Home » Currently Reading:

Maarten Lafeber biografie

Wil je wat meer weten over Maarten Lafeber?

Op deze pagina bespreken we Maarten Lafeber zijn ontwikkeling.

Tennis

Maarten leek vanaf zijn zesde de tenniswereld te gaan veroveren. Hij was een veelbelovend talent en kwam uit de lichting Schalken en van Lottum. Maar toen hij in 1990 met zijn vader mee ging naar een les op Welschap, was hij om; golf ging zijn sport worden.

Binnen een jaar speelt hij handicap 8 en twee jaar daarna hij doet mee aan landelijke wedstrijden.  Na twee belangrijke titels op dat niveau (strokeplay kampioen), kwam hij in 1996 in de picture met zijn deelname aan het Dutch Open. Lafeber is dan nog steeds amateur maar maakt de pro’s zenuwachtig met een rondje 65 op dag 3.

Garcia

In het Spaans amateur kampioenschap verslaat Maarten Lafeber Segio Garcia. Toen een veelbelovend Spaans talent. Ook het Zwitsers Amateur kampioenschap schrijft hij op zijn naam en de onvermijdelijke stap naar de professionals is aanstaande.

Om deze stap financieel wat makkelijker te maken, komt Lafeber met een revolutionair plan. Hij geeft aandelen uit om zo de start van zijn profcarriere te bekostigen. Dit leverde destijds binnen 14 dagen € 340.000,= op! Iedereen wilde Maarten helpen om de tour op te gaan. In 1997 haalt hij zijn kaart voor de Europese Tour. Net als Robert-Jan Derksen en Chris van der Velde.

Moeilijke start

Van amateur naar professional bleek lastiger dan verwacht. Het eerste jaar verspeeld Maarten Lafeber meteen zijn kaart weer. Hij krijgt in 1999 een invitatie voor een Challenge Tour wedstrijd en wint die meteen. Daarmee dwingt hij startbewijzen af voor de resterende wedstrijden van dat circuit. In de ranglijst eindigt hij op een 7e plaats wat hem weer promotie naar het hoogste niveau oplevert.

In 2000 behoudt Maarten met steady spel zijn tourkaart. Hij speelt zelfs mee in het Brits Open maar mist daar de cut. Het jaar daarna voelt Lafeber aan dat hij anders te werk moet gaan om hoger te komen en tournooien te winnen. dat komt al dichtbij in 2002 waarin hij in de order of merit eindigt op een 49e plaats.

Eindelijk winst!

Voor het eerst in 56 jaar kreeg het Dutch Open in 2003 weer een Nederlandse winnaar. Maarten Lafeber was zijn naam. Met € 727.000,= aan prijzengeld, klimt hij dat jaar richting de 100 beste spelers ter wereld. Doordat de carrière  financieel op de rit staat, worden in 2004 de aandeelhouders met een rendement van 85% terugbetaald.

In 2005 schreef maarten wederom historie door als 25e te eindigen op de order of merit. De hoogste plaats voor een Nederlandse speler ooit. Ook zijn deelname aan twee Majors is een bijzonderheid te noemen.

Amerikaanse Tour

In 2006 waagt Lafeber de stap naar de overkant, de US PGA tour. Hij wint de pre-qualificatie, komt de volgende rondes daarna goed door maar strand op drie slagen voor een tourkaart. In 2007  speelt hij stabiel en stelt zijn tourkaart voor de Europese tour 2008 veilig met een o.a. een vierde plaats in München.

Met een huis op Lake Nona heeft Maarten Lafeber voldoende trainingsmogelijkheden om zijn niveau op peil te houden. Eind oktober 2008 wordt het gezin Lafeber een feit met de geboorte van zoon Guus . Die heeft inmiddels gezelschap gekregen van kleine broer Louis.

Sponsors

Ondanks de laatste wat mindere jaren, sluit Maarten Lafeber sponsorcontracten af met Gant en van Lanschot. Vijf jaar kunnen deze merken zich profileren als “de sponsor van”. Evengoed zijn de resultaten zodanig dat het speelrecht vroeg in het seizoen wordt veilig gesteld. Dit ondanks een knieblessure die steeds blijft opspelen. Maar na rust en krachttraining bleek deze uiteindelijk verholpen.

Het elfde seizoen op de tour, nog nooit speelde een Nederlander zo lang op dat niveau,start hij goed maar mist daarna ook regelmatig de cut. Met hulp van Rico Schuijers voor het mentale deel, en Chris van der Velde voor het korte werk, klimt Lafeber langzaam uit het dal.

Voor de resultaten van zijn laatste wedstrijden, verwijzen we je graag naar Maarten Lafeber nieuwspagina.

Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Oostenrijk

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl