Home » golfinstructie »Mike Palmer » Currently Reading:

Instructie 8 – De top van de backswing

oktober 4, 2010 golfinstructie, Mike Palmer No Comments

Alle slagen in golf zijn op één punt aan elkaar gelijk: de bal reageert op het contact met het clubblad op het moment van impact. De bal zelf is zich er niet bewust van of degene aan het andere eind van de club een lage handicapper of een beginner is, een man of een vrouw, of jong of oud. Het moment en de wijze van impact is waar het om draait. Er zijn een aantal referentiepunten tijdens de set-up en de swing die ons een houvast geven voor wat betreft de vaste basics die altijd goed zijn. Ik wil nu met u de top van de backswing behandelen omdat dit het moment is waar de downswing naar de bal begint (in golftaal wordt dit moment de “transition” genoemd) die bepaalt waar de bal naar toe gaat en hoe ver. 

In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat de golfswing bestaat uit diverse opeenvolgende acties. Elke individuele actie moet correct zijn om de volgende actie ook correct uit te voeren. Zodra één van de acties niet correct wordt uitgevoerd, kan de volgende actie ook niet correct worden uitgevoerd en ontstaat er vanaf dat moment een kettingreactie van opeenvolgende verkeerde bewegingen. Als de set-up al niet goed is, dan bestaat de verdere golfswing uit een opeenvolging van correcties die eventueel best nog wel in een goede slag kan resulteren, maar dat is dan meer geluk dan wijsheid. Voor consistentie is het van belang dat de positie in de top van de backswing correct is om een goede startpositie te hebben voor het beginnen van de downswing en de bal goed te raken.

De shaft is boven mijn rechter schouder.

Op deze foto is de top van mijn backswing correct, netjes en compact. Deze positie ziet er uit alsof ik hem moeiteloos keer op keer met succes kan herhalen. Geen rare bewegingen of geforceerde posities. Laten we de sleutelposities even doornemen. Om te beginnen bevindt de shaft zich boven mijn rechterschouder als je deze positie van achteren bekijkt. Als ik de backswing nog verder door zou draaien, dan zou de shaft zich nog steeds boven mijn rechter schouder bevinden, maar dan ook nog parallel aan de doellijn of “target line”.

Mijn linkerarm is niet volledig gestrekt, mijn linkerarm is eigenlijk nooit volledig gestrekt want dan krijg je te veel spanning die tegen gaat werken. Mijn arm is ontspannen gestrekt waardoor ik nog wel de volledige en ruime swingbaan kan benutten. Mijn rechterarm is gebogen en geknikt. Het lijkt misschien of mijn rechterarm wat in de verdrukking is geraakt, maar dat is niet zo, dit is de positie waar hij op natuurlijke wijze vanzelf terecht komt onderweg naar de top van de backswing. In deze positie heb ik controle over het clubblad zolang ik er voor zorg dat mijn linker pols en de achterkant van mijn linkerhand in één lijn met elkaar blijven. Ik kan dat thuis of op de driving range controleren met behulp van een spiegel, een videocamera of eenvoudig door tijdens de oefenswing even te kijken.

Als ik de backswing begin, probeer ik mijn schouders ongeveer 90° te draaien. Dit is een simpele positie om aan te leren, in deze positie draait de linkerschouder boven de rechtervoet en onder de kin. Op deze manier hou ik tijdens de backswing een goede houding en vergroot ik mijn kansen om de achterkant van de bal vol en clean te raken en niet dun of eerst de grond.

Mijn onderlichaam reageert op de draai van mijn bovenlichaam en mijn heupen draaien ongeveer 45° en mijn linkerknie wordt door de draai automatisch een beetje richting bal meegenomen. Mijn rechterbeen vertoont misschien de neiging zich iets te strekken, maar ik probeer mijn rechterknie tijdens de hele backswing hetzelfde gebogen te houden om te voorkomen dat ik eerst omhoog kom en daarna in de downswing naar de bal “duik”.

Mijn linkerarm is ontspannen gestrekt, niet overgestrekt.

Op deze foto is de top van de backswing van de voorkant te zien. De shaft is nog net niet horizontaal en parallel aan de grond. Mijn linkerarm is ontspannen gestrekt en nooit volledig doorgestrekt. De spieren moeten zacht, soepel en ontspannen aanvoelen, nooit gespannen of “op slot”.

Op de foto is duidelijk te zien dat mijn linkerschouder ongeveer 90° gedraaid is en dat mijn linkerschouder lager is dan mijn rechterschouder. Mijn correcte schouderdraai creëert de perfecte swingbaan en startpositie in de top van de backswing voor de downswing. Vanuit deze positie heb ik de mogelijkheid om de bal efficiënt en krachtig te raken.

Op deze foto is ook duidelijk te zien hoe mijn onderlichaam weerstand biedt aan de ruimere draai van mijn bovenlichaam. Mijn voeten staan stevig op de grond en mijn gewicht is meer boven mijn rechterbeen en –heup gekomen. Mijn knieën zijn beide gebogen waarbij mijn linkerknie automatisch richting de bal is gekomen en mijn heupdraai is beduidend minder dan mijn schouderdraai.

Zie hoe mijn linkerpols en de achterkant van mijn linkerhand in één vlakke lijn met elkaar liggen, geen knik.

Het clubblad bepaalt de richting waarheen de bal uiteindelijk zal gaan en het is belangrijk dat het clubblad op het moment van impact recht naar het doel wijst. De positie van het clubblad in de top van de backswing is over het algemeen een goede indicatie of er wel of niet controle is over het clubblad. Tijdens de oefenswing kunnen we hier controleren of we nog steeds volledige controle over het clubblad hebben. Mijn linkerpols en de achterkant van mijn linkerhand moeten hier recht en in één lijn met elkaar zijn zoals op de foto. Mijn rechterhand en –pols daarentegen zijn veel meer gebogen, deze positie is perfect.

De knik die mijn linkerhand hier met mijn onderarm maakt is fout, de bovenkant van mijn linkerhand moet een vlakke lijn zijn met mijn linker onderarm.

Ook deze knik is fout, één rechte lijn van de bovenkant van mijn linkerhand en mijn linker onderarm.

Kort samengevat is het zo dat een verkeerde grip of set-up een kettingreactie van foute bewegingen tot gevolg heeft waardoor het moeilijk wordt om de bal goed te raken. De top van de backswing is een goed controlemoment om vast te stellen of er controle over het clubblad is. Probeer op de driving range of tijdens de oefenswing te controleren of  linkerpols en –hand in de top van de backswing recht en in elkaars verlengde zijn, dat is de goede positie om de downswing in te zetten en recht, clean en krachtig door de bal te gaan!

Volgende keer de greenside chip!

Tekst: Mike Palmer

Vertaling en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Verenigde Arabische Emiraten (Dubai)

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl