Home » European Tour »Interview »Joost Luiten »On the Tee »tour » Currently Reading:

Interview met Joost Luiten:”Als je niet bij de top 15 van Europa hoort dan heb je niets te zoeken op de PGA”

november 22, 2010 European Tour, Interview, Joost Luiten, On the Tee, tour No Comments

Joost Luiten is dit seizoen veruit de beste Nederlandse golfer. Dit jaar behaalde hij een groot aantal top vijf noteringen en was hij regelmaat te zien tijdens uitzendingen van de European Tour. Luiten bezet momenteel de 28e plaats op de order of merit van de European Tour. Deze week komt Joost in actie tijdens de Dubai World Championship.

Golfvivant sprak uitgebreid met Joost over het laatste toernooi van het seizoen, de samenwerking met Martin Gray, de PGA en zijn verwachtingen voor 2011.

Je doet deze week mee aan de finale van de European Tour, de Dubai World Championship, hoe leef je daar naar toe?

Ik zie dat gewoon als een normale wedstrijd, ik doe daar geen bijzondere dingen voor. Ik bereid me daar net zo op voor als elke andere wedstrijd. Het is daar natuurlijk wel warmer, hier is het hier nu wel extreem slecht, dus dat is eigenlijk wel mooi (luid lachend). Voor de rest is het 72 holes spelen, je moet zo goed mogelijk willen spelen, dus je moet het ook niet moeilijker maken dan dat het is.

Ken je de baan van Jumeirah Golf Estates?

Nee, ik ken de baan, dit is een andere baan dan waar ik in februari speelde. Je hebt wat oefenrondes en 2 á 3 dagen om de baan te verkennen. De baan in Valderrama ken ik ook niet, maar speelde ik desondanks goed.

De top 50 van de wereld is mijn doel vertelt een zelfverzekerde Joost Luiten

Het seizoen is bijna ten einde, hoe ziet 2011 er voor je uit? Lijkt de PGA je wat?

De Qualifying School voor de PGA is pas eind volgend jaar en deelname daaraan laat ik afhangen van hoe het komende jaar loopt. Mijn doel is om voor de top 50 van de wereld te gaan omdat je dan op alle toernooien, Majors en het World Golf Championship mag spelen. Om verder te stijgen heb ik nog een aantal resultaten zoals die van de afgelopen tijd nodig.

De PGA lijkt mij zeker wat, maar ik heb altijd gezegd dat je als je niet in de top 15 van Europa speelt, je in Amerika niets te zoeken hebt. Als je bij de beste 50 staat dan mag je zelf kiezen waar je speelt.

In december begint het seizoen 2011 alweer, neem je rust of ga je gelijk door?

Zoals het er nu naar uitziet speel ik niet in Afrika, maar begin ik weer in Abu Dhabi op 20 januari 2011. In de tussentijd heb ik rust en ga ik in die tijd ook wat aan mijn fysiek doen. Het mooie is dat ik overal in kom, dus ik kan mijn eigen schema maken.

De eerste toernooien van 2011 zijn leuke toernooien om te spelen, maar het zijn qua prijzengeld kleine toernooien. Je moet dan in de top 3 eindigen wil je wat geld verdienen. Ik heb het vertrouwen dat ik in de grotere toernooien goed ga presteren, afgelopen jaar ben ik meerdere malen hoog  geëindigd en ik verwacht dat ik aankomend jaar in een van de 25 toernooien ook weer een aantal malen bovenin mee ga doen.

Hoe bevalt de samenwerking met je caddie Martin Gray?

De samenwerking bevalt erg goed, het is een hele goede jongen. Hij is rustig in de baan en is niet snel onder de indruk. Dat is wel fijn om zo’n ervaren iemand naast je te hebben lopen. Dat geeft heel veel rust en hij weet heel veel van hoe je bepaalde schoten moet spelen omdat hij met veel grote spelers heeft gewerkt, dat helpt mij erg tijdens toernooien.

De resultaten zijn goed dus we gaan zeker met elkaar verder, Martin heeft het ook erg goed naar zijn zin.

Wat verwacht je van Floris de Vries? Maakt hij volgend jaar zijn debuut op de European Tour?

Ik denk wel dat Floris het goed gaat doen. Hij is niet snel onder de indruk en ik denk dat dat belangrijk is. Je komt opeens tussen de grote namen te lopen en als je dan teveel onder de indruk bent, dan gaat dat ten koste van je spel. Floris is absoluut iemand die zich snel kan aanpassen, zijn plekje vindt en zijn eigen spel gaat spelen.

Hoe heb jij de overstap naar de Challenge Tour naar de European Tour destijds ervaren?

Ik had persoonlijk niet veel moeite met de overgang van de Challenge Tour naar de European Tour. Ik probeerde mij niet teveel aan te trekken van de grote jongens die op de driving range opeens naast je staan. Ik probeerde mijn eigen spel te spelen en wist dat ik het niveau aankon, het was aan mij om dat te bewijzen. Voor Floris zal het belangrijk zijn om in het begin goed te spelen en zo wat vertrouwen te krijgen.

Tekst: Valentijn Crum

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Tsjechië

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl