Home » Currently Reading:

Joost Luiten biografie

Op deze pagina willen we je laten zien wie Joost Luiten is. Alles over Joost kun je hier vinden. De laatste berichten over Joost Luiten en zijn resultaten op de Europese Tour, hebben we onder het tabblad Tour geplaatst.

Wie is Joost Luiten?

Joost is geboren op 7 januari 1986 in Bleiswijk. Met zijn ouders en 3 broers speelde hij al vroeg spelletjes en wilde daarin altijd winnen. Toen Joost met sporten als fietsen, skiën, tafeltennis en voetbal begin, was het fanatisme daarin al vroeg merkbaar. Altijd de beste willen zijn.

Op negenjarige leeftijd kiest Luiten voor een minder bekende sport; schansspringen. Niet iets waar Nederlandse kinderen snel mee in aanraking komen! Trainingsfaciliteiten zijn tenslotte niet erg ontwikkeld voor schansspringers en al zeker niet voor de jeugd. Joost zit dus regelmatig in Duitsland om daar te trainen. Alles moet wijken voor zijn sport.

Beginnen met Golf

In dezelfde periode gaat Joost wel eens mee met zijn oom naar de golfbaan. En het laat zich raden dat ook de golfswing er snel in begin te komen. Toen na een val in een skisprong, hij forse kneuzingen en een gebroken neus en arm opliep, was voor vader Nico de maat vol. Joost stopt met skispringen en gaat op voor zijn gvb. Het zal geen verrassing voor je zijn, dat ie dat met gemak haalde.

Toen de keuze voor golf uiteindelijk was gemaakt stortte Joost Luiten zich met volle overgave op het spel. Het harde werken dat hij van zijn ouders heeft meegekregen, en al in zijn andere sporten was gewend, leidde ook hier tot succes. Met zijn mentaliteit van “altijd de beste willen zijn”, onderscheidt Joost zich van zijn leeftijdsgenoten op de golfbaan.

Opleiding

Dat al dat trainen met volle overgave ten koste van iets anders moet gaan, wordt al duidelijk wanneer hij in de eerste klas middelbare school blijft zitten. De nadruk ligt op sporten en met name golfen, dus tijd voor huiswerk is er niet. Maar Joost slaagt uiteindelijk makkelijk voor zijn Mavo, en doet de Havo er voor het gemak nog even achteraan.

In die periode behoort Luiten al tot de beste Nederlandse amateur golfers, en is de vervolgopleiding op de HES in Rotterdam gedoemd te mislukken. Na twee jaar komt het besluit om volledig voor golf te kiezen en zijn carriere uit te bouwen.

Succesvolle wedstrijden

Vanaf 2004 begint de rest van Nederland Joost Luiten te leren kennen. Hij is dan nog geen achttien jaar, en wint de Tromp beker. In februari 2005 wint hij het Spaans Amateur kampioenschap waardoor er ook internationaal rekening wordt gehouden met die Nederlandse jongen. Zeker als hij dat jaar ook nog het Duits Amateur Open op zijn naam schrijft. In Nederland eindigt hij als tweede op het Strokeplay- en Matchplay kampioenschap.

Waar de meeste tourspelers angstig zijn om te bezwijken onder de druk na een blik op het scorebord, heeft Joost daar totaal geen probleem mee.

Hij wil graag weten hoe de situatie is, om nog een extra spurt te kunnen inzetten. Die unieke eigenschap komt boven in de Bollanack Trophy waar hij, als lid van het Europese team, de Amerikanen het nakijken geeft met een score van -5 over de laatste vier holes!

Wereldkampioen

Later dat jaar speelt Luiten in Zuid Afrika samen met Tim Sluiter en Wil Besseling het WK amateurs. Tot op de dag van vandaag is nog niet in de hele golfwereld het besef doorgedrongen, hoe uniek het is dat deze heren daar de titel hebben veroverd.

Tegen golflanden bij uitstek, die normaal gesproken domineren op dat niveau, startte Joost de laatste dag slecht; drie bogeys op de eerste negen. Misschien de druk doordat Nederland bovenaan stond na drie rondes? Maar toen na 13 holes het bericht kwam dat het nog steeds mogelijk was om de Amerikanen en Canadezen van de titel af te houden, begon de “Luiten charge”….birdie op 14, eagle op 15, birdie op 16, birdie op 17, bridie op 18: zes onder par op de laatste vijf holes.  Nederland schrijft historie en is wereldkampioen golf!!

De stap naar professional

Voor veel amateurs is de overgang naar de professionals een zware dobber. In het “gespreide bedje” waar als amateur bij de NGF (Nederlands Golf Federatie) alles voor je geregeld wordt, sta je ineens op eigen benen. Zelf je vlucht uitvogelen, zelf een hotel boeken terwijl je je liever met trainen bezig houdt.

Speciaal hierom is er een vangnet opgezet; Golfteam Holland. Een team van begeleiders die de spelers alles uit handen neemt in de eerste jaren op de tour. Luiten wordt daar lid van en kan zich op zijn bestaan als broodspeler gaan richten. De route naar de Europese tour gaat vaak via de Challenge tour, maar daar is Joost nog vooral afhankelijk van invitaties. Maar na een aantal goede resultaten op de EPD tour, komen de vanzelf.

Luiten wint met indrukwekkende laatste rondes van 64 in Toulouse en 61 in het Vodafone Open, en stelt zijn Challenge tourkaart veilig. In eigen land staat een sensatie te gebeuren als Joost in de top meedraait van het KLM Open. Winnen doet hij niet maar zijn tweede plaats doet vermoeden dat hij zich wel thuisvoelt op het hoogste niveau. Als beloning stroomt hij meteen daarnaartoe door, en 2008 moet het jaar van de waarheid gaan worden.

Polsblessure

Helaas wordt 2008 “het jaar van de pols”. een blessure zorgt ervoor dat het begin van het jaar er geen wedstrijden gespeeld kunnen worden. Joost probeert allerlei specialisten en het lijkt beter te gaan. In oktober staat hij op de startlijst in Portugal, maar moet afzeggen omdat de blessure toch weer opspeelt.

In januari volgt dan toch een operatie door polsspecialist Dr. Koch. De revalidatie die daarop volgt, zorgt voor twijfel of het wel de juiste keuze geweest is….. want het blijft voorzichtig zijn met belasten. Zomer 2009 is het moment voor de comeback. Het eerste tournooi dat hij speelt in Oostenrijk, wint hij meteen.

Terug op het hoogste niveau

Voor geblesseerde spelers van de Europese tour geldt een soort beschermingsregeling; de medical exemption. Wanneer de speler hersteld is, heeft hij een aantal tournooien om voldoende punten (geld) te verdienen om zjin kaart voor het volgend jaar veilig te stellen. Dat lukt Joost Luiten door meer dan de benodigde € 52.000,= bij elkaar te spelen.

De polsklachten blijven weg. We interviewen Joost Luiten in november 2010 (klik hier voor het interview) en hij blaakt dan alweer van zelfvertrouwen. Het moment is daar dat hij zich weer zonder afleiding met golf kan gaan bezighouden. Hij sluit zich aan bij ISM, een internationaal sport management bureau. Zijn vaste coach blijft Phil Allen, en m.i.v. fabruari 2010 is Martin Grey zijn caddie. Verder kan Joost terugvallen op de kennis van o.a. coach van de wereldkampioenen, Chris van der Velde. Voor de fysieke begeleiding is Bas van der Steur verantwoordelijk. Niets wordt aan het toeval over gelaten!

Voor het laatste nieuws over Joost Luiten, de tournooien waarin hij meespeelt en de behaalde resultaten, kijk op de Joost Luiten  nieuwspagina. Of lees de andere interviews van Joost Luiten met Golfvivant.

Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Zweden

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl