Home » golfinstructie »Mike Palmer » Currently Reading:

Instructie 5 – De downhill pitch

mei 3, 2010 golfinstructie, Mike Palmer No Comments

Deze keer gaan we het hebben over een slag die heel veel spelers moeilijk vinden, de downhill pitch.

In deze situatie ligt de bal in de buurt van de green tegen de helling en lager dan de voeten. De kunst is om de bal zo te spelen zodat hij toch de lucht in gaat. In veel gevallen is er in zo’n situatie ook vaak nog een bunker of (semi) rough tussen de bal en de green waar over heen gespeeld moet worden. Een lage rollende bal brengt in zo’n geval geen uitkomst, de bal moet immers de lucht in om over de bunker of de (semi) rough heen te komen, zachtjes op de green landen en daarna snel stil liggen.

Wees realistisch over de mogelijkheden bij een dergelijke situatie. Deze slag zal vanwege de ligging een lagere balvlucht hebben en na het landen verder doorrollen dan normaal. Deze slag lukt alleen met een goed vol balcontact tussen de bal en het clubhoofd. Zorg er voor dat de bal op de green eindigt zodat er één, hooguit twee puts overblijven. Probeer te vermijden dat je meer dan één slag nodig hebt om op de green terecht te komen, vooral bij deze slag is het eenvoudig om eerst de grond te raken en dan pas de bal.

INSTRUCTIE-005 DE DWONHILL PITCH

Bij de downhill pitch gaat het alleen om techniek. Een 60-graden lobwedge is de ideale club voor deze slag, anders een 56-graden sandwedge. Zoals op de foto te zien is bevinden mijn handen zich bij de set-up aan de binnenkant van mijn linker dijbeen terwijl de bal tegenover de kleine teen van mijn rechter voet ligt. Verder heb ik het gevoel dat ik met mijn bovenlichaam met de helling mee leun. Om beter in balans te blijven draai ik mijn linker voet iets open. Mijn gewicht rust weliswaar op mijn linker been, maar ik kan nog steeds een kleine swing maken en in balans blijven. Ik grip lager dan normaal zodat de swing klein en compact blijft en ik meer controle over de slag kan houden. Als mijn set-up correct is zoals hiervoor beschreven, is het simpel om de benodigde swing te maken. Als de bal bij deze slag slecht geraakt wordt, de grond wordt eerst geraakt of de bal wordt getopt, dan komt dat in de meeste gevallen door een verkeerde set-up.

Tijdens de swing zijn mijn armen, polsen en handen meer actief dan normaal, mijn lichaamsactie moet tot een minimum beperkt blijven. Het voelt alsof mijn gewicht voorbij mijn linkerbeen is, en daar wil ik het tijdens de hele slag houden, hierdoor zal het laagste punt van mijn swing net voorbij de bal zijn – dit is cruciaal voor het goed uitvoeren van deze slag. Omdat de grond voor de bal hoger ligt MOET de backswing steiler zijn dan normaal om te voorkomen dat eerst de grond wordt geraakt. De swing MOET aangepast worden aan de hoek van de helling. Na het raken van de bal zal het clubhoofd het gras lichtjes beroeren.

INSTRUCTIE-008 DE DOWNHILL PITCH

Op deze foto is mijn positie in de top van de backswing te zien, solide en compact, gestrekte linker arm en de polsen licht geknikt. Mijn rechter elleboog blijft bij mijn lichaam zodat de club ook dicht bij mijn lichaam blijft en ik meer controle hou. Mijn gewicht verplaatst zich NIET naar rechts.

INSTRUCTIE-022 DOWNHILL PITCH

Het is cruciaal dat eerst de bal geraakt wordt waarna het gras lichtjes beroerd wordt. Op de foto is te zien dat ik na het raken van de bal volledig in balans sta. Ik kan nu zelfs meer gewicht op mijn linkerbeen brengen met de hulp van mijn rechterknie. Dit is het enige moment van de swing dat mijn benen en heupen actief zijn.

INSTRUCTIE-024 DOWNHILL PITCH

Op deze foto is de lichte gewichtsverplaatsing duidelijk zichtbaar. Ik heb mijn gewicht hoofdzakelijk op mijn linkerbeen lichtjes steunend op de binnenkant van mijn rechtervoet en de hiel is misschien iets los van de grond gekomen. Ik zorg er voor dat het clubhoofd in de eindpositie lichtjes geopend richting de lucht is en naar het doel wijst. Hierdoor maak ik optimaal gebruik van de “loft” van de club. Ik moet voorkomen dat het clubhoofd zich door teveel “release” sluit waardoor de bal een lagere balvlucht en meer rol krijgt.

Deze slag vergt veel oefening, maar is tijdens de ronde van onschatbare waarde. Door deze slag veel te oefenen wordt het gevoel en de techniek ontwikkeld die nodig is om de bal makkelijk en gecontroleerd de lucht in te krijgen, zelfs bij een downhill ligging.

Volgende maand de downhill bunkerslag.

Tekst: Mike Palmer

Vertaling en foto’s: Eric Veenhuyzen

Klik hier voor meer techniekartikelen van Mike Palmer

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Frankrijk

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl