Home » -travel »Engeland » Currently Reading:

Chart Hills Golf: Bunkers, bunkers en nog eens bunkers!!

december 13, 2010 -travel, Engeland No Comments

In het graafschap Kent ligt in het gehucht Biddenden, circa 10 kilometer ten westen van Ashford, de door 6-voudig Major winnaar Nick Faldo ontworpen golfbaan Chart Hills Golf Club. Zijn debuut als architect heeft zich vertaald in een baan met veel variatie in de holes in de heuvels van Kent en kenmerkt zich vooral door de enorme hoeveelheid aan bunkers (meer dan 130). Inmiddels behoort de in augustus 1993 geopende baan volgens diverse golfgidsen tot de top onder de golfbanen. Vriendenclub “C.E.V. Heerengenootschap De Bok“ nam de proef op de som.Chart hills golf 1Op zaterdagochtend 27 november jl. komen we aan in Harwich en begint de 2,5 uur durende rit naar Chart Hills GC. Onderweg constateren we dat de condities om te golfen niet optimaal zijn. Mist, rijp, en temperaturen net onder het vriespunt stellen ons niet gerust en er wordt contact met de golfbaan opgenomen met de vraag of deze eigenlijk wel open is. Met in ons achterhoofd de reactie die je in Nederland over het algemeen mag verwachten, dat de baan gesloten is, waren we ons al aan het voorbereiden op het gebruik maken van ons back-up plan. Maar met het eenvoudige doch zeer bevredigende antwoord “of course, why not” rijden we later in de ochtend het parkeerterrein van Chart Hills GC op.

Als we uit de warme auto stappen merken we pas hoe koud het buiten is en wordt met een blik op de bevroren heuvels snel de kleedkamer opgezocht om winterhandschoenen, mutsen en warme kleding uit de tas te halen. De kleedkamers zijn keurig verzorgd met voldoende opbergmogelijkheden. Ook aan het veilig opbergen van persoonlijke eigendommen is gedacht. Er zijn meer dan voldoende lockers beschikbaar om je spullen in op te bergen.

Er is gelegenheid tot het nemen van een heerlijk warme douche, maar enkele uren later moeten wij het helaas zonder doen, want er zijn geen handdoeken aanwezig.

Het clubhuis en restaurant ademen een wat zakelijke sfeer uit concluderen we tijdens de lunch. Na de lunch overhandigt een vriendelijke, nette jonge Engelsman van de Pro Shop de green fees en om 12:00 uur wordt de 1e bal afgeslagen. In verband met de verwachte schemering rond 16:00 uur starten we op aanraden van het baanpersoneel vanaf de gele tee box.

De brede fairways met een panoramisch uitzicht over meerdere holes tegelijk en het mooie heuvellandschap vol met eikenbomen maakt indruk. De grote geonduleerde greens zijn zeer kort gemaaid. Aan de snelheid door de bevroren toestand moeten we even wennen en dat levert de eerste holes een paar extra putts op.

Langs vrijwel alle holes zijn buggypaden aangelegd. Wij moeten het vandaag doen met een carry bag.

Het enorme aantal bunkers is zeer goed onderhouden. Ook de greens en fairway zijn in goede conditie. Na enkele holes heb ik er al zin in om deze baan nog eens te spelen, maar dan graag onder warmere weersomstandigheden.

Slechte slagen worden niet direct afgestraft, maar de rough is diep en dik. Goed in de gaten houden waar de bal landt anders ben je hem echt kwijt. Er zijn waterhindernissen, maar die leiden nauwelijks tot problemen.

Op hole 5 (par 5 van 450 yards) is een tee shot op links noodzakelijk. Om vervolgens de 200 yards lange “Anaconda” bunker op rechts en de eikenbomen op links te ontlopen vergroot je met een rechte 2e slag de kans op een mooie score aanzienlijk.

Hole 9 is ook een plaatje. De vlag van deze 304 yards lange hole is vanaf de tee box zichtbaar met op de achtergrond het statige clubhuis. Met op de voorgrond de eerste bunkers en kort daarachter het begin van de fairway en vervolgens nog eens 8 bunkers rondom de green is voorzichtig course management op deze hole het devies.

Op de back nine is bij je approach shot op hole 10 voorzichtigheid geboden. Vlak voor de green ligt namelijk een potbunker.

Bij hole 14 worden je golf skills wederom aangesproken. Kies je er voor om met een driver over de waterhindernis te slaan of valt de keuze op een kortere slag met een ijzer. De weg naar de door bunkers bewaakte green is daarna bij beide opties niet eenvoudig.

Van de 4 par 3 holes is die van hole 17 de meest aansprekende. De green ligt op een eiland en er is weinig ruimte voor fouten. Het is een uitdaging om hier goed te scoren.

Na afloop delen we onze ervaringen en de baan krijgt het predicaat “op momenten lastig, maar niet moeilijk”. Wel stellen we ons zelf de vraag wat het nut is van zoveel bunkers. Is het show of toch zinvol? Zijn voor ons hcp-ers (25-36) de bunkers niet strategisch gelegen en zijn deze voor single hcp-ers wel strategisch gelegen? Wie het weet mag het zeggen…….

Wij hebben Chart Hills ervaren als een zeer gevarieerde baan, die mooi is opgenomen in een park van eikenbomen. De baan is zeer goed onderhouden en als je geen bunkervrees hebt dan is het 18 holes lang genieten.

Bekijk alle beoordelingen over Chart Hills Golf Club op Leadingcourses.com

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Frankrijk

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl