Home » golfinstructie »Mike Palmer » Currently Reading:

Instructie 4 – De fairway bunker

april 4, 2010 golfinstructie, Mike Palmer No Comments

De meeste par-4 en par-5 holes hebben op zijn minst één fairway bunker. Op goed ontworpen golfbanen zijn ze zichtbaar vanaf de tee zodat je bij je afslag je strategie kan bepalen. Neem met je afslag geen risico en probeer weg te blijven van de fairway bunkers, zeker van de diepe! Op sommige golfbanen zijn er fairway bunkers die zo klein en diep zijn (potbunkers) dat je er echt alleen met een sandwedge uit kan komen. Maar de meeste fairway bunkers zijn vriendelijker en makkelijker om uit te spelen, soms kan je dan zelfs met een houtje of hybrid met lengte uit de bunker komen als dat nodig is.

 In het volgende geval hebben we te maken met de tweede slag op een middellange par-4. De bal ligt mooi clean boven op het zand en het is mogelijk de bal uit de bunker te slaan zonder dat er op het moment van impact zand tussen de bal en het clubblad komt. De keuze hoe de bal uit de bunker te slaan wordt bepaald door de ligging van de bal in het zand, de diepte van de bunker en de positie van de bal ten opzichte van de rand van de bunker.

 INSTRUCTIE-075

Voorafgaand aan de slag loop ik de bunker in en maak een oefenswing. Zolang het zand niet wordt geraakt is het toegestaan om in de bunker een oefenswing te maken. Het maken van een oefenswing is belangrijk om gevoel te krijgen voor de slag die ik wil uitvoeren. Ik heb in dit geval een ijzeren 6 in mijn handen waarmee ik gewoonlijk 150 meter sla, maar het is nu slechts 135 meter naar de vlag. Mijn grip is dus iets lager dan normaal (de golfuitdrukking is “choke down”). Mijn backswing is voor mijn gevoel ingekort tot ¾ van mijn volledige swing om meer controle te hebben. Door je club korter te grippen is het eenvoudiger om de bal clean te raken zonder dat er zand tussen de bal en het clubhoofd komt waardoor je met maximale lengte uit de bunker kan komen. Bij deze slag wil ik of helemaal geen zand raken, of na het moment van impact slechts een heel fijn laagje zand.

 INSTRUCTIE-077

Door het compact maken van mijn swing (korter grippen en een kortere backswing) is het makkelijker de bal clean te raken en met lengte uit de bunker te komen. Door de kortere backswing heb ik het gevoel dat mijn gewicht minder op mijn rechterbeen terecht komt dan normaal. Ik concentreer mij er op dat mijn hoofd nog beter op dezelfde plaats blijft dan normaal, hoe minder onnodige beweging hoe beter. De lichaamsdraai is door de kortere grip en de kortere backswing automatisch ook minder. Mijn follow through is ook korter dan normaal waarbij mijn rechterknie mijn rechterhiel lostrekt van het zand waardoor ik mijn lichaam richting het doel kan draaien.

 INSTRUCTIE-094

Bij het adresseren van de bal hou ik (om strafslagen te voorkomen) mijn clubhoofd boven het zand. Mijn ogen zijn gericht op het bovenste deel van de bal en ik concentreer mij er op dat mijn spieren ontspannen zijn en dat mijn grip lichtjes is, beslist niet knijpen.

 INSTRUCTIE-101

In mijn set-up voor deze slag vallen een paar dingen op. De bal ligt ietsje verder achter in mijn stand, meer richting de hiel van mijn rechtervoet. Dit is om te bevorderen dat ik eerst de bal raak en niet het zand voor de bal. Om te compenseren dat de bal meer bij mijn rechtervoet ligt, is mijn linkerhand op de grip iets meer naar rechts gedraaid (een zogenaamde “sterkere” grip, ik zie drie knokkels van mijn linkerhand). Als ik dit niet doe heeft het clubblad op het moment van impact de neiging iets open te staan waardoor de bal hoger en meer naar rechts uit de bunker vliegt.

 INSTRUCTIE-107

De top van mijn backswing is zichtbaar korter dan normaal en ik probeer mijn hoofd stil en op dezelfde plek te houden. Mijn blik is gericht op de bovenkant van de bal omdat ik eerst de bal wil raken en daarna pas het zand, het liefst raak ik helemaal geen zand.

 INSTRUCTIE-112

Mijn follow through is net als mijn backswing maar ¾ van normaal en er is geen of slechts heel weinig zand geraakt. Bij deze slag is controle over de swing essentieel, tijdens impact moet het clubhoofd vlak over het zand gaan waarbij de bal geraakt wordt voordat de sole van het clubhoofd het zand lichtjes raakt. Tijdens de downswing verplaatst mijn gewicht zich automatisch naar mijn linkerbeen en eindig ik met mijn heupen, buik en gezicht richting doel.

Volgende maand een voor velen moeilijke slag, de downhill pitch!

Tekst: Mike Palmer

Vertaling en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Tsjechië

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl