Home » -travel »Engeland »Europa »Foto »Schotland » Currently Reading:

Links golf op Royal St. Georges, maar wat is links golf nu eigenlijk?

juli 12, 2011 -travel, Engeland, Europa, Foto, Schotland 1 Comment

Alle golfers hebben wel eens van links golf gehoord, maar wat is links golf nou eigenlijk? Links golf wordt zoals mag worden verwacht op linksbanen gespeeld. Een klassieke links baan is volgens de definitie: Een golfbaan die is aangelegd op de smalle strook grond die de kust scheidt van het vruchtbare achterland en vanwege het zilte karakter van de ondergrond ongeschikt is voor agrarische doeleinden. Door deze ondergrond is er alleen taaie lage begroeiing aanwezig  en heeft de wind vrij spel. Op een pure linksbaan gaan de eerste negen  holes kop aan staart van het clubhuis weg (out) waarna de tweede negen vanaf het verste punt weer kop aan staart terug voeren naar het clubhuis (in).

Links golf in pure vorm op Royal North Devon Links Course

De linksgronden, zoals ze ook wel genoemd worden, waren eigenlijk alleen maar geschikt om schapen en geiten op te laten grazen, en het verhaal gaat dat rond 1497 in de omgeving van Fyve in Schotland de basis van het moderne golf zoals wij dat kennen is gelegd door schapenhoeders die uit verveling met hun herderstaffen steentjes naar een uitgekozen doel gingen slaan. De potbunkers zouden zijn ontstaan doordat de schapen uit de wind bij elkaar gingen liggen om beschutting te zoeken waardoor op die plek het gras verdween en er een zandkuil ontstond.

Op een pure linksbaan is dus in principe alleen lage begroeiing te vinden, potbunkers, en vooral veel duingras, heide, heideroos en andere soorten laagblijvende begroeiing. Op sommige linksbanen zijn er kleine stroompjes (byrns) te vinden die grillig door de baan heen gaan. Tegenwoordig worden veel duinbanen aan de kust ook ten onrechte linksbanen genoemd terwijl ze dat niet zijn.

Het grote verschil tussen spelen op een linksbaan en andere banen is dat op linksbanen de normaal gesproken altijd aanwezige wind door de lage begroeiing vrij spel heeft en hoge ballen letterlijk en figuurlijk een speelbal van de wind worden. Ook zijn de fairways en de greens door de altijd aanwezige wind vaak droog en hard, een bal stuitert dus ook lang en ver door. Ook hebben de fairways vaak bulten, valleien en richels waardoor een bal bij het neerkomen een onverwachte bounce kan krijgen.

Links golf is voor veel gevorderde golfers de ultieme vorm van golf omdat het eigenlijk de meest oorspronkelijke vorm van golf is. Op een linksbaan wordt de golfer door de altijd aanwezige wind gedwongen om course management en techniek optimaal te combineren om uit de problemen te blijven. De meest populaire slag bij doorgewinterde links golfers is de punch slag, een slag met een lage balvlucht waar de wind geen vat op krijgt en die veel rol meekrijgt na de landing.

In Nederland is eigenlijk alleen de Domburgsche Golfclub als pure linksgolfbaan aan te merken. De Haagsche, Kennemer en Noordwijkse zijn meer combinaties van een links- en duinbaan. The Dutch is weer een mooi voorbeeld van een “inland links course” ver weg van de kust, maar wel met alle kenmerken van een linksbaan.

Links golf, net even anders, maar de ultieme uitdaging voor de hardcore golfer.

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Currently there is "1 comment" on this Article:

  1. Leuk om te lezen dat Inland Links de ultieme uitdaging is voor de hardcore golfer. Hoe meer je je verdiept in dit type golfbanen hoe meer je ze waardeert. Hoewel jong en ver weg van de kust is ook De Turfvaert een (Inland) Linkscourse met typische karaktertrekken van architecten als Colt, Simpson en McKenzie. Wij volgen “The Open” de komende dagen met meer dan gemiddelde interesse. We doen inspiratie op over course set up, pinpo’s, roughhoogte en maaibeelden en proberen met deze informatie onze golfbaan zo attractief mogelijk te maken en terug te gaan naar de roots van golf….

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Duitsland

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl