Home » blog » Currently Reading:

Wijnen van andere continenten

november 1, 2013 blog No Comments

Dat golf en wijn een mooie combi zijn laten we vaker weten via Golfvivant. Vinologe Riet wijst ons op mooie wijngebieden waar mooie golfbanen in de buurt liggen. ” Zoals beloofd neem ik u mee op een tocht over de diverse continenten, zoals Afrika, Australië, Nieuw Zeeland en Noord- en Zuid-Amerika.

We starten deze keer in Afrika, een groot continent, waarvan vooral de wijnen uit het zuiden bekend zijn. Maar ook in Marokko, Algerije, Tunesië en Egypte wordt wijn geproduceerd, zij het niet in grote hoeveelheden. De wijnen uit Zuid-Afrika hebben een grotere bekendheid, dan die uit het noorden. Daarom sta ik in deze column stil bij de wijnen uit Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika is een land dat allerlei beelden oproept. Het is een land met een prachtige natuur, met olifanten, struisvogels en walvissen, een land van zon, bergen en zee. Het is ook het land waar Nelson Mandela in 1990 zijn vrijheid terugkreeg na een jarenlange periode van politieke gevangenschap. Er is inmiddels veel veranderd in Zuid-Afrika. Het is een prachtig land om doorheen te zwerven en kennis te maken met de natuur, de cultuur, de mensen en natuurlijk met de wijnen.

Geschiedenis

wijnflessen In Zuid-Afrika is de wijnbouw al eeuwen oud, dankzij de Nederlandse kolonisten die de druiventeelt introduceerden. Op 2 februari 1659 schreef Jan van Riebeeck in zijn dagboek: “Vandaag, God zij geprezen, werd voor het eerst wijn geperst uit Kaapse druiven….”. Maar de eerste wijnen waren niet echt om over naar huis te schrijven. Dankzij de komst van de Franse Hugenoten kwam er meer deskundigheid en verfijning op wijngebied richting Zuid-Afrika.

Tot het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw verliep de export moeizaam. Dit had politieke redenen. Door de Apartheid verkeerde Zuid-Afrika in een internationaal politiek en economisch isolement. Na de afschaffing van de Apartheid en een begin werd gemaakt met de democratisering van het land, kwam de export pas goed op gang.

Wijnbouwgebieden

De wijnbouw in Zuid-Afrika vindt hoofdzakelijk plaats in het uiterste zuidwesten van dit grote land. Ze is vooral geconcentreerd in de Kaapprovincie en dan nog vooral in het directe achterland van Kaapstad. Aan de voet, tegen de hellingen en op het westelijk deel van het plateau van het Tafelgebergte vinden we verschillende wijnbouwgebieden. Grofweg zijn er twaalf zones te onderscheiden, waarvan Olifantsrivier, Constantia-Durbanville, Malmesbury, Paarl, Stellenbosch en Klein Karroo de meest aansprekende gebieden zijn.

Klein Karroo, is ondanks de naam, wat uitgestrektheid betreft het grootste gebied. Paarl en Stellenbosch zijn de belangrijkste districten. Constantia, Dubanville, Paarl en Stellenbosch profiteren van de verkoelende invloed van de nabijheid van de zee. De districten meer landinwaarts zijn aanzienlijk warmer, waardoor irrigatie noodzakelijk is.

Kenmerkend voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw is de grootschaligheid. Wijngoederen van honderden hectare groot zijn eerder regel dan uitzondering. Dergelijke wijnbedrijven noemt men ‘estates’ en hebben vaak Hollandse namen. Deze wijngebieden zijn sprookjesachtig mooi die zich uitstrekken over weidse valleien.

De wijnboerderijen zijn vaak prachtige Kaap-Hollandse optrekjes, compleet met klok- of trapgevel, een oogverblindend wit geschilderd. En bij veel van deze boerderijen kun je de wijnen proeven, vaak met een rondleiding.  Er zijn verschillende wijnroutes door Zuid-Afrika die absoluut de moeite waard zijn.

Klimaat

De wijnbouwgebieden rond Kaapstad hebben een subtropisch klimaat met veel zon en zachte, vochtige winters. Omdat de seizoenen in Zuid-Afrika tegengesteld zijn aan die van ons, betekent dit dat de oogst daar een half jaar vroeger is dan bij ons, namelijk in februari en maart.

Druivenrassen

De aangeplante druivenrassen in Zuid-Afrika zijn van Europese en dan voornamelijk Franse oorsprong. De Chenin Blanc, die hier Steen wordt genoemd, naar de harde compacte druiventrosjes. Deze druif neemt bijna een derde van het totale wijnoppervlak voor zijn rekening. Daarnaast kent men vele andere druivenrassen.

Een typische Zuid-Afrikaanse variëteit is de Pinotage. Door een kruising van Pinot Noir en Cinsaut is dit druivenras in 1926 ontstaan. De beste Pinotages worden gekenmerkt door een intense smaak met mooi fruit, volheid en een wat zoetige smaak.

Wijnwetgeving

Sinds Jan van Riebeeck de eerste druivenplanten naar Zuid Afrika haalde is er veel op het gebied van wijnproductie veranderd. Door de jaren heen zijn er tal van tegenslagen geweest, zowel van politieke als wel wijnbouwkundige aard. Ook hier is vrijwel de gehele aanplant van druivenstokken door de druifluis vernietigd en moest men weer van vooraf aan beginnen.

In 1918 heeft men de KWV opgericht (Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging), die uiteindelijk de gehele regelgeving op wijnbouwgebied in handen kreeg. Pas in 1992 kreeg de wijnbouw door de afschaffing van het quotumsysteem weer een nieuwe impuls en zijn er steeds meer wijnbouwers actief om mooie wijnen te maken van de Pinotage, de Steen (Chenin blanc) en niet te vergeten de mousserende -Zuid Afrikaanse Champagne- Cap Classique.bar-open

Vanaf 6 november 1998 is de IP (Integrated Production of Wine) in werking getreden wat nog meer garantie geeft voor wijnen van hoge kwaliteit. Hieronder staat de herkomstindeling voor de Wine of Origin (afgeleide van Europees appellation classificatie systeem) van Zuid Afrikaanse wijnen die de Wine and Spirit Board in 1973 heeft opgesteld:

 • Estate staat voor wijn die gemaakt is van druiven die uitsluitend van het wijngoed afkomstig zijn en tevens op het wijngoed is gevinificeerd;
  • Ward staat voor wijnen die op een vast omschreven klein wijnbouwgebied zijn gemaakt (bv. Constantia);
  • District staat voor wijnen die uit een groter aaneengesloten wijnbouwgebied komen zoals: Paarl en Stellenbosch;
  • Region staat voor wijnen die komen uit gebieden of zones bestaande uit verschillende districten of deeldistricten zoals: Breede River Valley of Boberg;
  • Wineland is geen officiële aanduiding, maar geeft wel het belang aan van de wijnen, ongeacht of ze Ward, District of Region zijn geclassificeerd;
  • IP staat voor geïntegreerde productie en is sinds 6 november 1998 van kracht. Dit systeem definieert het gebruik van methoden, technieken en werkwijzen, om op een milieuvriendelijke, ecologische wijze wijnbouw te bedrijven. Hierbij wordt er voor gezorgd, dat de gemaakte wijnen geen stoffen bevatten die de gezondheid van mensen kan schaden, simpel gezegd gezonde en zuivere wijnen. Ook is de bewerking en bemesting van de bodem van groot belang en worden ook zaken als hergebruik van glas en verpakkingsmaterialen in de regelgeving meegenomen. Dit Zuid Afrikaanse systeem gaat veel verder dan systemen in andere wijn producerende landen.

Ik hoop dat deze uitleg over de wijnen van Zuid-Afrika u geïnspireerd hebben om eens een wijn uit dit mooie land te proberen.

Tot de volgende keer in Australië. Bent u er dan ook?

Riet

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Spanje-Canarische Eilanden

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl