Home » -travel »Engeland » Currently Reading:

Golftrips naar de buren in Essex en Suffolk

mei 11, 2013 -travel, Engeland No Comments

Aan golfbanen geen gebrek bij onze buren overzee maar welke te kiezen? Als dit een vraag is voor een groep(je) golfers die zich eens sportief willen uitleven op Engelse (vanuit Harwich gerekend) dichtbij gelegen banen dan biedt wellicht een houvast de keuze die veel Engelsen in eigen land maken voor zo’n groeps-golftripje. Op onze speurtocht naar interessante golfbestemmingen hebben we drie van dergelijk plaatsen gevonden. Het zijn drie resorts met kwalitatief goede banen, overnachtingsmogelijkheden op het resort, prima culinaire voorzieningen en een organisatie die is ingesteld op het efficiënt werken met groepen golfers.

Crown Plaza Resort Colchester Five Lakes

colchester-5-lakesIn het midden van de countrysite, ver van enige bebouwde kom, treffen we het het Crown Plaza Resort Colchester Five Lakes. Anders dan de naam doet vermoeden ligt dit resort 16 km van Colchester en dichter bij het pittoreske havenplaatsje Maldon. Het resort met twee 18 holes parklandbanen blijkt een populaire bestemming voor veel golfers. We troffen er diverse clubs van (voornamelijk) mannen die hier een basis vonden voor een meerdaagse golfmeeting. De twee banen, The Lakes en The Links, zijn gelegen in een nagenoeg vlak terrein. We bespeelden The Lakes en merkten dat het een prettige baan is met de mogelijkheid voor hogere handicappers om hier een mooie score te behalen.

Op deze banen komen bij diverse holes waterhindernissen in het spel. De Links course is iets korter heeft minder waterhindernissen en lijkt daardoor de iets eenvoudiger van de twee maar enkele smalle fairways kunnen hier weer voor problemen zorgen. Alles bijeen: Een mooie goed onderhouden golfambiance met prima faciliteiten rondom de banen en eigenlijk zo dichtbij: Na de overtocht van Hoek van Holland naar Harwich maar zo’n 50 km!  http://www.cpcolchester.co.uk/

Stoke by Nayland Hotel, Golf & Spa

Tamara Unwin straalt een en al enthousiasme uit als ze vertelt over de nog maar betrekkelijk korte maar succesvolle geschiedenis van haar Stoke by Nayland Hotel, Golf & Spa. De boerendochter is trots op haar inmiddels overleden ouders die in 1972 de stap namen om met het nodige stoke-by-nylandgeleende geld een deel van hun boerenbedrijf om te zetten naar een golfbaan. Inmiddels wordt het bedrijf bestiert door Tamara, haar twee zussen, broer en neef en dat alles met zichtbaar succes.

Het geheel omvat nu (nog steeds) een fruitkwekerij, twee 18 holes golfbanen met een goede reputatie, een hotel met 80 kamers, een indoor zwembad met Spa, een modern geoutilleerd fitnessbedrijf en recent 5 splinternieuwe, luxueuze lodges die ieder van 2 tot 10 personen onderdak bieden. In deze economisch niet echt voorspoedige tijden heeft de familie deze nieuwe investering toch aangedurfd en waarschijnlijk terecht als men ziet hoe men van het geheel een succes blijkt te kunnen maken.

hotel-engelandMet beide, ook tijdens ons bezoek, druk bezochte golfbanen, de Constable Course en de Gainsborough Course hebben we kennis kunnen maken. Beide zijn gesitueerd een een schilderachtig landschap met behoorlijke hoogteverschillen. (De term schilderachtig kan hier ernstig worden genomen want de omgeving staat bekend als Constable Country naar John Constable een vermaarde engelse landschapsschilder die hier, blijkens zijn werken, veel inspiratie heeft gevonden.) Het is hier geen uitzondering om een blinde hole tegen te komen. De fairways zijn prachtig ruim en op de laaggelegen gedeelten van de golvende fairways treft men vaak een venijnig slootje. De greens zijn behoorlijk snel en vertonen nergens slechte plek.

Door de hoogteverschillen doet de baan een behoorlijke aanslag op de conditie, maar desgewenst zijn  buggies ruim voorhanden. Op beide banen wordt de ronde afgesloten met een fantastische uitsmijter: een par 3 over ruim water vlak voor het terras van het clubhuis. Na zo’n ronde is het heerlijk en comfortabel ontwinden in het gezellige clubhuis met zoals gezegd prachtig en spannend gezicht op de laatste holes. Gelet op zowel de banen als de rest van het gebodene in Stoke by Nayland kan dit gerust  een topper onder de golfresorts worden genoemd! http://www.stokebynayland.com/

Thorpeness Hotel & Golf Club

Het meest noordelijke van de drie resorts, tevens het oudste en meest klassieke vinden we in Thorpeness aan de Noordzee, een dorp met een heel eigen karakter. Het plaatsje is een creatie van de rijke landeigenaar Glencairn Stuart Ogilvie. In het begin van de vorige eeuw is de kern van Thorpeness gebouwd als, wat we nu zouden noemen een “compleet vakantieresort”. Naast een fors hotel annex country club werden er een aantal vakantiebungalows gebouwd, werd er een boating lake gegraven, tennisbanen, lawn-bowlingbanen en een cricket veld aangelegd. Tenslotte kon een golfbaan aan dit geheel niet ontbreken.

thorpeness

Thorpeness

De golfbaan dateert van 1922 en is ontworpen door James Baird, in zijn tijd een beroemdheid. (Hij was onder meer oprichter van de PGA, vijf maal winnaar van de British Open, architect van de Gleneagles-banen en, naar men zegt, “uitvinder” van de dogleg.)  De 18 holes baan is gelegen in een naganoeg vlak terrein dat bij de aanleg nog een dorre vlakte vormde maar inmiddels de nodige begroeing kent in de vorm van bomen (de familie Ogilvie plantte er in en om Thorpeness in de twintiger jaren van de vorige eeuw meer dan een miljoen(!!)) en vooral ook naast de fairways ondoordringbare gorse.

De baan is interessant, zeker niet recht-toe-recht-aan en biedt voor zowel hogere als lagere handicappers mogelijkheden voor een goede score zolang de bal tenminste maar recht kan worden gehouden. De greens zijn snel en daardoor lastig maar opvallend is tegelijk dat grote delen van de greens gewoon vlak (nagenoeg waterpas) zijn en het lezen ervan dus geen extra moeilijkheid oplevert. Naast een mooie baan kent deze club ook een interessant en opvallend clubhuis. Het gebouw is opgetrokken in een Spaanse stijl (waarom is onduidelijk) en laat zeker in de bar nog veel zien van de rijke clubhistorie.

thorpeness-2

Hoe anders dan in Nederland!

Het is ook de plaats waar je veel bezoekende golfers die hier een arrangement geboekt hebben stijlvol om niet te zeggen klassiek ziet nagenieten van de belevenissen op de baan. De meesten komen hier uitgedost in jasje dasje naar de bar en vermaken zich hier met de uitwisseling van ervaringen voordat zij, licht rozig, zich naar het restaurant verplaatsen voor het diner. http://www.thorpeness.co.uk/

Voor welke bestemming er hier ook gekozen wordt vast staat dat wie een golftrip naar dit gebied gaat tijdens zijn verblijf in een andere wereld vertoeft. De holle, kronkelige weggetjes zorgen hier voor een afwijkend romantisch decor, de dorpjes zijn er schilderachtig en de stadjes hebben in ieder geval historisch veel te bieden en voor wie daar niet zo voor gaat: Gezellige pubs zijn er overal te vinden. De ferries van de Stena Line stenaline106pxmaken het mogelijk ’s-morgens uitgeslapen in Harwich aan te komen (een auto met bestuurder gaat al mee vanaf € 69,-). http://www.stenaline.nl/vorstelijkvaren

Verdere informatie over dit gebied op: http://www.visitessex.com/ en http://www.visitsuffolk.com/

Een bijdrage van Toon van Winden

 

 

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Tsjechië

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl