Home » golfinstructie »Mike Palmer » Currently Reading:

Instructie 7 – De grip

augustus 5, 2010 golfinstructie, Mike Palmer No Comments

Iedereen die heeft leren golfen zou doordrongen moeten zijn van het belang van de grip. De grip is het enige contact met de club, de sleutel tot controle over de bal. Waar de bal naar toe gaat, hoe ver die gaat, en of je dat kan herhalen. Een verkeerde grip leidt automatisch tot slechte controle en wisselvallig spel. Aan de andere kant is het ook weer zo dat er niet echt één perfecte grip bestaat. Je gebruikt de grip die voor jou werkt. Voor een rechtshandige speler is het vanzelfsprekend normaal dat de rechterhand onder de linkerhand geplaatst wordt, dat is het meest natuurlijk. Als uit eigen ondervinding blijkt dat andersom beter werkt, dan is dat ook goed. Of je de vingers nu in elkaar haakt, de rechterpink over de linkervingers legt of op een andere manier is op zich niet zo belangrijk zo lang de beide handen maar als één geheel samen werken. Met andere woorden, een grip die afwijkt van de meest voorkomende grips is prima zolang het maar werkt. Maar de praktijk heeft geleerd dat de “overlapping” grip (waarbij de pink bovenop de andere hand tussen de wijsvinger en de middelvinger rust) meestal het beste resultaat geeft. Deze grip maakt het mogelijk om clubsnelheid te ontwikkelen, de vlucht van de bal te controleren, en dit ook nog allemaal te herhalen. Alleen dat al zou voldoende reden moeten zijn om vast te houden aan deze grip en net zo lang te oefenen totdat het een tweede natuur wordt waarover niet meer nagedacht hoeft te worden. Als deze grip toch niet prettig of comfortabel aanvoelt, dan is het geen probleem om met andere grips te experimenteren totdat iets is gevonden dat wel werkt.

Foto 1

Op foto1 begin ik met mijn linkerhand op de grip te plaatsen. Ik ondersteun de club met mijn rechterhand waarbij ik het uiteinde van de grip tussen twee vingers vast hou zodat het clubblad naar het doel blijft wijzen. Let op hoe ik mijn hand diagonaal onder de grip leg, daarna sluit ik mijn hand om de grip zoals op foto 2. Wij kunnen nu op twee manieren controleren of de hand in de correcte positie is. Ten eerste, vanaf de rechterkant is te zien dat mijn wijsvinger en mijn middelvinger net lichtjes de muis van mijn hand raken. Hieraan kun je ook zien of de grip van de club zelf de juiste dikte heeft. De toppen van de vingers moeten lichtjes de muis van de hand raken zonder dat je je hand strak om de grip hoeft te leggen of hoeft te knijpen.

Foto 2

Let er ook op dat ik mijn duimkort en lichtjes gebogen hou zodat mijn hand in de juiste positie blijft, ik leg mijn duim niet plat op de grip. Ik wil dat mijn linker hand en pols lichtjes en zonder spanning kunnen bewegen. Voorkom dat je duim plat op de grip komt te liggen, dit veroorzaakt extra spierspanning in de pols en de onderarm waardoor je handen en armen minder beweeglijk worden en je minder clubsnelheid  kan ontwikkelen op het moment van impact. Op het moment van impact probeer ik altijd te overdrijven met een lichte gripdruk. Een golfclub is niet zo zwaar en moet in een boog om mijn lichaam heen gaan tijdens de swing. Het is de centrifugale kracht die de clubsnelheid veroorzaakt, en dat gaat makkelijker als de club losjes en vrij kan bewegen en niet gehinderd wordt door verkrampte handen en onderarmen vanwege een te stevige grip van beide handen. Op foto 2 is ook duidelijk te zien dat het uiteinde van de grip direct onder de muis van mijn hand rust, daar waar mijn duim aan mijn hand vast zit. Bij veel golfers is dit het deel van de handschoen dat het snelst slijt!

Foto 3

Op foto 3 zien we de volledige grip van de linkerhand van bovenaf. Let op de korte “ingetrokken“ duim, hierdoor blijft de grip beter in de palm van de hand en de vouw van de vingers liggen. Hierdoor heb je meer controle en de mogelijkheid om meer swingsnelheid te ontwikkelen. Ik probeer ook om mijn linkerduim contact te laten houden met mijn wijsvinger, daar mag geen ruimte tussen zitten. Mijn linker duimnagel ligt nu direct bovenop de club terwijl mijn duim naar mijn rechterschouder wijst. De top van mijn duim staat niet verticaal op de club, maar ligt er bovenop, hierdoor is mijn hand een beetje naar rechts gedraaid waardoor twee knokkels en misschien nog een deel van de derde knokkel te zien is als ik naar mijn handen kijk als ik geadresseerd heb.

Foto 4

Op foto 4 heb ik de grip compleet gemaakt met mijn rechterhand. Ik benadruk nogmaals dat een lichte gripdruk van vitaal belang is, knijpen is dodelijk omdat de spieren dan gaan verkrampen de handen, polsen en armen dan niet meer vrij kunnen bewegen. Als ik nu mijn rechterhand zou openen, is de palm van mijn rechterhand naar het doel gericht. De palm van mijn hand wijst dezelfde richting op als het clubblad. In vergelijking tot mijn linkerhand rust de club in mijn rechterhand meer in de vingers dan in de palm van mijn hand. Mijn linkerduimnagel ligt iets links van het midden op de grip terwijl mijn rechterduim schuin over het midden van mijn linkerduim ligt. Mijn rechterhand ligt ook compact tegen en deels over mijn linkerhand, nooit uitgestrekt onder mijn linkerhand.

Nog een kleine opmerking over golfhandschoenen. De grip is het enige contact dat je met de club hebt terwijl je tijdens de swing enorme snelheid kan ontwikkelen. Gebruik dus een goede kwaliteitshandschoen die voor optimale grip zorgt en hou de grips schoon, als de grips hard en glad worden moeten ze worden vervangen. Koop een handschoen die als een tweede huid past, tijdens het gebruiken zal hij iets oprekken.

Tekst: Mike Palmer

Foto’s en vertaling: Eric Veenhuyzen

Volgende keer behandelen we de top van de backswing!

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Spanje-Canarische Eilanden

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl