Home » Wijn » Currently Reading:

Wijn drinken na het golfen in Duitsland

april 23, 2012 Wijn No Comments

Golfvivant columniste en vinologe Riet Marre heeft ons in haar voorgaande columns alle verteld over Franse wijnen. Nu zijn er andere wijnlanden aan de beurt. Uiteraard waar je ook goed kunt golfen, want dat blijft natuurlijk een heerlijke combi. Wat dacht je van Duitsland?

We hebben Frankrijk achter ons gelaten en kunnen verschillende kanten op, naar het zuiden, richting Spanje en Portugal, naar het zuidoosten richting Italië of naar het noordoosten, richting Duitsland. De keuze is moeilijk, want door deze landen is het leuk om een “wijnreis” te maken langs de diverse streken. Maar met de zomer in het vooruitzicht is het leuk om als eerste Duitsland te verkennen. Hier worden lekkere frisse witte wijnen gemaakt, die op een warme dag zeker goed zullen smaken. Maar voordat we aan onze reis langs de diverse gebieden beginnen, vertel ik eerst iets over de Duitse wijn in het algemeen.

Duitsland is naar grootte de vierde van wijnproducerende landen in Europa. Ondanks haar noordelijke ligging. Duitsland is één van de meest noordelijk gelegen wijnbouwlanden, tot 51° noorder breedte. Zowel in kwantiteit als kwaliteit heeft dit land een gedegen wijneconomie. Van de jaarproductie wordt gemiddeld 20% geëxporteerd.

De wijnstokken in Duitsland zijn door de Romeinen naar het Moezelgebied en Rijndal gebracht. Na de val van het Romeinse Rijk hielden voornamelijk kloosters zich bezig met de wijnbouw. Wijngaardnamen als Klostergarten, Jesuïtenhof, Kirchenstift enz., herinneren ons daar nog steeds aan.

De Duitse wijnwetgeving is samen met die van Oostenrijk de meest strikte ter wereld. De huidige wijnwet dateert uit 1971.

De belangrijkste onderdelen van de wet zijn:

-          Duidelijke omschrijving van de wijnbouwgebieden;

-          Duidelijke indeling in vier kwaliteitsklassen:

 1. Tafelwein: mag alleen gemaakt worden van druiven uit de Duitse wijngebieden: Mosel-Rhein, Neckar, Oberrhein en/of Main. Het zijn zeer eenvoudige wijnen.
  Tafelwijnen zijn drogere wijnen met een minimum alcoholgehalte van 8,5%.
 2. Landwein: is een wat betere Tafelwein. Echter, het herkomstgebied moet op het etiket aangeven zijn. Deze wijnen zijn droog of halfdroog en hebben een half procent meer alcohol.
 3. Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete, Q.b.A.: de druiven voor deze wijn moeten uit één van de 13 aangeduide wijnbouwgebieden komen. Afhankelijk uit welk van die gebieden de wijn komt, wordt de druivensoort en het minimale mostgewicht van 51° tot 72° Öchsle voorgeschreven.

Christian Ferdinand Öchsle was een Duitse wetenschapper en uitvinder. Hij ontwikkelde een meter om het suikergehalte van een vloeistof te meten. In de landen Duitsland, Zwitserland en Luxemburg wordt het gewicht van deze suikerhoudende vloeistoffen gemeten in de naar hem vernoemde eenheid “Grad Öchsle”. Eén liter water weegt één kilogram en één liter most weegt meer dan één kilogram. Dit hogere gewicht wordt veroorzaakt door de opgeloste stoffen. Suiker maakt daar verreweg het grootste deel van uit. Iedere 2,5 gram die 1 liter most meer weegt dan 1 kilogram, noemde Öchsle 1 graad. Spreekt men bijvoorbeeld van 60 graden Öchsle, dan bevat 1 liter most 60×2,5 gram, dus circa 150 gram vaste bestanddelen. Met de wetenschap van het mostgewicht kan men vrij nauwkeurig bepalen hoe hoog het potentiële alcoholpercentage van de wijn is.

Hoewel wettelijk begrenst is chaptaliseren toegestaan. Chaptaliseren is het toevoegen van suiker aan nog niet gefermenteerde druivensap (de “most”) om een wijn met een hoger alcoholpercentage te creëren. In Duitsland wordt deze handeling ook wel eens met Anreicherung of “Verbesserung” aangeduid. Voor chaptaliseren moet wel jaarlijks toestemming gevraagd worden bij de EU in Brussel.

 1. Qualitätswein mit Prädikat, Q.m.P.: de herkomstgebieden van deze prädikat-wijnen worden nauwkeuriger omschreven dan bovengenoemde Q.b.A. wijnen. Ook in deze klasse moeten de wijnen van bepaalde druivensoorten gemaakt zijn en een minimaal mostgewicht hebben. Er mag geen suiker worden toegevoegd. Chaptaliseren is dus verboden. Bij wet wordt de eerste oogstdatum jaarlijks bepaald. Aan wijnen uit deze categorie worden nog meer hoge eisen gesteld. Type, rijpheid, harmonie en elegantie van de wijnen spelen een belangrijke rol.
 • Kabinett: de druiven voor deze klasse worden als eerste van de prädikat-wijnen geoogst. Het minimale mostgewicht is 73° Öchsle.
 • Spätlese: betekent “laat-geplukt”. De druiven voor deze wijn hebben langer dan de Kabinett-druiven kunnen rijpen. Het minimale mostgewicht dient 85° Öchsle te zijn.
 • Auslese: betekent “uitgezocht”. Uit de druiventrossen wordt handmatig de onrijpe druiven verwijderd. De gemiddelde rijpheid van de trossen ligt hierom hoger dan bij Spätlese. Hierdoor kan er een hoger Öchsle gehalte van 95° aangehouden worden.
 • Beerenbauslese: betekent “bessen-uitgezocht”. De meest (over)rijpe druiven worden stuk voor stuk uit de druiventrossen geselecteerd. De schillen van deze druiven kunnen zelfs al een beetje een edele rotting ondergaan. Het Öchslegehalte komt dan boven de 125°.
 • Trockenbeerenauslese: dit wijntype wordt onregelmatig eens in de vier à tien jaar geoogst. Het tijdstip van oogsten is vaak nog later dan bij Beerenauslese. Vrijwel alle druiven zijn dan door toedoen van de edele rotting, de z.g. edelfäule, aangetast. De druiven zien eruit als verschimmelde rozijnen maar zijn gevuld met zeer geconcentreerd sap. “Trocken” slaat dus op de ingedroogde druiven. Het Öchsle gehalte van de most komt daarmee boven de 150°. Vanwege de zeldzaamheid, hoeveelheid arbeid en hoge risico’s voor de wijnboer is het een zeer kostbare wijn.
 • Eiswein: de druiven voor deze wijn worden op ongeveer de zelfde wijze geoogst en geperst als de druiven voor de Beerenauslese. Echter, bij een temperatuur onder de -7°Celsius. Omdat het water in de druif bevroren is wordt alleen het sapconcentraat, druivensuiker en smaakstoffen voor de wijn gebruikt. Het Öchsle gehalte zal ook bij deze wijn boven de 125° liggen.

Deze indeling is heel plezierig voor de consument, omdat hij in één oogopslag aan het etiket kan zien welk niveau de wijn heeft. Voor elk van deze vier categorieën heeft de wet ook de plaats van herkomst bepaald.

Wijnen van een bepaald wijngoed krijgen niet ieder jaar opnieuw klakkeloos een bepaald predikaat. Die moeten steeds opnieuw “verdiend” worden. Aan de hand van strenge keuringen wordt dus elk jaar opnieuw vastgesteld hoe de betreffende wijn wordt ingedeeld.

Volgende week het vervolg van de Duitse wijngebieden.

 

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Turkije

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl