Home » -travel »blog »Europa »nieuwbrief »Nieuwsbrief »onderschat golfland »Zweden » Currently Reading:

Zweden als golfbestemming? Laat je verrassen….

Golf in Zweden 1

De komende week een drieluik over golfen in Zweden. Een onverwachte golfbestemming? Beeld je even het volgende in; je bent van plan een golftripje te boeken. Wat is dan het plan van aanpak? De gidsen van Pinh High of Cretas erbij pakken, internet afstruinen en misschien ga je zelfs wel naar het reisbureau. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. We helpen je op weg:

Welk vakantieland?
De eerste actie is toch wel het land van bestemming bepalen. In de winterperiode wordt dat al snel Spanje of Portugal. Maar tussen april en oktober, is het in Zuid Zweden prima toeven. Het milde klimaat maakt het soms zelfs mogelijk om het jaar rond te spelen. De regio die we gaan verkennen is Skåne (spreek uit Skone). Meer hierover op de website van Visit Sweden.

Golfen ze in Zweden?
Zeker! In deze provincie vind je zo’n 70 golfbanen waar echte pareltjes tussen zitten. Golf is hier vooral relaxed. De Zweden hebben golf omarmd en opgenomen in hun sportcultuur. Dit is al een aantal jaren zichtbaar op de tour waar de Zweedse professionals goed vertegenwoordigd zijn. De Scandinavische mentaliteit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de greenfee in een kistje bij hole één te deponeren bij afwezigheid van een caddiemaster.

Maar het is daar zo groot….
Bij zo’n uitgestrekt land denk je al snel aan grote te overbruggen afstanden. De Skåne regio is hierop een prettige uitzondering. Naast golfbanen is er ook voor de wandel- en fietsliefhebbers genoeg te beleven. Kastelen en landhuizen, een stadtrip naar Malmö of pootje baden op het strand, de variëteit is enorm. Het landschap varieert van rotskusten en heuvels tot bossen en vlaktes.

Hoe kom je daar?
Ben je een type reiziger dat zegt;” de vakantie begint als ik de deur achter me dichttrek”? Dan zul waarschijnlijk met de auto de 800 km overbruggen, rustig de veerboot pakken en onderweg regelmatig een bakkie doen. Je doet er dan een dag over om Malmö te bereiken. Of misschien kies je voor alleen maar rijden, en ga je via Denemarken over de diverse (tol)bruggen.

Maar de snelste weg is door de lucht. In een uur vlieg je naar Kopenhagen en op onze KLM vlucht mag er naast 23 kg bagage, ook een golftas van dit gewicht gratis mee! Daarvandaan nemen wij de trein naar Malmö. Deze stad is een prima uitvalsbasis om het achterland vol met golfbanen te verkennen. Huurauto’s zijn ruim verkrijgbaar en zit je dus binnen een half uur op de mooiste banen van Scandinavië.
De banen en accommodaties zijn eenvoudig via internet te boeken. De site van Skåne regio is daar helemaal voor ingericht.

Falsterbo GC
De eerste baan die we opzoeken is Falsterbo. Met zijn 102 jaar, de oudste baan in de regio. En de enige echte linkscourse, volgens de leden. En het moet gezegd, je waant je in Engeland of Schotland. Harde droge fairways, snelle greens en potbunkers te over.

Hole één begint meteen wat smal, teveel slice brengt je bijna op de parkeerplaats. De tweede hole is een par drie met een lastigte bereiken green. Maar wat is lastig als je bij die green aankomt en je je bal terugvindt in de hole. Hole in one!
Op de eerste negen kom je nog wat pittige par viers tegen waarbij je met wind tegen, onmogelijk de green in twee kunt halen. Vanaf hole tien slingert de baan wat meer langs het strand en passer je een aantal keer de karakteristieke vuurtoren. Hole 16, 17 en 18 zijn de ultieme linksholes. De laatste is een par vijf en met wind mee in twee te halen voor de longhitters.

Niveau
Wij speelden met een vierbal 18 holes binnen vier uur. Dat is vrij snel en kwam vooral door de spelers voor en achter ons. Het tempo ligt hoog op deze baan. De leden zijn veelal goede spelers en houden van doorlopen.
Wanneer je hier wil spelen met een handicap van boven de 30, zoek dan een rustig moment uit. Want hier een keer spelen is een belevenis. Deze landtong is het meest zuidwestelijke puntje van Zweden. We hebben heel wat buien voorbij zien waaien terwijl het op de baan droog bleef.

Vogels
Falsterbo is een tussenstop voor de vogels op hun trektocht van noord naar zuid en vice versa. De golfbaan inclusief het gebied er omheen is daarom beschermd. De diversiteit aan vogelgeluiden maakt een ronde op Falsterbo extra speciaal.

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Zweden

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl