Home » -travel »Frankrijk » Currently Reading:

Golf D’Hardelot Les Dunes, een pittige uitdaging aan de Franse Opaalkust

juli 20, 2010 -travel, Frankrijk No Comments

Eerder schreven wij al over de prachtige, aan de Franse Opaalkust gelegen baan, Golf D’Hardelot Les Pins. De 18 holes van deze prachtige baan vol historie zijn niet de enige holes in Hardelot. In 1991 werd de Golfclub Golf D’Hardelot Les Pins uitgebreid met 18 holes, les Dunes genaamd.

Ondanks de jeugdige leeftijd komt de baan volwassen over en vormen de 18 holes ook voor de geoefende golfer een ware uitdaging. Les Dunes is een bijzonder mooie baan van slechts 5193 meter lang. De baan, een par 69, is ontworpen door de Belgische architect Paul Rollin. Ten tijden van het bespelen van de baan werd er hard gewerkt om de baan te verlengen tot zo’n 5700 meter.

Les Dunes laat zich kenmerken door het glooiende karakter en relatief smalle fairways.  Verder zijn er vele kleine meertjes, duinpartijen en veel bomen. De baan ligt er gedurende het jaar prima verzorgd bij, de fairways en greens verkeren in goede staat. De greens laten zich omschrijven als snel, voor elke Nederlandse golfer een genot om op te putten.

Het overgrote deel van de holes is glooiend wat het tot een moeilijke uitdaging maakt om de green in regulation te spelen. Welke club gebruik je bij het naar beneden slaan of welke club pak je om een 30 meter hoger gelegen green aan te spelen?

Zicht vanaf de fairway op de teebox van hole en het impossante clubhuis

Zicht vanaf de fairway op de teebox van hole en het impossante clubhuis

De eerste hole lijkt weinig spectaculair, maar om de green te bereiken moet er eerst over water geslagen worden, met een vol terras dat mee kijkt, kan dit een lastige opgave worden. Op deze hole wordt gelijk duidelijk dat het geen eenvoudige baan is, precisie en de juiste lengte van slagen zijn van groot belang. De tweede slag moet gelijk naar de zo’n 25 meter hoger gelegen green gespeeld worden.

Hole 3, een par 5 van 423 meter, is voor veel golfers de ideale mogelijkheid om een birdie te behalen. Deze hole loopt, met een dogleg naar rechts, sterk af waardoor de bal ver doorrolt. Met een tweede slag kan de green gehaald worden, onderschat echter de invloed van het naar beneden slaan niet, de ballen vliegen erg ver door.

De moeilijkste hole is de afsluitende hole voor de turn, hole 9, een par 4 van 343 meter lang. Van groot belang is hier de lengte en precisie, op 220 meter van de teebox is er een dogleg naar rechts. Bij het aanspelen van de green moet wederom een club extra gepakt worden, de fairway loopt schuin omhoog en de green ligt uiteindelijk zo’n 15 meter hoger.

Na de turn volgen er een aantal spectaculaire holes waarbij het hoogteverschil, de vele meertjes en duinpanen in het spel komen.  Hole 11, een korte par 3 van van 135 meter tart gelijk de zenuwen. Een grote plas water, met een lengte van ruim 70 meter die doorloopt tot aan de green, maakt het er niet makkelijker op. Een te korte slag en de bal landt in het water, bij een te lange slag belandt de bal in de struiken achter de hole.

Hole 15 is wederom een hole waar het hoogteverschil een grote rol speelt. De green van deze par 3 hole van 144 meter ligt zeker zo’n 25 meter hoger dan de teebox, een afzwaaier te ver op links en de bal loopt tientallen meters naar beneden door.

De green van Hole 17, erg moeilijk om aan te spelen door de vele bunkers en afgronden

De green van Hole 17, erg moeilijk om aan te spelen door de vele bunkers en afgronden

Hole 17 is ook weer een zeer uitdagende hole. De green van deze par 3 van 114 meter ligt zo’n 20 meter lager dan de teebox en wordt aan weerzijden ontsloten door bunkers. Precisie is van groot belang, is de bal te lang dan rolt deze zeker zo’n 20 meter door naar beneden.

Hole 18 is een van de spectaculairste holes van de baan. Deze par 4 van 327 meter loopt richting het clubhuis. Vanaf de teebox heeft men een prachtig uitzicht op de 30 meter lager gelegen fairway. Aan weerzijden van de fairway staan er vele bomen en vlak voor de green ligt een grote plas water. Achter de green liggen ook nog een aantal bunkers verscholen die deze hole tot een spectaculair slothole maken van deze baan.

Hole 18 lijkt makkelijk, maar de green bereiken is een hele opgave

Hole 18 lijkt makkelijk, maar de green bereiken is een hele opgave

Meer foto’s van de baan zijn te vinden in de foto gallerij van Golfvivant, klik hier voor meer foto’s.

Na afloop is het prima vertoeven in het restaurant van Les Dunes, op de menukaart staan vele lokale lekkernijen en uitstekende Franse wijnen. Vanaf het terras heeft met een prachtig zicht op hole 1 en de green van hole 18.

Het is raadzaam om op voorhand te reserveren, op maandag en woensdag is de baan gesloten voor Greenfee spelers. Tevens is het handig om flink wat ballen mee te nemen, mijn flightgenoot, toch een redelijk golfer, was op de eerste negen holes al 6 ballen kwijt, na de turn bleef de schade enigszins beperkt tot 3 ballen.

Enig minpunt van de baan is de bouw de enorme paleizen die rondom de baan gebouwd worden, in de zomermaanden komen deze huizen door de begroeiing en de bomen wat minder storend in het zicht.

De baan is zeker een aanrader, Golf D’Hardelot Les Pins en Golf D’Hardelot Les Dunes maken een bezoek aan Cote D”Opale zeker de moeite waard. Meer informatie over deze baan is hier te vinden. Een overzicht van de holes en de scorecard van de baan is hier te vinden.

Door de ligging van de baan vlak aan zee is de temperatuur aangenaam, wel is het gebruik van een buggy in de warme  maanden aan te raden. De dagelijkse leiding van Golf D’ Hardelot is in handen van oud European Tour spelers Ken Strachan. De sfeer op en rond de baan is gemoedelijk en een verademing in vergelijk met een aantal banen in Nederland.

Gezien het grote aantal goede golfbanen in de regio en de geringe reisduur van 4 uur leent deze baan zich voor een weekendje golf in Noord-Frankrijk. Golf D’ Hardelot Les Pins en Les Dunes zijn elke euro meer dan waard. Meer foto’s van de baan zijn hier te vinden.

Er zijn diverse hotels in de regio te vinden. Op de sites van ATOUT FRANCE, het Frans Bureau voor Toerisme, en www.noordfrankrijk-toerisme.com is veel nuttige informatie te vinden over Nord Pas de Calais.

 Hardelot les Dunes

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Frankrijk

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl