Home » Wijn » Currently Reading:

Noord Amerikaanse wijnen (en golfbanen)

april 8, 2014 Wijn No Comments

Ze heeft ons de afgelopen jaren in haar columns meegenomen langs de mooiste wijngebieden van de wereld. Dat je in zulke gebieden ook mooi kan golfen, schiep een band. Vinologe Riet Marree sluit haar bijdrages af met een virtueel bezoek aan Noord Amerika. “We beginnen deze reis in Californië en eindigen in de staat New York. Een mooie gelegenheid om de stad New York eens te bekijken en van daaruit weer terug te keren naar Europa.

Maar voordat ik u langs de diverse wijngebieden leidt, eerst wat algemene informatie over onder andere wijnwetgeving en geschiedenis.

In de wijnwereld nemen Noord-Amerikaanse wijngebieden een redelijk belangrijke plaats in. De Amerikaanse staat Californië heeft verreweg de belangrijkste wijngebieden van Noord-Amerika. Negentig procent van alle wijnen van de VS komt uit Californië. Daarna volgen de staten Washington en Oregon ten noorden van Californië en New York aan de Oostkust.

golf-en-wijn-6

Aan het eind van de negentiende eeuw werden vrijwel alle Europese wijngaarden vernietigd door de druif­luis. Na veel moeite vond men een oplossing; de traditionele druivenstokken van Amerika bleken namelijk geen last te hebben van de druifluis. Door de Vitis vinifera-rassen te enten op de Amerikaanse vitissoorten, combineerden wijn­boeren het beste van twee soorten: goed smakende druiven, die gevoed werden door wortels waar de druifluis geen vat op heeft. Dit enten gebeurt tot op de dag van vandaag. Europa heeft het behoud van zijn wijnbouw en faam op wijngebied dus voor een deel aan Amerika te danken.

 

Amerikaanse wijnwetgeving

De wijnwetgeving van de Verenigde Staten lijkt op die van Europa. Herkomstgebieden heten zelfs Appellation of Origin. Het toezicht op de wijnwet­geving is in handen van een onderdeel van het ministerie van Financiën: the Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (ATTTB). Net als in Europa heeft de wijnwet verschillende niveaus van steeds nauwkeuriger herkomstbenamingen, die op het etiket staan vermeld:

State

De druiven komen voor minimaal 75 procent uit de staat (state) die op het etiket vermeld staan. In Californië is dat percentage zelfs 100 procent. Voorbeeld van een state: New York

County

De naam van de county mag op het etiket vermeld worden, als ten minste 75 procent van de druiven uit die county komt. Een county is een bepaald deel van de staat. Het woord ‘county’ maakt dan altijd deel uit van de naam. Dit is het best te vergelijken met de Franse regionale appellation. Voorbeeld van een county: Napa County

American Viticultural Area (AVA)

De AVA’s zijn specifieke wijngebieden die de ATTTB heeft vastgesteld. Als 85 procent van de druiven uit dit gebied komt, mag de naam van de AVA op het etiket staan. AVA’s zijn het best te vergelijken met de Europese beschermde herkomstbenamingen.

Californië

Inleiding

De staat Californië is verreweg de belangrijkste staat voor de Noord-Amerikaanse wijnbouw. De totale aanplant van druiven in Californië bedraagt ongeveer 320.000 hectare. Niet alle druiven zijn bedoeld om wijn van te maken. Californië is ook een grote producent van tafeldruiven en rozijnen.

Hoewel Californië al lange tijd bezig is met wijnbouw, de professionalisering ervan en onderzoek, is het pas sinds 1960 echt in opkomst. In 1966 bouwde Robert Mondavi zijn ambitieuze winery in Oakville, in de Napa Valley. Deze winery beschouwt men als het begin van een nieuw tijdperk, waarin de Californische wijnbouw enorm tot ontwikkeling is gekomen.

Kenmerken van de staat

PBCalifornië heeft een ideaal klimaat en veel landschappen met uiteenlopende microklimaten. Het klimaat varieert van subtropisch tot maritiem. In het enorme landbouwgebied doen allerlei gewassen het goed, waarvan de druif er slechts één is. De Central Valley is het belangrijkste landbouwgebied. Deze vruchtbare vallei beslaat een groot deel van Midden-Californië en ligt in de beschutting van bergketens in het oosten en westen. De rivieren zorgen hier voor voldoende water.

De meeste kwaliteitswijnen van Californië komen van de wijngaarden in het kustgebied, ten noorden en ten zuiden van San Francisco. De invloed van de zee zorgt hier voor neerslag en verkoeling, en veel interessante microklimaten. Gaat u deze kant op, neem dan ook de 17-mile drive. Deze voert langs prachtige golfbanen in dit gebied met de twee mooiste banen ter wereld; Cypress Point en Pebble Beach.

Wijnen en druivenrassen

De aanplant van blauwe rassen is in de afgelopen tien jaar sterk toegenomen, vooral van de Cabernet Sauvignon en de Merlot. Ongeveer 60 procent van de aanplant in Californië bestaat uit blauwe druiven.

Hoewel de witte rassen nu in de minderheid zijn, is de Chardonnay nog altijd het meest aangeplante druivenras. Net als de Pinot Noir wordt die druif ook gebruikt voor goede, mousserende wijnen, gemaakt op de traditionele manier. Toonaangevende champagnehuizen zoals Moët & Chandon, Taittinger en Mumm, en Spaanse Cavaproducenten als Gloria Ferrer en Codorníu hebben zelfs hun eigen vestigingen in Californië. Californië heeft ook een ‘eigen ras’: de Zinfandel. Het is een blauw ras dat geschikt is voor allerlei wijntypen: van heel lichte, enigszins zoete rosé (‘pink wines’) tot zeer krachtige en zware rode wijnen met soms meer dan 15 procent alcohol. In Italië heet deze druif Primitivo.

North Coast Area

Ten noorden van San Francisco ligt de North Coast Area. Dit is een gebied met glooiende heuvels en een prettig, redelijk koel klimaat. De wereldberoemde wijnstreken van Mendocino, Napa en Sonoma liggen net ten noorden van San Francisco.

Mendocino County en Lake County

Ongeveer 150 kilometer ten noorden van San Francisco liggen Mendocino County en Lake County. Ze liggen in een ruige, heuvelachtige streek met veel bossen. De rivier de Russian River (waar ook de AVA Russian River Valley in Sonoma naar vernoemd is) heeft gezorgd voor de vorming van het dal van Mendocino. Hierin liggen de belangrijkste wijngaarden. Het is in dit dal gemiddeld warmer en droger dan in Sonoma, doordat de invloed van de oceaan hier niet groot is.

Biologische druiventeelt is hier populair: omdat er vanwege de droogte weinig wijngaardziekten zijn, is het werken zonder chemische bestrijdingsmiddelen veel aantrekkelijker dan elders.

Lake County ligt nog verder naar het oosten rond het grootste natuurlijke meer van Californië: ‘Clear Lake’. De meeste wijngaarden liggen boven de 400 meter, waardoor het ’s nachts behoorlijk afkoelt. Dat is gunstig voor de aroma’s van de druiven. Rassen die veel langs de Rhône groeien, zoals Grenache en Syrah, doen het hier ook goed. Men maakt volle rode wijnen, met rijpe smaaknuances.

Napa County

De Napa Valley is een indrukwekkend wijngebied dat tot de beroemdste ter wereld behoort. Vroeger woonden in Napa Valley de Wappo indianen. In hun taal betekent Napa ‘land van overvloed’. De vallei is 45 kilometer lang en zeer smal. Bij het plaatsje Napa in het zuiden is de vallei het breedst: 8 kilometer. Aan beide kanten liggen bergen. De Napa­rivier loopt dwars door de vallei.

De druiven zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Dat heeft alles te maken met de ideale klimatologische omstandigheden en de zeer gevarieerde samenstelling van de bodem.

Sonoma County

Deze streek is genoemd naar het plaatsje Sonoma. In tegenstelling tot de kleinere Napa Valley is Sonoma County een groot en uitgestrekt gebied, waarin de wijn­gebieden verspreid liggen. Het strekt zich ver naar het noorden uit. In het noorden grenst Sonoma aan Mendocino, in het zuiden aan de baai van San Francisco.

South Coast Area

Ten zuiden van Los Angeles is het erg warm. Als wijngebied stelt deze streek niet veel voor. Door de hitte groeien rassen die goed tegen warmte kunnen er goed, zoals de Syrah, Viognier, Sangiovese en Merlot. Des­ondanks leveren ze weinig kwaliteitswijnen.

Washington en Oregon

Samen met Californië vormen de staten Oregon en Washington de ‘West Coast’ van de VS. Oregon en Washington liggen ten noorden van Californië, rond de 45e breedtegraad. Dat is op dezelfde hoogte als Bordeaux. De Columbiarivier vormt grotendeels de grens tussen Oregon en Washington. Beide staten hebben een veel koeler klimaat dan Californië. Bovendien valt er veel meer neerslag, vooral langs de kust.

wijnWashington

Hoewel Washington State en Oregon aan elkaar grenzen, zijn de wijngebieden in beide staten heel verschillend. De wijngaarden van Oregon liggen vooral langs de vochtige kust in het westen; in Washington liggen ze in het oosten, in het onherbergzame, dunbevolkte binnenland. Het wijngebied van Washington ligt op ongeveer 46 graden noorderbreedte, maar omdat het gebied landinwaarts ligt, heeft het een continentaal klimaat met hete, droge zomers en koude winters.

De bodem is gevarieerd en heeft hier en daar vulkanische invloeden. Als de druiven voldoende water krijgen, geven ze wijnen van een goede kwaliteit. De suikers en zuren in de druiven zijn dan goed in balans. De Chardonnay is nog de belangrijkste druif van Washington, maar de Riesling is bijna even groot en de aanplant neemt snel toe. De Cabernet Sauvignon en Merlot zijn de nummer 3 en 4 van de staat.

Oregon

Oregon grenst aan Californië en je zou denken dat het dan ook wel een belangrijke wijnstaat zal zijn. Dat is niet zo. De noordelijke buurstaat Washington heeft tegenwoordig veel meer wijnbouw. De belangrijkste wijngaarden liggen in het stroomgebied van de Columbia rivier. Het is een gevarieerd gebied met duidelijke temperatuurverschillen. Daar waar het koel is staat meestal Pinot Noir en Chardonnay. Je komt ook Riesling, Sauvignon en Pinot Gris tegen. In de warmere streken staat Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah meer aangeplant.

Het klimaat is er gematigd; de winters zijn niet overdreven koud. Het regent er dan vrij veel. De zomers zijn overwegend warm en droog. De Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris en Riesling zijn de belangrijkste druivenrassen.

New York

Na Californië en Washington State heeft de staat New York het grootste aantal hectaren wijngaardoppervlak van de Verenigde Staten. De beste wijngaarden liggen rond de grote meren, in de buurt van de Niagarawatervallen. De grote meren hebben een matigend effect op het klimaat, maar de winter valt vroeg in waardoor het groeiseizoen relatief kort is. Men gebruikt dus vroegrijpende druivenrassen.

New York produceert niet zoveel kwaliteitswijnen als Washington en Oregon. In het algemeen zijn de witte en rode wijnen hier vrij licht. De oorzaak hiervan is niet alleen het klimaat, maar ook de toepassing van druivenrassen.

In New York staan nog veel druivenrassen die niet tot de Vitis vinifera-soort behoren. De Concord komt hier veel voor: een afstammeling van de Vitis labrusca. Ook groeien er inheemse rassen, zoals de Catawba en de Niagara, en hybriden zoals Baco Noir, Seyval blanc en Aurora. Moderne wijngaarden zijn echter aangeplant met rassen als Merlot, Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sauvignon blanc, Gewürztraminer en Pinot Noir. Van deze rassen geven de Riesling en Chardonnay de beste resultaten.

En zo zijn we aan het eind gekomen van een reis langs de diverse belangrijkste wijnstreken van de wereld. Natuurlijk zijn er meer streken, die wijn produceren, maar de opbrengst hiervan is zo klein, dat export van deze wijnen niet mogelijk is. Maar het altijd leuk om eens een wijn te proeven als u in één van deze gebieden bent.

Ik hoop dat ik u enigszins wegwijs heb gemaakt in de kennis van de wijnwereld.

Riet”

Via deze weg willen we als redactie Riet zeer bedanken voor haar columns die de afgelopen jaren op Golfvivant zijn verschenen. Riet, we wensen je veel golfplezier, natuurlijk afgesloten met een heerlijk glaasje wijn !

 

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Frankrijk

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl