Home » golfinstructie »Mike Palmer » Currently Reading:

Instructie 3 – De afslag met de driver

maart 8, 2010 golfinstructie, Mike Palmer No Comments

Iedere golfer weet hoe belangrijk het is om een afslag of drive te hebben die ver, recht en betrouwbaar is. Als je de tourprofessionals ziet afslaan, lijkt het allemaal zo eenvoudig en simpel. Lange par-4’s en korte par-5’s zijn met een goede afslag vaak in twee slagen te halen. Maar nog afgezien daarvan kennen we allemaal het geweldige gevoel dat je krijgt als je de bal goed raakt en de bal maar blijft vliegen en rollen om pas na 250 meter of meer tot stilstand te komen. Op zulke momenten is golf extra leuk! 

Om een goede controle over de driver te hebben, is het noodzakelijk dat de basistechniek beheerst en geoefend wordt. Hoe langer de shaft van een club en hoe kleiner de hoek van het clubblad is, zoals bij een driver, hoe harder fouten in de techniek worden afgestraft. Beheersing van de basistechniek en consistentie door oefening bewijst hier zijn waarde.

De driver is één van de clubs die de laatste jaren makkelijker is geworden om te gebruiken. De moderne driver met koppen van titanium, of een legering daarvan, in combinatie met graphite maken volumes tot 460 cc mogelijk. Met zo’n groot oppervlak om de bal te raken is de vergevingsgezindheid enorm groot, en zelfs ballen die niet precies in het midden worden geraakt komen vaak nog redelijk goed terecht. Dit in tegenstelling tot de ouderwetse drivers met een klein clubhoofd. De moderne lichte graphite shafts waar bijna alle drivers tegenwoordig mee zijn uitgerust, spelen ook een belangrijke rol in de betere hanteerbaarheid van de driver. Door deze shafts kan je meer swingsnelheid ontwikkelen waardoor de bal verder gaat. Uiteraard wordt de precisie en lengte van de slagen verder bepaald door de beheersing van de swingtechniek.

Als je net begint met golf, is het belangrijk om één swing voor alle stokken te leren en niet voor iedere stok een andere swing. Eén basistechniek met kleine aanpassingen naarmate de stok langer wordt. De meeste golfers zijn dit station echter al gepasseerd en zijn op zoek naar die ene gouden tip om moeiteloos verder en rechter te slaan. Lees verder, de volgende aanwijzingen zullen zeker helpen!

Dit si de normale set-up.

Dit is de normale set-up.

Op deze foto heb ik mijn normale set-up. De bal is opgeteed tegenover de binnenkant van mijn linkerhiel, en mijn linkervoet staat iets meer naar buiten gedraaid dan mijn rechtervoet. Mijn gewicht is 50/50 verdeeld over links en rechts. 

Dit is set-up voor de driver, maar echt alleen voor de driver!

Dit is de set-up voor de driver, maar echt alleen voor de driver!

Op deze foto heb ik mijn set-up iets aangepast. Dit is mijn set-up voor de driver, en werkelijk alleen voor de driver, niet voor andere stokken. De bal is nu opgeteed tegenover mijn linker grote teen en je kan een verticale lijn trekken van de bal naar mijn linkerschouder. Hierdoor komt mijn bovenlichaam meer achter de bal dan normaal. De gewichtsverdeling is op deze manier 60% op mijn rechterbeen en 40% op mijn linkerbeen. Ik heb dus mijn set-up iets aangepast, maar maak wel mijn NORMALE swing die ik ook voor al mijn andere stokken gebruik. Ik probeer de bal precies op het moment te raken dat mijn clubhoofd aan de opwaartse voorwaartse swing begint. Dit is het moment vlak nadat het clubhoofd in de downswing evenwijdig aan de grond voorwaarts beweegt. Dit resulteert in de meest effectieve en krachtige impact op de bal waardoor deze een betere “launch angle” krijgt en de backspin tot het minimum wordt beperkt, dit is de formule voor meer lengte.

Kijk waar het clubhoofd is op dit punt van de take-away, laag bij de grond.

Kijk waar het clubhoofd is op dit punt van de take-away, laag bij de grond.

 Op deze foto ben ik net met mijn backswing begonnen. Dit gedeelte van de backswing noemen we de “take-away” of “move-away”. Omdat het moment van impact, grofweg gezegd, het resultaat is van alles wat daaraan vooraf gaat, moet dat dus op de juiste manier gebeuren. Op dit punt van de backswing wil ik dat het clubhoofd dicht langs de grond naar achteren beweegt. Van alle andere stokken blijft alleen de putter in de backswing lager bij de grond. Omdat ik maximale afstand wil bereiken met deze slag, is het belangrijk dat het clubhoofd vlak voor het raken van de bal parallel aan de grond is of net begonnen is aan de opwaartse beweging. Een laag gehouden clubhoofd in de backswing geeft de meeste controle om op het moment van impact op dezelfde manier de bal te raken. Op dit punt van de backswing is er nog geen gewichtsoverbrenging van links naar rechts. Pas in het volgende deel van de backswing zullen mijn polsen en handen beginnen te knikken. Probeer deze swing op de driving range te oefenen en het clubhoofd in het eerste deel van de backswing laag bij de grond te houden.

Eén van de belangrijkste dingen bij de drive is het leren vertrouwen op de swing actie en niet te proberen de bal met de armen of handen te sturen. Dit is één van de belangrijke disciplines van golf, je moet je concentreren op het afmaken van de swing in de follow-through waardoor je makkelijker door de bal gaat en een beter balcontact krijgt. Een belangrijk en onderbelicht  onderdeel van golf is “instinctief automatisme”. Een golfswing duurt gemiddeld tussen de 0,8 en 1,6 seconden. In deze korte tijd is het onmogelijk om aan alle aspecten van de swing te denken. Door oefening is het lichaam in staat om spiergeheugen op te bouwen en automatisch de juiste handelingen te verrichten om een golfswing uit te voeren. Dit proces wordt door het onderbewuste aangestuurd en gaat net zo automatisch en instinctief als bijvoorbeeld lopen, rennen, fietsen, autorijden enz. Daarom is het belangrijk om te oefenen iedere swing volledig af te maken. Als het op de driving range niet lukt, dan zal het in de baan tijdens de ronde ook niet lukken.

Als je de slag helemaal goed afmaakt tot in de follow through kom je makkelijker door de bal op het moment van impact.

Als je de slag helemaal goed afmaakt tot in de follow through kom je makkelijker door de bal op het moment van impact.

Kijk naar mijn eindpositie op deze foto en probeer deze te kopiëren. Mijn gewicht is bijna volledig op mijn linkerbeen terecht gekomen, en als ik wil kan ik mijn rechter voet optillen zonder om te vallen. Mijn heupen en bovenlichaam moeten zover gedraaid zijn dat ze in ieder geval minstens in de richting van de fairway wijzen. Als je flexibel genoeg bent kan je zelfs zo ver doordraaien dat je rechter schouder in de eindpositie naar het doel toe wijst. Mijn rechterarm is in deze positie slechts lichtjes gebogen en mijn linkerarm is ongeveer 90 graden gebogen. De shaft van mijn driver bevindt zich achter mijn nek en schouders. Ik probeer deze positie even vast te houden terwijl ik de bal achterna kijk, ongeacht het resultaat van de slag.

Veel succes met het oefenen en veel plezier met uw betere afslagen!

Volgende keer: met lengte uit fairway bunkers.

 Tekst: Mike Palmer

Vertaling en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Duitsland

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl