Home » Wijn » Currently Reading:

Wijnen uit Oceanië

januari 6, 2014 Wijn No Comments

In het nieuwe jaar heb je misschien al een leuke golftrip in het vooruitzicht? Wanneer je richting Nieuw-Zeeland gaat om te golfen, geeft vinologie Riet Marree je vast wat tips over de te drinken wijnen aldaar.

Nieuw-Zeelandse wijn, hart van de Nieuwe Wereld. Uit de Stille Oceaan klimmen de pieken van een zuiver land. Nieuw-Zeeland, een smetteloos baken van natuurlijke schoonheid. En de Nieuw-Zeelandse wijn smaakt puur als het land zelf. Nieuw-Zeeland bruist met zuivere sensaties. Luister hoe de kauribladeren met zachte stemmen ruisen in de taal van het woud. Hoor de rivieren ritselen door de groene glooiingen van gras en madeliefjes. Wie dit eiland verlaat, draagt iets van deze eerlijkheid terug naar huis.

Lang bleef Nieuw-Zeeland verborgen achter de Australische kust. Pas in de 14e eeuw zette de eerste Maori-stam voet op haar maagdelijke stranden. En drie eeuwen later zag de Nederlandse zeevaarder Abel Tasman het eiland aan de horizon, als eerste Europeaan. Deze ongereptheid proef je in de Nieuw-Zeelandse wijn. Dankzij de onvervuilde lucht is het zonlicht hier nog zeldzaam helder. En door zijn geïsoleerde ligging ontwikkelde het eiland een uniek klimaat en ecosysteem, wat de Nieuw-Zeelandse wijn werkelijk onnavolgbaar maakt.

Geschiedenis van de Nieuw-Zeelandse wijn

wijngaard2De wijnbouw in Nieuw-Zeeland is nog jong. Pas omstreeks 1986 werd het land als wijnland ontdekt, hoewel er toen al ruim honderd jaar wijn werd gemaakt. De oorsprong van de wijnbouw in Nieuw-Zeeland ligt bij immigranten uit Europa, voornamelijk uit Kroatië. In de 20ste eeuw begrepen wijnbouwers, dat het klimaat en de bodem van Nieuw-Zeeland weliswaar uitdagend, maar ook kansrijk waren.

De Nieuw-Zeelandse wijn was toe aan een grondige renovatie. De tot dan toe gebruikte druivenrassen werden vervangen door de trendy Chardonnay en Sauvignon Blanc. De eerste geslaagde Sauvignon Blanc sloeg in als een komeet. Nieuw-Zeeland geldt sindsdien als het kwaliteitscentrum van de Sauvignon Blanc. En wellicht binnenkort ook van de Pinot Noir, want experimenten met deze druif leveren nu al verbazingwekkende rode wijnen op.

Toen James Busby in 1833 de eerste wijngaard aanlegde in het subtropische Northland, dacht hij vast niet dat de ster van de Nieuw-Zeelandse wijn tot zo’n hoogte zou rijzen. Dominant zal Nieuw-Zeeland als wijnland waarschijnlijk niet worden. Hiervoor bezit het land simpelweg te weinig bruikbare oppervlakte. Toch kan het eiland met zijn bijzondere bodemstructuur en unieke zeeklimaat kwalitatief nog veel verder groeien.

Druivenrassen

De Sauvignon Blanc, de meest aangeplante druif, de Chardonnay en de Pinot Noir gedijen perfect op de zilte klei/gravelbodems van Marlborough, terwijl de wijngaarden op Hawke’s Bay meer met rode varianten (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot) beplant zijn. Internationale bekendheid heeft Nieuw Zeeland gekregen met zijn Sauvignon Blanc. Deze wijnen zijn een explosie van fruit. Ze zijn zeer aromatisch en combineren tropisch fruit met kruidige aroma´s van voornamelijk kruisbessen.

De wijnstreken van Nieuw-Zeeland

Marlborough

Het moderne centrum van de Nieuw-Zeelandse wijn bevindt zich op het Zuidereiland. Toen Montana Wines zich ongeveer veertig jaar geleden in het wijngebied Marlborough vestigde, stond de wijnwereld op zijn kop. De Sauvignon Blanc uit deze wijnstreek verraste vriend en vijand met een werkelijk sensationele smaak. Droger en krachtiger dan in andere wijnstreken, waar ook ter wereld. Marlborough biedt unieke omstandigheden: heldere zonneschijn, koele nachten en de stenige bodem van oude rivierbeddingen.

Hawke’s Bay

Toen de Britten in de 19de eeuw Nieuw-Zeeland koloniseerden, stuurden ze missionarissen om de inheemse Maori-bevolking te bekeren. druifNatuurlijk lustten deze evangelisten wel een borreltje. Aangezien het eiland nog geen wijnbouw kende, stichtten zij het eerste Nieuw-Zeelandse wijngebied in Hawke’s Bay. Een heuvelachtig kustgebied met veel zonuren en een uiterst gevarieerde en complexe bodem. Traditioneel een thuishaven van Cabernet Sauvignon.

Martinborough

Als Marlborough de kroon van de Nieuw-Zeelandse wijn draagt, hanteert Martinborough de scepter. Dit koele en winderige wijngebied wordt gedomineerd door de Pinot Noir, na Sauvignon Blanc de beste en meest succesvolle wijn uit Nieuw-Zeeland. Normaal gesproken laat de Pinot Noir zich heel lastig verbouwen. Maar in Martinborough’s arme bodem van kiezel, slik en klei zit de nukkige Pinot Noir heel lekker in zijn vel. Dit resulteert in rode wijn met een slanke, droge smaak.

Gisborne

Chardonnay is nadrukkelijk aanwezig in veel Nieuw-Zeelandse wijngebieden, maar nergens zo overheersend als in Gisborne. Het klimaat is warmer en natter dan dat van het naburige Hawke’s Bay, waardoor wijnbouwers de oogst al bijna binnen hebben wanneer de buren beginnen met plukken. Dankzij Gisborne’s vruchtbare leembodem groeit de Chardonnay als een tierelier in de meest oostelijk gelegen wijnstreek van Nieuw-Zeeland.

Sinds kort wordt ook Merlot en Shiraz aangeplant, al blijft Gewürztraminer de tweede druif van Gisborne.

Otago

Van alle wijngebieden in Nieuw-Zeeland, moet Central Otago wel de meest extreme zijn. Overdag verzengend heet en ’s nachts loert de vorst, elk seizoen opnieuw. De koele nachten werken echter positief op het zuurgehalte van de druiven, wat wijnen met innemend krachtige fruitsmaken oplevert. Voorlopig vertrouwen belangrijke wijnhuizen nog op Pinot Noir en in mindere mate Riesling en Chardonnay. In de noordelijke gebieden van Otago wordt geëxperimenteerd met andere druivenrassen. Wie weet wat de toekomst brengt? Volgens deskundigen herbergt Otago genoeg potentieel om tot een belangrijke wijnstreek uit te groeien!

Auckland

Hoewel de eerste wijngaard van Nieuw-Zeeland in Auckland werd aangelegd, verplaatsten veel wijnhuizen hun activiteiten naar het drogere zuiden. Toch brengt deze subtropische wijnstreek op het Noordereiland prachtige rode wijnen voort. Traditioneel met Cabernet Sauvignon, tegenwoordig met Merlot en tropische Chardonnay. Wijnbouwers deinzen echter terug voor Auckland’s vochtige omstandigheden. Desondanks boeken enkele wijnhuizen groot succes met hun volfruitige rode wijnen. Zij zien bovendien dat voor Shiraz een grootse toekomst gloort in het regenachtige noorden.

Canterbury

In het wijngebied Canterbury op het Zuidereiland laten vooral de druivensoorten Riesling en Chardonnay zich gelden, geflankeerd door de opkomende Pinot Noir. Rieslingwijnen stelen hier de show met hun uitgesproken zure fruitaroma’s van citroen en limoen. Menig wijnhuis profiteert volop van het droge en koele klimaat, perfect voor biologische druiventeelt. Voorlopig rekenen we Canterbury nog tot de minder belangrijke wijnstreken, maar dit kan in de toekomst veranderen. In de steenachtige bodem van kiezel en kalksteen schuilt veel potentieel.

Waikato

wijnkelderNet als het uiterst noordelijke wijngebied Auckland kent Waikato een subtropisch klimaat. Deze wijnstreek op het Noordereiland staat ook bekend als ‘Bay of Plenty’, al maken de hoge luchtvochtigheid en heftige regenbuien wijnbouw lastig. Maar niet onmogelijk, getuige de uitstekende wijnen van de  Chardonnaydruif. De zachte witte wijnen uit deze streek geuren en smaken sterk naar tropische vruchten. Wijnbouwers planten ook de populaire Sauvignon Blanc aan, maar de druif krijgt hier nog niet echt voet aan de grond. Zijn rode broertje Cabernet Sauvignon doet het iets beter in Waikato.

Nelson

Voor Nieuw-Zeelanders is een dagje Nelson als een dagje Zandvoort voor Nederlanders. Strand, duinen en veel zon. Dankzij het grote aantal zonuren is Nelson ook geliefd als wijngebied. Een stuk kleiner dan het aangrenzende Marlborough, maar succesvol met ongeveer dezelfde druivensoorten. Nelson moet het vooral hebben van zijn intense Sauvignon Blanc. Daarnaast planten bekende wijnhuizen uit de regio Pinot Noir en Chardonnay aan. Deze rassen gedijen uitstekend in de vruchtbare bodem van leem en klei. Ook de Rieslingwijn wordt geroemd om zijn droge, zoete smaak.

U ziet Nieuw-Zeeland heeft veel te bieden; misschien heeft u al eens een Sauvignon Blanc uit dit prachtige land geproefd. Zo niet, neem dan eens een proef op de som en ga eens op zoek naar deze wijn uit  de streek Malborough.

Tot de volgende keer als we de oversteek maken naar enkele wijnlanden in Zuid-Amerika.

Riet

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Italië

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl