwelijks voorkomen. Ook de beruchte phylloxera, de druifluis die in Europa bijna alle wijngaarden verwoestte, heeft hier nooit enige schade aangericht. Druivenplanten worden daarom niet geënt op onderstokken.
Voor het maken van de wijnen betekent dit, dat weinig bestrijdingsmiddelen nodig zijn, waardoor biologisch wijn maken mogelijk is.

De droogte vormt geen enkel probleem, aangezien er smeltwater uit de Andes in overvloed is om irrigatie toe te passen. Door het uitzonderlijke klimaat is het in Chili toegestaan om irrigatie toe te passen. Hiervoor zijn kanalen gegraven die het smeltwater uit het Andesgebergte aanvoeren.

De Chileense wijngaarden zijn hoofdzakelijk aangelegd in de vlakke delen van oost naar west lopende rivierdalen op vrij rijke bodems. Steeds vaker echter worden de wijngaarden op hellingen aangeplant. Dit is wel lastiger te exploiteren, maar zorgt wel voor een belangrijke factor voor het produceren van betere wijnen.  De overvloedige zon zorgt voor krachtige, moderne en aromatische wijnen.

Chileense wijn en wijnbouw

De Chileense wijngebieden liggen verspreid over vele honderden kilometers. De eerste aangeplante wijngaarden liggen in het midden van het land, ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Ze maken deel uit van de grote Valle Central (Central Valley) tussen het kustgebergte en de Andes. Chili scoorde tot nu toe vooral met zuivere en ’eenvoudige’ wijnen van Cabernet Sauvignon, Chardonnays, Merlots. Tegenwoordig wordt geprobeerd meer wijnen met complexiteit te produceren, door meer nadruk te leggen op specifieke herkomst.

Veel bedrijven maken kwalitatief goede wijnen, vaak in samenwerking met bekende producenten uit Frankrijk of Californië.  De familie Rotschild (van Lafite-Rotschild uit de Bordeaux), Prats (van Cos d’Estournel eveneens Bordeaux) en Torres (Penedés, Spanje) hebben zelf wijn gaarden of belangen en invloed in Chileense wijnbedrijven.

Voor de verbreding van het aanbod wordt ook gebruik gemaakt van druivenrassen, die tot nu toe wat in de schaduw stonden. Het meest in het oog springende voorbeeld is de Carmenère, die lange tijd werd aangezien voor de Merlotdruif. Chili heeft hem nu omarmd als de ‘nationale druif’. Ook Malbec, Syrah en Pinot Noir worden meer en meer aangeplant.

Streken met wijnbouw

Central Valley is de regio ten oosten van San Francisco in het midden van Chili. Central Valley biedt alle condities om de beste wijnen van Chili te kunnen produceren. Er heerst een semi landklimaat, met invloeden van de Grote Oceaan, arme grond, een permanente irrigatie, perfecte zonligging, overdag hoge temperaturen en koele nachten.

In het drogere noordelijke deel van de Central Valley bevat de ondergrond veel steen, dat duizenden jaren geleden door rivieren vanuit het Andesgebergte is meegevoerd. In het vochtigere zuidelijke gedeelte van de Central Valley bestaat de ondergrond voornamelijk uit alluviale klei en löss, ontstaan door erosie van het Andesgebergte.

Cachapoal Valley ligt op minder dan 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Het gebied is vernoemd naar de gelijknamige rivier, die ook wel de “idiote rivier” wordt genoemd vanwege zijn hoge water en snelle stroming.

Het gebied heeft circa 10.000 hectare aan wijngaarden en is voornamelijk geschikt voor de druivensoorten Cabernet Sauvignon en Merlot. Maar ook de druivensoorten Sauvignon Blanc en Chardonnay doen het goed in de wat koelere gedeeltes. Vanwege de “mediterrane” droogte is irrigatie hier noodzakelijk. Het klimaat levert er het ideale contrast tussen warme dagen en koude nachten, wat garant staat voor gezonde kwaliteitsdruiven. De regenval is geconcentreerd in de winter, in de maand juni en augustus.

wij-zaMaipo Valley is in Chili het gebied met de langste wijnbouwtraditie. Het wordt wel eens omschreven als de bakermat van de Chileense wijnhandel. Maipo Valley is gelegen aan de voet van het Andesgebergte en aan de kust van de oceaan. De lage hoeveelheid regen, hoge temperaturen en kiezelgrond vormen de perfecte condities voor de groei van de wijnstokken.

Aan de oostkant ligt de Maipo ongeveer 1.000 meter en aan de westkant 500 meter boven zeeniveau. Door deze natuurlijke helling bestaan er binnen de vallei verschillen in de wijnbouw. Er heerst een warm, mediterraan klimaat met als belangrijkste kenmerken een droge zomer van december tot maart en een gemiddelde neerslag van 330 mm per jaar. De temperatuurverschillen aan de voet van de Andes kunnen in de loop van het wijnseizoen oplopen tot 20 °C.

Casablanca Valley is het jongste wijngebied van Chili. Pas in 1989 werd per toeval ontdekt dat deze vallei bij uitstek geschikt was voor het maken van wijn. Casablanca Valley ligt van alle Chileense wijngebieden het dichtst bij de zee, namelijk 40 km, waardoor het klimaat duidelijk verschilt van de andere valleien. Elke middag trekt bewolking vanuit zee de vallei in, het felle zonlicht wordt gebroken, de temperatuur daalt en de druif rijpt zeer gelijkmatig waardoor een betere kwaliteit ontstaat. Hierdoor, maar ook door de frisse wind uit zee, vindt de oogst een maand later plaats dan in de andere wijngebieden.

De opbrengst per hectare is slechts 2/3 van het gemiddelde in Chili vanwege een zeer dunne bovenlaag in Casablanca Valley. De wijnen zijn hierdoor meer intens van smaak. Sinds 1989, toen de eerste stokken geplant werden in Casablanca Valley, zijn ruim 3000 ha met stokken beplant en bezitten bijna alle Chileense wijnbedrijven van naam er wel wijngaarden.

Maule Valley is gesitueerd in het zuidelijk deel van de centrale vallei in Chili en is gezegend met een perfect wijnklimaat met zachte mediterrane trekken. Zelden is het er extreem heet of koud en de afwisseling van nachtelijke koelte en warmte overdag zorgt voor maximale ontplooiing van de fruitaroma’s in de druiven.

Parallel aan deze vallei lopen het Andesgebergte en de keten van bergen aan de kust. Hierdoor is de variatie in temperatuur tussen dag en nacht behoorlijk groot (temperatuur daling door de koele winden van de oceaan) en deze condities zorgen voor een optimale, doch langzame rijping van de druiven.

Rapel Valley ligt ten zuiden van Santiago, de hoofdstad van Chili en heeft ruim 9100 hectare aan wijngaarden. Deze wijngaarden liggen in komvormige valleien, op een hoogte van 600 meter aan de westkant tot 1000 meter aan de oostkant.
Rapel Valley heeft een warm klimaat, dat wordt beïnvloedt door de Grote Oceaan. De zomers hebben warme dagen en koele nachten. Een klimaat, dat ideaal is voor het verbouwen van druiven. Deze streek de thuisbasis voor de druivensoorten Cabernet Sauvignon en Merlot. Daarnaast worden er ook mooie rode wijnen gemaakt van de druivensoorten Carmenère, Syrah en Cabernet Franc. Maar ook mooie witte wijnen komen hier vandaan. Die worden veel gemaakt van de druivensoorten Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Limari Valley, of Valle del Limarí, is gesitueerd ten zuiden van Elquí en is één van de noordelijkste wijngebieden van Chili. De Muskaatdruif floreert hier. Circa 6000 hectare zijn hier beplant met diverse Muskaatrassen en Pedro Ximénez (bekend uit Spanje voor de zoete Sherry), om het Chileense distillaat Pisco te maken.

De Limari Valey heeft sinds 1993 een goede reputatie opgebouwd voor stille wijnen van een hoge kwaliteit en inmiddels is er ongeveer 2000 hectare wijngaarden te vinden in dit gebied. Deze wijngaarden liggen langs de kust van Chili in een lengte van 20 tot 30 kilometer. In de winter vriest het er niet en in de zomer wordt het er vaak niet warmer dan 30˚ Celsius. Dit klimaat is ideaal voor de druivensoorten Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier en Pinot Noir. In de binnenlanden is het klimaat iets anders en hier doen de druivensoorten Cabernet Sauvignon en Merlot het goed. De regenval is in Limari Valley ook zeer laag, zo’n 90 mm per jaar. Dit betekent wel dat irrigatie noodzakelijk is.druif

Curicó Valley ligt meer dan 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago en heeft ruim 17.000 hectare wijngaarden. De druivensoort Cabernet Sauvignon is hier het meest aangeplant, gevolgd door de soorten Sauvignon Blanc, Merlot en Chardonnay. Het gebied is te verdelen in twee subregio’s: het noordelijke gedeelte en het zuidelijk gedeelte. Beide regio’s zijn gelegen aan een rivier, die gebruikt worden voor irrigatie. Het gebied is koeler in vergelijking met de noorderburen Cochagua en Maipo. Niet verwonderlijk dus dat Sauvignon Blanc het hier goed doet.

Leyda Valley is een recent erkend subgebied voor topkwaliteit witte en rode wijnen. De wijngaarden kijken uit op de Stille Oceaan, slechts 14 km daar vandaan. Door de nabijheid van de oceaan geniet het dal van een gematigd microklimaat. Lichte briesjes zorgen voor verkoeling en een goede luchtcirculatie, waardoor eventuele overtollige vochtigheid geen tijd heeft om schimmels en ziektes te veroorzaken. De oogst vindt er twee weken later plaats dan bij alle andere langs de kust gelegen wijngebieden. Op de arme bodem van klei en leem gedijen onder deze omstandigheden Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir nergens anders zo goed als hier. Leyda Valle is het meest veelbelovende wijngebied van Chili.

U ziet Chili heeft een lange wijngeschiedenis en het land heeft veel te bieden op het gebied van wijn. De volgende keer neem ik u mee naar het buurland Argentinië.

Tot de volgende column,”

Riet

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Verenigde Arabische Emiraten (Dubai)

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl