Home » Spanje » Currently Reading:

La Reserva Sotogrande, een echte “Spanish Finest”

november 13, 2014 Spanje No Comments

Bij het plannen van een golftour naar Zuid-Spanje kun je kiezen uit tientallen banen. “Public courses”, maar ook exclusieve golfresorts. Een voorbeeld van de laatste is La Reserva, onderdeel van Sotogrande, de maatschappij die ook Almenara Golf (een paar kilometer verderop), het daar gevestigde NH Sotogrande hotel, en diverse bebouwde en onbebouwde kavels in eigendom heeft.  La Reserva is van de topbanen in de buurt de nieuwste met haar elf jaar oud, maar komt over als een zeer volwassen “oude” baan.la-reserva4De greenfee hier ligt rond de € 180,-. Een prijsstelling die je vaker terug vind bij dergelijke golfbanen. Dan rijst de vraag of een rondje dat waard is? La Reserva kun je boeken in het pakket van Spanish Finest Golfcourses. Je speelt dan ook op Finca Cortesin, San Roque, Sotogrande en Valderrama. Reken je de greenfees van deze banen even door, dan heb je absoluut waar voor je geld. De pakketprijs ligt net onder de € 700,-, en de losse greenfeeprijs op Valderrama bedraagt al € 350,- (!).

De verhouding voor het toelaten van greenfeespelers staat op deze topbanen in relatie tot het ledenaantal. In het hoogseizoen is La Reserva tussen 11.30 en 13.30 open voor niet-leden, de 380 leden kunnen in de resterende tijd terecht. Als lid op deze baan krijg je superkwaliteit tees, fairways en greens. De laatste waren een jaar of vijf geleden zo snel (iedere dag 11,5 op de stimpmeter), dat ballen bij veel wind de green af rolden en er regelmatig vijf- en zesputts werden gemaakt.la-reserva3

Een poging om in de jaren daarna de greens voorzichtig iets langzamer te krijgen strandde, toen er protest uit de ledengroep kwam dat greens trager werden. Men bleek het bijna “stoer” te vinden om op een baan te spelen waar de greens zo moeilijk zijn! In onze ronde waren ze in perfecte conditie. Snel, maar eerlijk. Als je ze goed leest, de break, de wind en de grain in de gaten houdend, is het heerlijk putten.

Wind is niet alleen een factor op de greens. Toen de Europese Tour hier eerder dit jaar te gast was, waren scores van dubbel par op de eerste hole geen uitzondering. Vooral te wijten aan het slechte weer, maar deze pittige par vier is een flinke kluif als starthole. Op de holes erna moet je ook wel wakker blijven. Twee leuke par viers en daarna een lange par vijf waar de handtekening van architect Robinson duidelijk wordt….., bunkers!

De eerste par drie is hole zes. Water links naast de green en een teeshot van rond de 200 meter, afhankelijk van de pinpositie. Die is op de meter nauwkeurig te berekenen door het briefje wat je meekrijgt met het uitreiken van je scorekaart. Hierop het aantal meters van de voor- en zijkant van de green. Bijna alle volgende par drie holes is hoogteverschil prominent aanwezig. Het maakt de juiste clubkeuze een lastige berekening in combinatie met de wind en de plaats waarvan je wil putten. Echte Course Managers houden daar rekening mee want met de grain en helling mee is een drieputt haast onvermijdelijk. la-reserva2

De par vier tiende met een prachtig gelegen green zou in de toekomst best wel eens hole 1 kunnen worden. Heerlijk om even in te komen. Hier en daar kom je een hole tegen die zonder Robinsons bunkers niet al te spannend zouden zijn. Minimaal zes holes blijven absoluut hangen. Op het programma voor de komende jaren staat het vervangen van het bunkerzand, een aardige klus met deze hoeveelheid bunkers op de baan.  Het is een voorbeeld van de continue drang naar perfectie. Net als de toiletten in de baan die van binnen dezelfde stijl hebben als het in clubhuis, de strak afgesneden bloemperken, de vriendelijke ontvangst. Het is een genot om een dagje op deze manier op een golfbaan rond te lopen.

 

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Zweden

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl