Home » Currently Reading:

Hulp bij clubfitting

Lees jij ook zoveel moeilijke termen over golfclubs? Je hoort over clubfitting, shafts, lie, loft, bounce etc. Op Golfvivant willen we je graag helpen met het filteren van deze informatie. We bespreken hier een aantal belangrijke eigenschappen en onderdelen van golfclubs. Hopelijk heb je er wat aan als je op zoek bent naar een nieuw set.

Je wil nieuwe clubs gaan kopen maar hebt geen idee waar je moet beginnen. Het eerste advies is: ga naar je PGA golfprofessional. Hij of zij weet hoe je swing zich heeft ontwikkeld, nu is, en welke potentie er nog in zit. Je swingsnelheid namelijk is een van de belangrijkste factoren voor het bepalen van de shaftflex.

Je pro is specialist op dat gebied. Hij kan je goed adviseren en heeft misschien een eigen winkel. Een ander werkt misschien samen met een clubfitter. Anders weet hij precies bij wie je moet zijn om eventueel een clubfitting sessie te doen. Ben je een beginner dan is zo’n uitgebreide analyse vaak niet eens nodig. Je techniek optimaliseren is dan de eerste prioriteit.

Maar is die swingtechniek een beetje op orde, en je bent klaar voor de volgende stap in je golfcarriere, wordt je doorgemeten op:

  • -          Lengte van je lichaam
  • -          Lengte van je armen
  • -          Swingsnelheid
  • -          Grootte van je handen
  • -          Je oude clubs
  • -          Je lichamelijke gesteldheid

Want nieuwe golfclubs hebben tegenwoordig zoveel specificaties dat alles kan worden aangepast op je persoonlijke kenmerken. Topmerken als bijvoorbeeld Callaway, Nike, Taylor Made, Titleist, Mizuno en Wilson, Zijn van huis uit kwalitatief al hoogstaand. Maar dat betekent niet dat de specificaties ook voor JOU geschikt zijn.

Een “standaard” model van eerder genoemde merken is vaak vanuit de fabriek leverbaar met verschillende aanpassingen. Je moet hierbij denken aan:

Materiaal van de shaft:

De eerste keuze is staal of graphite. Je kunt kiezen voor staal wanneer je swingtempo hoog genoeg is om voldoende snelheid te ontwikkelen. Een stalen shaft is doorgaans zwaarder dan grafiet waardoor staal alleen maar wordt gebruikt voor herenclubs. Een simpel startset heeft ook vaak stalen shafts omdat ze goedkoper zijn. Maar dus niet geschikt voor dames!

Flex van de shaft:

De meeste merken hanteren de specificaties Light, Regular en Stiff shafts. Helaas zijn dat geen universele indicaties voor de concrete flexibiliteit. Met andere woorden, de ene regular flex is soepeler dan de andere. Door het gebruik van grafieten matten die over elkaar worden gevlochten, kan een graphite shaft stugger gemaakt worden dan staal.

Om de juiste flex te bepalen moet je je swingsnelheid weten. Een verkeerde combinatie kan namelijk veel clubhead speed kosten! Wanneer je kiest voor een te stugge shaft, kun je het extra zwiepje dat de shaft geeft, niet benutten. Een te flexibele shaft kan weer leiden tot flinke afzwaaiers.

Torsiestijfheid

Wanneer je de grip en het clubhoofd zou vastpakken, en in tegengestelde richting zou draaien, krijg je te maken met de torsie van de shaft. Belangrijk omdat een bal die niet in het midden van het blad geraakt wordt, dan een grotere afwijking tot gevolg heeft.

Kickpoint

Een shaft heeft een buigpunt dat hoog of lager in de shaft kan liggen. Een flexibele shaft heeft over het algemeen een lager kickpoint (meer richting de clubhead).

Wordt vervolgd

Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Turkije

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl