Home » golfinstructie »Mike Palmer » Currently Reading:

Instructie 1: De 100-meter approach

januari 1, 2010 golfinstructie, Mike Palmer No Comments

De approach met een kort ijzer is één van de belangrijkste slagen in het spel. Met een goede approach kan je namelijk een kans op een birdie creëren, een slechte slag in de fairway goedmaken en misschien toch nog een par of een bogey maken. De betere spelers komen vanaf een afstand van ongeveer 100 meter bijna altijd op de green, en zij oefenen fanatiek op hun slagen met de wedge omdat zij weten dat ze daarmee birdiekansen creëren. De juiste techniek en een goed balcontact maken het mogelijk de bal gecontroleerd voor op de green, het midden van de green, of achter op de green te spelen. Controle over de lengte van de slag is hierbij het toverwoord, de richting is meestal niet zo’n probleem. De bal “pin high” of “dood” bij de vlag leggen is de grootste uitdaging.

Een "zachte" ijzeren 9 of een wedge.

Een "zachte" ijzeren 9 of een wedge.

De betere golfers spelen deze slag graag. De bal “dood” bij de vlag leggen geeft over het algemeen een beter gevoel dan een drive van 250 meter. Vanaf 100 meter kan je met een wedge een volle swing maken waarbij de “loft” van het clubhoofd de bal hoogte en backspin geven. De bal moet op de green landen, één keer stuiteren en dan stil liggen. Een paar meter backspin ziet er op TV spectaculair uit, maar maakt de controle over de lengte van de slag onnodig lastig. Het is belangrijk om er achter te komen welke club voor deze slag het beste aanvoelt. In de meeste gevallen is dat een wedge, maar een “zachte” ijzeren 9 kan ook.

De positie in de top van de backswing.

De positie in de top van de backswing.

Op deze foto kan je zien dat mijn schouders op de top van mijn backswing 90 graden gedraaid zijn (mijn rug wijst naar het doel) en mijn heupen ongeveer de helft daarvan. De positie van de knieën heeft zich iets verplaatst waarbij de linker knie iets meer gebogen is. Mijn linker arm is gestrekt, niet helemaal recht, maar in ieder geval zonder spierspanning. Mijn rechter elleboog is gebogen, los van het lichaam en bevindt zich achter mijn rechter heup. Ik heb tijdens de hele swing controle over de positie van het clubblad, hier is mijn linkerpols vlak en gestrekt. Het is belangrijk dat de hoek van de ruggengraat ten opzichte van de grond tijdens de hele slag gelijk blijft. Mijn ruggengraat staat nog in dezelfde hoek als bij het adresseren.  Kijk naar de positie van mijn pet tegen de achtergrond van de bunker, die is exact hetzelfde als op de volgende foto nadat ik de bal heb geslagen.

De positie vlak na het raken van de bal.

De positie vlak na het raken van de bal.

Vlak nadat ik de bal heb geraakt, is mijn rechterschouder nog altijd lager dan mijn linkerschouder terwijl de bal al onderweg naar de green is. Vergelijk de positie van mijn schouders op dit moment met de positie van mijn schouders in de top van mijn backswing, in beide gevallen ongeveer 45 graden ten opzichte van de grond. Maar ….. om de slag correct af te maken is het belangrijk dat we tijdens elk moment van de swing tot het einde toe in balans staan.

Let er ook op dat het gewicht zich tijdens de slag van links naar rechts verplaatst. Op het moment van impact heb ik al iets meer gewicht op mijn linkerbeen waarbij mijn rechterknie iets meer is gebogen zodat mijn rechterhiel al iets los kan komen van de grond. Dit zorgt er voor dat ik eerst de bal raak en pas daarna de divot. De divot moet ongeveer de grootte van een bankbiljet hebben en mag niet te diep zijn.

En de eindpositie, mooi in balans en ontspannen.

En de eindpositie, mooi in balans en ontspannen.

Controle is op ieder moment vereist, maak de swing correct af en eindig gecontroleerd en in balans. Mijn gewicht is volledig op mijn linkerbeen gekomen en mijn rechterhiel is los van de grond. Ik kan nu mijn rechtervoet optillen zonder om te vallen. Mijn rechterheup en mijn rechterschouder wijzen naar het doel, mijn linker been is gestrekt en mijn rechterknie raakt bijna mijn linkerknie. Nu kan mijn hoofd overeind komen om de bal na te kijken, niet eerder. Maar ook hier probeer ik nog steeds om mijn ruggengraat dezelfde hoek te laten houden als bij het adresseren van de bal waarbij mijn rechterschouder in de eindpositie nog steeds lager is dan mijn linkerschouder.

Succes met het oefenen van de approach, en volgende keer zal ik de verschillende bunkerslagen behandelen.

Tekst: Mike Palmer

Vertaling en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Italië

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl