Home » blog » Currently Reading:

Tiger Woods, wonderkind of robot? Deel 2

november 27, 2012 blog No Comments

We gaan verder met het levensverhaal van Tiger Woods. Deel één is gisteren verschenen dus lees nog even terug als je dat gemist hebt. Deel twee gaat onder andere over de topprestaties die Tiger op zijn naam heeft.

Topprestaties
Zijn hegemonie ten opzichte van zijn collega’s blijkt uit de World Ranking, de rangschikking waarin alle professionele golfers wereldwijd zijn opgenomen en waarin hij gedurende 331 weken onafgebroken de nummer 1 is. Tiger heeft de juiste topsporthouding en dat is: hard zijn voor jezelf, dan kun je ook hard zijn voor de ander. Je moet over lijken kunnen gaan, zonder enig mededogen. Je moet beschikken over een conditioneel gezien sterk lichaam en met veel discipline heel veel trainen. Tiger kan en doet het; met plezier of vanuit een gestrengheid, dat maakt hem niet uit. Hij is opgevoed met de missie van zijn ouders en dat is het enige dat telt voor hem. Hij heeft geleerd hoe je anderen kunt beïnvloeden zodat hij diegene is die winnen zal.

Zijn vader had hem onder alle omstandigheden geleerd sterker te zijn dan elke opponent die hij in zijn verdere loopbaan nog zou tegenkomen. Deze gestrenge, militair getinte mentale training loopt als een rode lijn door Tigers opvoeding en ontwikkeling tot robot-topgolfer. Vader Woods zelf heeft geen spijt van zijn consequente aanpak en vorming van Tigers persoonlijkheid, hij is er trots op. Toch geeft hij, ongewild wellicht, in zijn boek ‘Training a Tiger’ ook aan dat het tot een mis-vorming kan leiden. Hij schrijft: ‘Ouders, wees gewaarschuwd, je bent een monster aan het maken!

Maar het is wel een prachtig monster, deze handige, jonge student. En je zult heel trots en gelukkig zijn als je ziet hoe je kind zich ontwikkelt, niet alleen als een golfer maar als een persoon. Deze twee gaan hand in hand.’ De vader, verkerend in een roes van perfectie en in de queeste naar onoverwinnelijkheid, vindt dat het doel de middelen heiligt.
En zo wordt Tiger een product, een jongen die geen eigen leven heeft, die nergens kan bogen op een eigen mening en inzicht. Hij is een mentaal fysiek materiële robotmens geworden, zonder een eigen wil. Hij moét wel gehoorzamen aan zijn lichaam dat van jongs af aan bewerkt is met golfpatronen. Hij weet niet beter of hij ís het golfspel, dat is het enige wat hij kent.

Zoals in de carrière van elke topsporter zijn er ups en downs te beleven. De tijdelijke tegenslagen hebben meestal te maken met fysieke blessures, zoals een knieblessure die hij had. Maar meestal waren zijn mindere periodes debet aan swing-veranderingen.
Samen met zijn coach zocht Tiger naar de zwakke plekken in zijn golfspel om vervolgens maanden lang intensief te trainen met als doel zijn swing en korte spel nog constanter te maken. Want constantheid is de rode draad waar het om gaat in wedstrijdgolf dat zich uitstrekt over vier dagen, en waarbij elke slag opnieuw de juiste subtiele concentratie en doelgerichtheid vraagt. Tiger zoekt naar de perfectie omdat hem dat nog meer onoverwinnelijk zal maken.

En zo wint hij het ene na het andere toernooi, net zoals in zijn amateurperiode. Hij is fanatiek, op het bezetene af als het erom gaat om te winnen. Daarbij moet hij zich disciplinair gedragen en niet te veel feesten, niet te veel seks hebben, zoals dat in iedere sport vereist is. Maar Tiger overbelast zichzelf met deze zware discipline, die hij wel moét aanhouden om de droom van zijn ouders in stand te houden. Van hem wordt het uiterste gevraagd en hij volvoert dat ook als een robot: hij moet op de top blijven staan.
Negatieve krachten beïnvloeden zijn lichaamsbewustzijn nogal: hij is zeer agressief in zijn spel want hij is verplicht te winnen. Dat is een zwaar moéten, hij is allang niet meer met een golfspel bezig, maar veel meer met een dwangmatigheid die niet meer als normaal kan worden beschouwd.

Het éne record
Er is echter één record in de golfsport dat Tiger nog niet geëvenaard of verbroken heeft en dat is het aantal overwinningen op de zogenaamde ‘Majors’. Net zoals in het professionele tenniscircuit (Roland Garros, Wimbledon, US Open en Australian Open) telt de golfsport jaarlijks vier Majors, top-toernooien met een internationaal deelnemersveld waarvoor enkel de allerbesten zijn uitgenodigd.
Toernooien winnen wereldwijd is sportief gezien een prima prestatie en interessant voor de portemonnee, maar de echte topgolfers worden voor wat betreft hun ‘onsterfelijkheids-status’ afgerekend op het aantal gewonnen Majors.
Tigers teller staat momenteel op 14 Major overwinningen en is daarmee de jongste golfpro ter wereld met dit aantal overwinningen. Maar hij is niet de golfer met de meeste overwinningen, dat is namelijk Jack Nicklaus. Jack Nicklaus, met als bijnaam ‘the Golden Bear’ heeft 18 Major overwinningen op zijn naam staan.

Jack Nicklaus was in de jaren 80 van de twintigste eeuw de beste golfer van zijn tijd. Tiger kende als kind alle statistieken van de sportprestaties van Jack Nicklaus tot in de kleinste details uit zijn hoofd, ze stonden geschreven op het behang van zijn slaapkamer. Hij droomde ervan om deze ooit te kunnen voorbijstreven. Sinds hij droomt om de beste golfer aller tijden ooit te worden, weet hij dat hij alle records van Jack Nicklaus moet evenaren of verbeteren en zíjn 18 Major overwinningen zal de Mount Everest zijn, die hij zal moeten beklimmen.

Maar Tiger is jong, hij wordt dit jaar pas 36 jaar en juist in het golfspel komt de rijpheid met de jaren. De pure fysieke component om topprestaties te kunnen leveren is van minder doorslaggevende betekenis dan in vele andere sporten. Golf is geen actie-reactie sport, het is met name een concentratiesport en wordt omwille van zijn moeilijkheidsgraad ook wel ‘de koning van de sporten’ genoemd. De impact van een foutieve slag is relatief gezien moeilijker te herstellen dan bij de meeste andere sporten. Het is ook altijd een gevecht met ‘je zelf’ zoals dat in de sportjournalistiek wordt genoemd. Daarmee wordt bedoeld het egolichaam, dat moet presteren in de sport. Dan ben je wat, zeker als je vindt dat je niets voorstelt. En dat is bij de meeste sporters het geval, zij voelen zichzelf niet bestaand en vinden het heerlijk om te schitteren. Vanuit de lilaca gezien komt het ‘zelf’ van de mens er nooit aan te pas. Het schitteren maskeert de armoede van Tiger Woods, die evenals de gehele mensheid leeft in een illusie, zonder werkelijkheidsgehalte. Winnen geeft macht, maar ook bestaan.

Photo by Jamie Squire/Getty Images

En daar gaat het Tiger Woods om, dat is hem met de paplepel ingegoten. Hij moest iets worden, topgolfspeler, omdat hij niets was. Zijn persoon is nooit naar voren gekomen, al wilde zijn vader dat graag geloven. Hij vertoont daarmee veel gelijkenis met de beroemde tennisspeler Boris Becker, die een tennisrobot was.

Maar wat wel zeker is: in het golfspel kun je het winnen of verliezen niet bij de tegenstander leggen, je bent zelf voor 100 procent verantwoordelijk voor je prestaties. Roem en eer hangen af van wat je in huis hebt. De golfsport doet een beroep op alles wat je in je lijf hebt: het fysiek moét volhouden, emotioneel moet je keihard zijn en mentaal moet je een stootje kunnen hebben. Elke spier, het gevoel en iedere gedachte dient in dienst te staan voor het bereiken van het doel: de ‘hole’. Alle functies van het lichaam moeten samenwerken en goed gecoördineerd zijn. De psyche komt er niet aan te pas, het is een golfmachine die op de baan staat, en die moet gesmeerd werken, door niets gestoord en hij moet recht op het doel afgaan.

Golf is een totaalsport die je alleen kunt bedrijven, als je ook de humor die erin verscholen zit, met momenten kan beleven. Zoals ballen die in het water worden geslagen of golfballen die in het niets verdwijnen. Een glimlach is daarbij wel op zijn plaats, zeker als je heel erg je best hebt gedaan om de bal in de juiste richting te slaan. Maar toch, zelfs topgolfspelers kunnen in zulk soort humoristische toestanden verwikkeld raken.

Wel is Tiger Woods de eerste sportman die de 1 miljard dollargrens aan verdiensten heeft overschreden. Er lijkt geen record dat Tiger niet kan verpulveren of verbreken, en hij heeft nu zijn leeftijd nog mee.
Het gaat Tiger voor de wind en het record van Jack Nicklaus lijkt een kwestie van tijd. Zijn bestaan en zijn macht zijn op het hoogtepunt. Hij heeft alles wat zijn hartje kan begeren in zijn illusoire menselijke bestaan. Morgen deel drie.

Uit: Gouden Visie 4.4 oktober 2011, uitgegeven door Elektoor, auteur H.A.F. van de Rijdt

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Nederland

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl