Home » -travel »turkije » Currently Reading:

Belek: het groene golflint met 15 banen

januari 12, 2011 -travel, turkije No Comments

Het machtige Taurusgebergte, net achter de kust van de Turkse Riviëra, is hofleverancier van maar liefst 15 golfbanen in de Belek. Een onophoudelijke stroom bergwater zorgt er voor dat dit el dorado van de Turkse golfsport het hele jaar rond oogverblindend groen is. Of je nu op The Sultan, The Pasha, de Sueno Dunes of de oude National speelt, zorg dat je altijd je camera in je golftas hebt. Bijna alle banen liggen grotendeels in een uitgestrekt pijnbomenbos en diverse holes zijn ‘met zeezicht’. Wedden dat er talloze momenten zijn dat je eerst een ‘shot’ wilt maken (‘Dit geloven ze thuis nooit…’) voordat je swingt.

Terwijl in heel Turkije niet meer dan drieduizend mensen golfen, is in minder dan vijftien jaar in en rond Belek een tapijtendeken van golfbanen verrezen. Met name de Nederlands-Turkse reisorganisator Corendon brengt jaarlijks duizenden golfers naar dit groene golflint op 40 minuten rijden van Antalya Airport.

Boomrijk

We speelden in vier dagen tijd op drie boomrijke banen: de Carya, de TAT en de Faldo, waarvan de laatste twee 27-holes zijn. De gerestylde TAT begint met een oplopende dogleg naar rechts. Een pittig begin. Maar de beloning komt meteen op weg naar hole 2. Sla linksaf de bocht om naar het noorden en je staat oog in oog met de altijd besneeuwde ‘vierduizenders’ van het Taurusgebergte. De 3×9 TAT-holes (samen 9306 meter) zijn de oudste van de drie bezochte courses, maar ook de uitdagendste. Menige hole wordt op slimme wijze verdedigd door begroeiing en bunkers. Een minpunt is het grote, maar vrij ongezellige clubhuis. Maar er werd ijverig gebouwd tijdens ons verblijf.

De Carya is een stuk jonger, breder en langer, met maar liefst 6.895 meter (18 holes). De baan is oogstrelend aangelegd en perfect onderhouden. Wie thuis een hekel heeft aan gazonrandjes knippen, krijgt hier enorm veel respect voor de lokale greenkeepers. Chapeau!

Zandhaas

Meest memorable hole was voor ons de 7. Slechts 134 meter (geel), maar oeffff…! Niet voor niets The Siren genaamd; een misleidende zingende muze. Eerst een flinke strook heide met een watertje en dan drie diepe, kronkelende bunkers tegen een hellende green. Als zandhaas kwamen we met 7 van de green, vier boven par. Terwijl hole 9 – de 456 meter lange, maar vooral smalle The Plank – ons juist goed afging, ondanks de permanente dreiging van het water en de ‘schiereilanderige’ green.

Tja, en hoe moet je dan nog de Faldo aanprijzen. Wijlen Major-winnaar Nick Faldo heeft een ongekende erfenis achtergelaten binnen het luxueuze Cornelia Diamond Resort. Er zijn drie lussen van 18-holes mogelijk. Als we alleen al terugdenken aan de gapende bunkermuilen van de The Jaws (121 m, par 3) en de idyllisch gedrapeerde lieveling van de meerster zelf: Faldo’s Choice (244 m, par4). Brrrrrrr…rillingen…wat kan golfen mooi zijn.

Hoge service

En dat geldt ook voor het verblijf. We waren half december in Belek, en de baaierd aan hotels (in alle maten en prijsklassen) bewees dat golf in Turkije een 365-dagen gebeuren is. Het weer was met 15 graden aangenaam voor Hollandse decemberbegrippen en erg lekker om voor te golfen. De meeste hotels waren dito vol. De service was – ook in dit laagseizoen- ongekend hoog, zelfs in de wat minder luxe hotels. Wie tevreden is met het middensegment kan goed terecht in het Sirene strandhotel, met snelle 4 minuten transfers naar The Pasha en The Sultan, of in het Sueno Golfhotel, dat zijn banen The Dunes en The Pines letterlijk in de achtertuin heeft liggen.

Wie voor luxe gaat, komt oren en ogen tekort in het Calista Luxury Resort (klassiek) of het Cornelia Diamond Resort (modern). De meeste arrangementen die de touroperators aanbieden zijn ‘all inclusive’ greenfees, transfers en gereserveerde starttijden. Alleen voor de trolley en de buggy moet nog worden betaald. Het enige minpuntje aan de reis was dat de vluchten naar en van Antalya Airport soms in de hele vroege ochtend plaatsvinden, waardoor je midden in de nacht je bed uit moet, terwijl je net aan het dromen was van The 3 Sisters: de 313 meter lange par 4 in Faldo’s Gaius lus.

Tekst: Ron Buitenhuis

Foto’s: Ron Buitenhuis/Sirene Belek

Golfvakanties Turkije

Golfbanen Turkije

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Dominicaanse Republiek

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl