Home » blog »Nieuws » Currently Reading:

Tiger Woods, wonderkind of robot? Deel 4

november 29, 2012 blog, Nieuws No Comments

Heb je al rode oortjes van het lezen van Tigers levensverhaal? We gaan verder met de periode waarin zijn seksverslaving in de weg kwam te staan van alles wat hij nog wil bereiken.

Tiger en de seksmaniak
Tiger kon dit alles niet zo snel verwerken. Hij was van een grote hoogte pijlsnel gevallen in een diep dal. Zijn huwelijksleven was verstoord, zijn vrouw liep weg. Zijn hele bestaan was gekelderd, zijn roem en eer weg, zijn status was nog nihil. Zijn illusoire leven was wreed verstoord.

Tigers ex

Natuurlijk ging dit niet in de koude kleren zitten. Juist in het golfspel waarin de interactie van emoties en gedachten een grote rol spelen in de concrete fysieke swingcoördinatie van de golfspeler, zijn dit soort schandalen ook van grote invloed op zijn prestaties als sportman. Zijn ego was zwaar gekwetst. In december 2009, ruim een maand na de bekendwording van zijn talrijke seksuele escapades, kondigt Tiger aan dat hij voor onbepaalde tijd geen professioneel golf zal spelen. De kijkcijfers op de verschillende golfsportkanalen die Amerika rijk is, lopen onmiddellijk terug. Zonder deelname van Tiger wordt er lang niet zoveel televisie gekeken en dat betekent significant minder reclame-inkomsten voor de tv-stations. Een financiële en sportieve crisis in de aanzienlijke Amerikaanse golfbusiness dreigt. Eens te meer blijkt hoe Tiger Woods de laatste decennia zijn stempel heeft gedrukt op het professionele wereldwijde golfcircuit, en hoe de verschillende betrokkenen hier wel bij voeren.

Tiger Woods probeert in een speciale kliniek van zijn seksverslaving af te komen. Zij zullen hem weer disciplineren. Echter, de seksmaniak blijft in de lichaamsmaterie van Tiger werken. Een gedragsverandering ondersteund met een grote discipline, is het hoogst haalbare zichtbare resultaat. Dat kan Tiger goed, hij is er vanaf de wieg in getraind door zijn ouders. Hij kan zijn gedrag verbeteren, de seksmaniak blijft gewoon. Hij kan ieder moment weer naar voren treden. Zonder verandering in de atomen van het lichaam zal hij er last van blijven hebben. Want de seksmaniak is één keer uitgebroken, en zal het nu steeds weer proberen.
Hier blijkt hoe een mens van het een op het andere moment een idool of een monster kan zijn in de ogen van het publiek.

Tiger Woods probeerde voor zover mogelijk zijn naam en eer te zuiveren en bood tijdens een publieke persconferentie in het openbaar zijn excuses aan. Het was een onterend gebeuren. Terwijl de Amerikanen zich verlustigden aan dit schandaal, zat iedereen ingetogen naar Tigers excuses te luisteren. Iedereen moet weer gaan profiteren van Tiger en hem uitbuiten. Hij is geld waard, dus excuseren en alles snel vergeten. De show moet weer verder gaan, anders wordt er niet genoeg verdiend.

Zo blijkt, dat Tiger alleen een willoos voorwerp is van reclame en industrie. Als hij is zoals het grote geld het wil, is het goed. Als hij een andere kant toont, moet hij snel weer de oude worden, anders kan Tiger het wel vergeten. Tiger is slechts een slachtoffer van reclame en industrie en hij doet er graag aan mee. Hij is er afhankelijk van. Hij heeft er zijn rijkdom aan te danken.

Typerend is in dit geval een reclamespotje van Nike die in april 2010 wordt vrijgegeven. Daarin is een stille, sombere en bijna wezenloos voor zich uitkijkende Tiger te zien. Op de achtergrond is de stem van zijn vader, Earl Woods, die in zijn tijd bekend stond als een echte vrouwenversierder en een zware drinker. Hij ondervraagt Tiger, met een onderzoekende zware stem en zegt:”Ik wil weten wat je gedachten zijn. Ik wil weten wat je gevoelens zijn. En leerde je iets daarvan?” De camera zoemt daarna in op Tiger, die als het ware naar de geest van zijn vader kijkt. Zijn vader heeft hem gemaakt, zijn vader heeft hem gebroken, lijkt dit spotje te zeggen.

Zijn vader dacht dat het leven van een jong wezen maakbaar zou zijn door een strak bedacht plan, een flinke portie inzet en veel hoop en geloof. Om van Tiger een topgolfer te maken werd er gebruik gemaakt van de doelgerichtheid, het ritme en de kracht van zijn lichaam. Dit zijn kwaliteiten die in het lichaam van Tiger in uitzonderlijke mate ontwikkeld zijn. Zijn persoon mocht niet bestaan. Zijn lichaam, zijn ego werd getraind en getraind. Al het andere telde niet mee. Zelfs het boeddhisme was een training. De rest was bijzaak, zijn moeheid, de angst, de agressie, de negatieve krachten, zijn tegenstanders die zijn vijanden zijn, alles moet op de koop toe worden genomen. In dit enge opvoedingsgevangenisje moet hij gaan mikken op het hoogst haalbare in zijn categorie. Maar er komt een kink in de kabel, de seks.

Zou hij weer gaan seksen of gaat hij de Major winnen?
Dat vraagt iedereen zich af. Kan hij nog wel zo goed golf spelen? Komt hij sterker of zwakker terug? Gaat hij het nog maken, nog Majors winnen of niet?
Een half jaar speelt hij niet. Zijn vrouw gaat van hem scheiden. Hij moet afkicken van de seks. Hij moet excuses aanbieden voor zijn gedrag. En dan?
Het jaar 2010 wordt het eerste jaar dat hij geen overwinning behaalt sinds zijn entree op de professionele PGA Tour en daarmee verliest hij ook zijn nummer 1 ranking.
Hij neemt een andere coach. De publiciteit rondom zijn persoon neemt alleen maar toe, al is het een nogal bizarre publiciteit waarbij steeds meer details over zijn seksverslaving worden beschreven. De mensen smullen. Tiger niet.

Het is inmiddels 2011 en als in april het eerste Major, het prestigieuze ‘The Masters’ golftoernooi op de kalender staat, zijn we terug bij die ene vraag die de grote internationale ‘golf-familie’ bezighoudt namelijk: kan hij nog een Major winnen? Kan hij weer de nummer 1 van de wereld worden?
Tiger wordt in dat toernooi vierde met vier slagen achterstand op de nummer 1. Niet slecht, maar voor de eerzuchtige Tiger niet goed genoeg. Voor hem geldt enkel de nummer 1 positie.
Als begin juni het ‘U.S. Open’, de tweede Major van het golfseizoen wordt gespeeld, trekt Tiger zich terug wegens een blessure aan zijn linkerknie en achillespees. Het is een blessure waar hij al enige tijd door wordt gekweld. Op zijn twittersite schrijft hij: “Ik ben zeer teleurgesteld. Op dit moment moet ik door deze frustratie heen.”

In juli wordt het ‘Britse Open’ gespeeld, het enige Major toernooi dat in Europa wordt gespeeld maar wel gezien wordt als het voornaamste Major. Ook hier meldt Tiger zich voor af, zowel mentaal als fysiek is hij er niet klaar voor om een rol van betekenis te kunnen spelen. Steeds komt dezelfde vraag terug en het spookbeeld dat Jack Nicklaus de grootste golfer aller tijden zal blijven doemt bij elke Major meer dan ooit op. Ondertussen zegt hij de twaalfjarige succesvolle samenwerking met zijn caddy Steven Williams op. De golfmedia zowel op papier als elektronisch smullen ervan en hebben weer nieuws voor een groot publiek. Alles buiten ze uit als het Tiger Woods betreft. Als het over Tiger gaat, wordt het blad wel gelezen. Morgen het laatste deel.

Uit: Gouden Visie 4.4 oktober 2011, uitgegeven door Elektoor, auteur H.A.F. van de Rijdt

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Duitsland

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl