Home » golfinstructie »Mike Palmer » Currently Reading:

Instructie 2: Vanuit de greenside bunker

februari 1, 2010 golfinstructie, Mike Palmer No Comments

De slag vanuit een greenside bunker is één van de meest uitdagende slagen die we kennen. Bij goede golfers zien deze slagen er meestal makkelijk en eenvoudig uit. We hebben hier te maken met een uphill slag met de vlag slechts 6-7 meter weg. De bal moet met een mooie boog hoog uit de bunker geslagen worden, zachtjes landen en vervolgens snel stil liggen. Twee dingen kunnen mis gaan: raak te veel zand en de bal komt misschien niet eens uit de bunker, raak de bal te clean en de bal vliegt misschien zelfs over de green heen.

Voor deze slag is een relatief eenvoudige techniek vereist. Vergelijk deze slag met een slag uit een vlakke bunker in de buurt van de green. Het clubhoofd moet het zand een paar centimeter voor de bal raken zodat het clubhoofd zachtjes onder de bal door glijdt en de bal op een kussentje van zand uit de bunker vliegt. Het belangrijkste verschil is de set-up. De positie van het lichaam moet zodanig worden aangepast dat die parallel is met de helling van het zand. Leun meer op het rechterbeen, laat de rechter schouder zakken en zorg dat de bal ligt links van het midden ligt, maak een normale swing en de bal zal er altijd uitkomen.

 

MIKE PALMER INSTRUCTIE-126 UIT DE GREENSIDE BUNKEROp de foto is duidelijk te zien dat de bal halverwege mijn linkervoet ligt. Doordat mijn linkervoet naar buiten is gedraaid kan ik tijdens de swing makkelijker mijn evenwicht bewaren. Het is essentieel dat mijn rechter schouder lager is dan normaal en mijn linker schouder daardoor dus hoger. Mijn bovenlichaam is duidelijk achter de bal waardoor het meeste gewicht op mijn rechterbeen rust. Ook mijn hoofd is veel meer achter de bal dan bij een slag vanuit een vlakke bunker. De rest van de set-up is zoals bij een normale vlakke greenside bunker. Mijn schouders, heupen en knieën wijzen iets links van de vlag, we hebben zoals men zegt “een open stand”. Het clubblad is ook open en wijst naar de vlag of zelfs ietsje rechts daarvan.

MIKE PALMER INSTRUCTIE-132 VANUIT DE GREENSIDE BUNKERBij deze bunkerslag is het niet de bedoeling dat we de bal raken maar dat het clubhoofd onder de bal door glijdt! Op het moment van impact is er een laagje zacht zand tussen de bal en het clubhoofd, de bal ligt dus op het zand dat uit de bunker wordt geslagen waardoor hij met een hoge boog uit de bunker vliegt en zachtjes op de green landt en vervolgens snel stil ligt. Tijdens de slag blijf ik naar de plek in het zand kijken waar ik wil dat het clubhoofd het zand raakt, ongeveer 3-4 centimeter voor de bal. Ik wil ongeveer twee handjes zand uit de bunker slaan, niet meer en niet minder. De divot heeft de vorm van een “U” en is niet erg diep, een dunne laag zand waar het clubhoofd onder de bal door is gegleden. In deze positie is het belangrijk dat het zand evenwijdig aan de helling er uit geslagen wordt.

MIKE PALMER INSTRUCTIE-144 VANUIT DE GREENSIDE BUNKERAfhankelijk van de kwaliteit van het zand, de positie van de bal in de bunker en de afstand naar de vlag passen de goede golfers hun swing aan. In de meeste gevallen is er bij deze slagen geen hoge swingsnelheid vereist. Op de foto is te zien dat ik een 3/4 swing maak, lang genoeg om voldoende snelheid te maken zodat het clubhoofd makkelijk onder de bal door glijdt en kort genoeg om makkelijk controle over de swing te houden. De scheve stand op het losse zand bepaalt wat wel en wat niet kan, en balans is bij deze stand het belangrijkste. Tijdens de swing probeer ik de positie van mijn lichaam vast te houden. Het zijn bij deze slag hoofdzakelijk de armen, handen en polsen die het werk doen met een minimale schouderdraai.

MIKE PALMER INSTRUCTIE-147 VANUIT DE GREENSIDE BUNKERIk heb twee handjes zand uit de bunker geslagen, een dunne laag zand. Het clubhoofd glijdt op het moment van impact zachtjes door het zand onder de bal, evenwijdig aan de helling van de bunker. Ik wil dat het clubhoofd door het zand heen glijdt en niet in het zand vast slaat. Omdat de bal met een hoge boog naar de vlag toe wordt geslagen en vervolgens snel stil ligt, moet het gevoel voor afstand ontwikkeld worden door te oefenen. Ik ben er persoonlijk een voorstander van om de lengte van de slagen te controleren door middel van het tempo van de slag en nietdoor middel van een kortere of langere backswing. Hou de swing compact om de meeste controle te houden en varieer met het tempo om de bal korter of verder te slaan. Deze slag vereist zoals gezegd oefening om het gevoel voor afstand te ontwikkelen en hem met vertrouwen in de baan tijdens een ronde uit te voeren. U zult merken dat de techniek voor deze slag eigenlijk redelijk eenvoudig is en dat u de schade tijdens een ronde kunt beperken als u deze slag eenmaal beheerst. Onthou dat u uw stand altijd moet aanpassen aan de helling van de bunker en dat het clubhoofd parallel aan de helling onder de bal door moet glijden!

Volgende keer wordt de drive behandelt.

Tekst: Mike Palmer

Vertaling en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Spanje-Costa Brava

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl