Home » blog » Currently Reading:

Wijnen van Zuid Amerika(vervolg)

maart 3, 2014 blog No Comments

“Op onze reis door Zuid-Amerika verlaten we Chili en komen in het buurland Argentinië aan.  Argentinië is een groot land: het is bijna even lang als het aangrenzende Chili (3460 kilometer), maar veel breder (1580 kilometer). De Andes vormt de westelijke grens van het land, in het oosten ligt de Atlantische Oceaan. In tegenstelling tot Chili, dat veel berg­achtige gebieden heeft, komen in Argentinië veel grote, uitgestrekte vlakten voor.

Doordat Argentinië zo groot is, zijn er duidelijke klimaatverschillen. Het klimaat varieert van subtropisch in het noordoosten, naar gematigd in het midden tot droog, dor en koud in het zuiden en in de bergen. Omdat de Andes veel regen tegenhoudt, zijn de wijngebieden in het centrale deel veel droger en warmer dan die in Chili. Daarom leggen boeren wijngaarden aan op grote hoogten, waar het koeler is en de druiven hun aroma’s behouden. Sommige wijngaarden liggen boven de 1500 meter.

Argentinië concurreert met de Verenigde Staten om de plek als vierde wijnproducent ter wereld. Het land produceert vijf keer zoveel wijn als Chili. Er is ongeveer 230.000 hectare wijngaard. De nadruk lag altijd op de productie van bulkwijnen. Van de ongeveer 15 miljoen hectoliter wijn wordt slechts iets meer dan 30 procent beschouwd als ‘quality wine’. Dat wil zeggen, wijnen die een kans maken op de exportmarkt. Deze situatie verandert echter snel, omdat Argentinië aan een indrukwekkende inhaalslag is begonnen. Franse en andere buitenlandse wijn­huizen investeren bovendien veel in wijngaarden en installaties.

Druivenrassen

wijnvatenEuropa heeft een grote invloed op de ontwikkeling van de Argentijnse wijnbouw. Zo heeft Italiaanse en Spaanse invloed geleid tot de aanplant van andere druiven­rassen in Argentinië. Voorbeelden hiervan zijn de Bonarda, Tempranillo, Pedro Ximénez en de Torrontés. De Italiaanse invloed is ook zichtbaar in traditionele wijngaarden, waar de wijnstokken langs pergola’s worden geleid.

De meest aangeplante druif van het land is de Pedro Ximénez. Het ras dat Argentinië op de kaart heeft gezet is de Malbec. Dit ras komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heet daar ook wel Cot. De wijnmakers gebruiken deze druif vooral in de appellation Cahors in Zuidwest-Frankrijk.

De Argentijnse Malbec is een stevige rode wijn met goede tannines, gekoppeld aan een goede zuurgraad. Een ander specifiek ras is de Torrontés, een aromatische druif, waarvan de wijnmakers droge en zoete wijnen produceren. In Argentinië komen ook mondiale rassen voor, zoals de Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Maar die worden veel minder gebruikt dan de Malbec.

Het druivenras Bonarda komt oorspronkelijk uit Noord-Italië. Waarschijnlijk stamt dit ras af van de Barbera of Dolcetto. In Argentinië groeit de Bonarda uitbundig.

Wijnwetgeving

Argentinië heeft vooralsnog geen wetgeving.

Wijngebieden

De belangrijkste provincies waar wijn wordt geproduceerd zijn:

 • Salta;
 • La Rioja;
 • San Juan;
 • Mendoza (dit is de grootste wijnregio);
 • Neuquén;
 • Río Negro.

Salta

Helemaal in het noorden ligt de provincie Salta. Het is hier erg warm, maar de wijngaarden zijn op enorme hoogte aangeplant, omdat het daar relatief koel is. Het belangrijkste gebied is Cafayate in de Calchaqui Valley, het hoogstgelegen wijngebied van Argentinië. De wijngaarden van Cafayate liggen tussen 1600 en 2000 meter, en door de frisse berglucht is het er zelfs midden in de zomer koel. ’s Winters kunnen de temperaturen dalen van -6°C tot -16°C, zodat de wijnstok de gelegenheid krijgt voor een winterslaap. Zon is er hier altijd: gemiddeld 350 zonnige dagen per jaar. De blauwe druivenrassen Tannat en Cabernet Sauvignon geven goede resultaten in Cafayate. De rode wijnen van deze druiven hebben veel kleur, stevigheid, fruitige aroma’s en frisse zuren. Witte druiven, zoals de Torrontés, doen het goed door de combinatie van zon overdag en koele nachten. Zij behouden hierdoor een natuurlijke, fijne zuurgraad en geven aromatische wijnen. De Torrontéswijnen van Salta horen daarom tot de beste van Argentinië.

La Rioja

In de provincie La Rioja is het zeer warm en droog. Ook dit gebied heeft microklimaten met een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur. De wijngaarden van Chilecito liggen ongeveer 1000 meter boven zeeniveau. De bodem bestaat hier uit zand en alluviale grond. Ook deze streek was vroeger een belangrijk gebied voor de productie van lokale ‘bulkwijnen’. De Bonarda is het belangrijkste druivenras. Tegenwoordig worden er wijnen van aromatische rassen geproduceerd, zoals van de Torrontés. Druivenrassen zoals de Cabernet Sauvignon, Syrah en Chardonnay zijn in opkomst.

San Juan

Na Mendoza heeft San Juan het grootste wijngaard­oppervlak. Het is er nog warmer en droger dan in Mendoza. De bodem is zanderig met klei. Van oudsher staan hier de productiedruiven Criolla en Cereza. De lichtgekleurde bulkwijnen van deze druiven worden voor bodemprijzen verkocht. Op de koelere locaties proberen wijnproducenten betere (kwaliteits)wijnen te maken. De Syrah lijkt een geschikte druif voor dit gebied.

Mendoza

Mendoza is het grootste en belangrijkste wijnbouwgebied van Argentinië met ongeveer 70 procent van alle Argentijnse wijngaarden. Ze hebben een ge­zamenlijk oppervlak van 160.000 hectare. Dat is meer dan het wijngaardoppervlak van veel wijnlanden in totaal. Doordat Mendoza zo groot is, komen er grote verschillen voor. Van noord naar zuid zijn er verschillende wijnregio’s:

 • Noordelijke regioVineyard plants

Ten noordoosten van de stad Mendoza ligt een gebied dat op sommige plaatsen 700 meter boven zeeniveau ligt. Het is een uitstekend gebied voor de productie van witte fruitige wijnen en jonge rode wijnen. De aangeplante druivenrassen zijn: Chenin blanc, Pedro Ximénez, Ugni blanc, Bonarda en Sangiovese.

 • Oostelijke regio

De oostelijke regio ligt ten oosten van de stad Mendoza. Dit is het grootste wijngebied van Argentinië. Het ligt op 33° zuiderbreedte, op ongeveer 700 meter hoogte. Het gebied wordt geïrrigeerd door de Tunuyánrivier. De bodem bestaat uit aangeslibde grond, met een onder­grond van kiezels. Het is de meest productieve zone van het Mendozagebied. De nadruk ligt op massa­wijnen. Aangeplante druivenrassen zijn: Bonarda, Cabernet Sauvignon, Syrah, Sangiovese, Chenin blanc, Chardonnay.

 • Centrale regio

Deze regio ligt langs de bovenloop van de Mendoza­rivier. De wijnen uit deze regio werden als eerste erkend als kwaliteitswijnen. Het is een gebied met grote temperatuurverschillen, variërend van meer dan 30°C overdag tot onder 15°C ’s nachts. De hoogte varieert van 750 tot 1060 meter. In de bodem zijn veel mineralen uit de Andes aanwezig.

De Malbec uit dit gebied is van hoge kwaliteit en levert erg goede wijnen. Andere rassen zijn: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Barbera, San­giovese, Chardonnay, Sauvignon blanc, Sémillon en Riesling.

 • Uco Valley (Valle de Uco)

De Uco Valley is het hoogste gebied van Mendoza: de hoogte varieert van 900 meter in de stad Tunuyán tot 1250 meter boven zeeniveau in het noordelijk gedeelte van Tupungato. De gemiddelde temperatuur is 14°C, maar ook hier zijn grote verschillen in minimale en maximale temperaturen. Door deze specifieke omstandigheden in Tupungato kan het gebied in de toekomst misschien in aanmerking komen voor een officiële erkenning.

De Chardonnay heeft hier een uitstekende kwaliteit. Vanwege de hoge zuurgraad is dit ras hier bijzonder geschikt voor mousserende wijnen. Andere druivenrassen zijn: Merlot, Malbec en Sémillon.

 • Zuidelijke regio

San Rafael is het meest zuidelijke wijngebied van Mendoza. De wijngaarden liggen op een hoogte van 450 à 800 meter. De rivieren Diamante en Atuel zorgen voor de irrigatie van de zanderige bodem, die een laag mineraalgehalte heeft. In dit gebied staan de druivenrassen Bonarda, Cabernet Sauvignon, Syrah, Malbec, Chenin blanc en Chardonnay aangeplant. Het wijngebied San Rafael is een erkend herkomst­gebied.

 • Río Negro en Neuquén

Ongeveer 800 kilometer ten zuiden van Mendoza ligt een regio met veel potentieel. Deze streek heet Patagonië en bestaat uit de provincies Río Negro en Neuquén. We gaan richting de Zuidpool. Het is een gebied met veel fruitteelt, onder andere appelen en tafeldruiven. Hier liggen de zuidelijkste wijngebieden van Zuid-Amerika. De wijnen hebben hier van nature een hoog zuurgehalte. Neuquén is het snelst groeiende wijngebied van Argentinië met vooral een aanplant van Pinot Noir en Chardonnay. In Río Negro ziet ment vooral toekomst voor aromatische rassen zoals Traminer, Riesling en Sauvignon blanc. Ook de Chardonnay, Pinot Noir en Merlot worden aangeplant.

Net als de wijnen uit Chili zijn de wijnen uit Argentinië zeker de moeite van het proberen waard. Gaat u eens op zoek bij de wijnhandel en vraag eens naar een Argentijnse wijn. U zult versteld staan van de heerlijke wijnen, die gemaakt zijn van de Malbecdruif, maar misschien bent u wel een avonturier en wilt u eens een wijn proberen van één van de andere druivenrassen.

Tot de volgende keer als we in Noord-Amerika zijn aanbeland.”

Riet Marree

 

 

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Frankrijk

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl