Home » blog »Nieuws » Currently Reading:

Tiger Woods, wonderkind of robot ?

november 26, 2012 blog, Nieuws No Comments

Het leven van Tiger Woods is inmiddels spannend genoeg om eens samen te vatten. We kwamen een prachtig verhaal tegen waarvoor we toestemming kregen om op Golfvivant te publiceren. In vijf delen komt deze biografie van de meest bekende golfer ter wereld voorbij. Veel leesplezier!

Het kind
“Pappie, kan ik vandaag met je oefenen?” Tiger Woods is twee jaar jong als hij zijn vader op zijn werk belt en hem hoopvol vraagt of ze weer samen kunnen gaan trainen en golfen. Tiger kon met achttien maanden nog niet tot vijf tellen, maar wist intuïtief wel wanneer zijn vader een ‘double bogey’ maakte op de golfbaan. Dat is een score van zes daar waar de norm (PAR = Professional Average Result) voor het aantal slagen voor die hole een vier behoort te zijn.

Met Kerstmis, vijf dagen voor zijn eerste verjaardag, krijgt Tiger zijn eerste golfclub. Vanuit zijn baby­stoeltje, vijf maanden oud, ziet Tiger hoe zijn vader zijn eigen swing aan het oefenen is voor de garage door golfballen tegen een net te slaan. Zijn vader Earl was op een dag gegrepen door het golfspel en haalde in korte tijd een behoorlijk spelniveau. Hij besloot toen voordat Tiger geboren werd, dat als er nog een kind kwam, dit voorbestemd zou zijn om een goede golfer te worden. En Tiger kwam ter wereld. De gedroomde wens van zijn vader ging in vervulling, maar was het ook wel Tigers wens?

Ouders met een droom
Eldrick Tont Woods is geboren op 30 december 1975. Hij werd door zijn vader Tiger genoemd naar een collega-veteraan van hem in de Vietnam-oorlog, de strijder Vuong Dang Phong die toen ook de bijnaam Tiger had. Beide soldaten streden zij aan zij en redden elkanders leven in die oorlog. De naam Tiger staat voor vader Woods symbool voor: onverschrokkenheid, agressiviteit, moed en leiderschap. Eigenschappen die hij had ervaren tezamen met Vuong en hij hoopte dat zijn zoon op zijn vriend zou lijken en hem hiermee zou eren.

Zijn eerste fascinatie voor het spel is wel in zijn babystoeltje opgewekt. Want zijn vaders enthousiasme werkte zo aanstekelijk, dat hij onmiddellijk vol aandacht is voor de swing en de vlucht van het kleine witte balletje. Op deze zeer jonge leeftijd wil menig kind zich het liefst met één held identificeren: zijn vader. Vanaf het moment dat bleek dat Tiger over een uitzonderlijk goede balans beschikte gecombineerd met zijn gretige interesse in papa’s golf­swing, zijn beide ouders als een team gaan samenwerken. Tilda Woods, zijn moeder, zorgde voor de praktische organisatie en de discipline: Tiger mocht pas gaan trainen als zijn huiswerk af was en daarna bracht zij hem naar de golfbaan. Earl was de toegewijde trotse vader én leraar die zijn geluk niet op kon om zijn zoon te kunnen coachen.
Mede door zijn functie als beroepsmilitair, had Earl Woods het psychologisch inzicht verkregen dat leerprocessen, zeker bij kinderen, te allen tijde eenvoudig, uitdagend, competitief en prettig als criteria dienden te hebben.

Ook wist hij dat bewegingen die al op zo jonge leeftijd werden aangeleerd als vanzelf vastgelegd zouden worden, zodat er een natuurlijke beweging ontstond die zich voltrok zonder nadenken. Daarom ook werd er vanaf het moment dat Tiger kon lopen dagelijks getraind en vader Woods zag erop toe dat het initiatief om spelenderwijs te trainen van Tiger zelf kwam. Vanuit hun geloof in God voelden beide ouders zich ook nog eens gesterkt om een instrument en hulp onderweg te zijn om Tigers mogelijke potentiële golfcapaciteiten tot volle wasdom te brengen. ‘Waarom God? Wat heb ik gedaan om dit mooie en speciale kind te verdienen?’, vraagt Earl Woods zich af in zijn eigen memoires. Hij wist niet dat hij het over een robot had.

Zo werd Tiger het kind dat de dromen van zijn ouders waar moest maken. Zowaar geen gemakkelijke opgave. Tiger werd hun eerste en enige prioriteit. De ontwikkeling van Tiger tot topgolfer werd hún levensdoel en alles in het leven draaide om Tiger, hét object waar zij voor leefden.
Beide ouders gaven de golfer in spé een fundament waarop hij altijd kon terugvallen en Tiger vertrouwde hen voor honderd procent. Zo begon zich in het gezin Woods iets af te tekenen van een fanatiek en disciplinair gebeuren dat zijn weerga niet had.

Er werd aan Tiger niets gevraagd. Vanaf de wieg zag hij al golfclubs en golfballen. Geen wonder dat zijn aandacht alleen daarop was gericht en op niets anders. Er werd hem nooit iets anders geleerd dan het golfspel.
En zo groeide Tiger zeer eenzijdig op in een sfeer van competitie en sport. Een algemene kennis van zaken had hij niet, hoewel zijn moeder belang hechtte aan scholing. Zijn ouders wilden alleen een kind dat goed kon golf spelen. Verder ging hun droom niet.
Zij wilden schitteren door hun kind, dat was het middel om hun eigen droom te bereiken. Daar hadden ze alles voor over. Zij wilden hem de beste golfspeler van de wereld maken als dat kon. Vader Woods zou hem alle kneepjes van het vak leren. Als Tiger daaraan kon beantwoorden, was hij een goede zoon.

Het begin van de carrière
Tiger gaat op 4-jarige leeftijd deelnemen aan jeugdtoernooien en competities in de staat Carlifornië waar hij op dat moment woont. Nagenoeg geen enkele wedstrijd in welke leeftijdscategorie dan ook heeft Tiger verloren. En meestal was hij veruit de jongste.
Tiger wilde altijd winnen, hoe oud of jong zijn medespelers ook waren.
Op een foto is te zien hoe Tiger als 5-jarige wordt geïnterviewd en gefilmd door een lokale televisiezender. De uitstraling van zijn lichaamstaal kan op zijn minst als ‘opvallend’ worden omschreven. Als een volwassen mediaveteraan en al van top tot teen een professionele golfer uitbeeldend, staat hij de pers te woord. Er is een rust in zijn lichaam die men niet vaak bij kinderen tegenkomt, hoogst waarschijnlijk door zijn boeddhistische opvoeding mogelijk gemaakt. Hij is zeker van zichzelf en gesteund door zijn vader heeft hij geleerd om altijd te zeggen: “Ik lig op koers om de allerbeste golfer ter wereld te worden.”

Als een robot naar de top
Als het gaat om overwinningen dan is Tigers amateurcarrière van een ongekende schoonheid. Zo won hij drie maal achter elkaar de US Junior Amateur titel gevolgd door drie maal het US Amateur. Met een teamgenoot wint hij voor Amerika in 1994 het World Amateur Team Championship in Parijs. Van de vele heroïsche gevechten, daar waar de ontknoping pas na vier dagen toernooistrijd op de laatste hole, vaak met de laatste putt beslecht wordt, zijn nog televisiebeelden en commentaren beschikbaar. ‘Goodness, gracious, he’s a great ball of fire’ is zo’n commentaar en tevens de titel van een artikel over Tiger Woods in de Sport Illustrated van februari 1995. Langzaam wordt duidelijk dat Tiger een ander type golfspel speelt dan zijn concurrenten en collega’s. In dit artikel wordt ook beschreven dat Tiger als 6-jarige naar tapes luisterde met de indoctrinerende teksten zoals: ‘My decisions are strong’. ‘I do it all with my heart’. ‘I focus and give it my all’. En: ‘My will moves mountains’.

Terwijl Tiger thuis zijn swing aan het oefenen was voor de spiegel of aan het putten op het tapijt, video’s bekeek van eerder gespeelde golftoernooien, werden niet alleen zijn fysieke swingpatronen ingeslepen, maar werd ook zijn mentaliteit gevormd. In feite werd hem geleerd dat als hij wilde slagen in zijn missie om te winnen, hij ook over een ‘donkere zijde’ moest beschikken. Zijn vader noemde het ‘coldness’. Het was deze ‘onverstoorbare koelheid’ die hem zelf overeind had gehouden in de Vietnamoorlog. En hij wist dat het kunnen hanteren van een psychologische oorlogvoering ook in het golfspel een vereiste is om aan de top te kunnen komen.

Zo werd Tiger door zijn beide ouders geïndoctrineerd met het golfspel. Hij was er helemaal door bezet, er bestond niets ander voor hem. In feite een zeer eenzijdige opvoeding waarin alles draait om een golfbal. Tiger was een golfbal geworden en alles wat daarom heen belangrijk is. Dat is nu niet iets waar een ander jaloers op hoeft te zijn. Gevangen zijn in een sport en niets anders meer zien dan dat, is een regelrechte bewustzijnsvernauwing. Maar Tiger weet niet beter en is er door bezeten. Zijn ouders vinden alles goed, als hun droom maar bewaarheid kan worden door hun kind Tiger. Zelfs methoden om Tiger te hypnotiseren werden niet geschuwd. Zo kreeg Tiger via zijn vader een sportpsycholoog, Jay Brunza, die Tiger binnen een minuut kon hypnotiseren en hem zodoende enkele trance- en denktrucs leerde.

Moeder Woods kende haar bijdrage in de vorming van Tigers mentale wil door hem in contact te brengen met meditatietechnieken vanuit een boeddhistische invalshoek.
Het wordt steeds meer duidelijk: er wordt niets aan het toeval overgelaten en Tiger doet het anders. Hij is de levende golfrobot van zijn ouders geworden, hij leeft geen eigen leven. Tiger is een soort fabrieksproduct zonder een eigen wil en eigen interesses. De uitkomst is dat Tiger niet alleen beschikt over een uitmuntende techniek, een super fit en conditioneel sterk lichaam maar ook beschikt over een grote mentale wilskracht.
Langzaam maar zeker begint zich een legende te vormen en worden de prestaties van Tiger onderdeel van het Amerikaanse nationale sportbewustzijn. Zij houden allemaal van de robot die Tiger Woods al is.
In sportminnend Amerika waar topprestaties hand in hand gaan met topbeloningen is er dan nog maar een vraag: ‘Wanneer wordt Tiger professioneel golfer en laat hij zijn onbetaalde amateurstatus voor wat hij is?’

Touring pro
Nog steeds met zijn vader als leraar en helper achter zich gaat Tiger in 1996 over van amateurgolfer naar profgolfer. Met de aankondiging van het reclame tv-spotje ‘Hello world’ maakt Tiger in augustus 1996 zijn overstap én bedoelingen duidelijk: hij wil de wereld tonen wie hij is. Beter gezegd: zijn ouders willen nu zien of hun droom werkelijkheid wordt. Want Tiger is een uitstekende golfspeler dankzij hun golfrobotopvoeding.
Op de eerste zes holes van zijn eerste professionele toernooi, het Greater Milwaukee Open, maakt hij drie birdies (birdie: 1 slag onder PAR) en een eagle (eagle: 2 slagen onder PAR). Hij tekent een sponsorcontract met Nike voor ruim 40 miljoen dollar en met de golfballenfabrikant Titleist voor 20 miljoen.

Hij wordt dat jaar ‘PGA Tour Rookie of the Year’, de beste eerstejaars-golfpro. Het gezaghebbende sportweekblad Sports Illustrated benoemt hem tot Sportman van het Jaar.
Nog datzelfde jaar introduceert hij het dragen van een rood poloshirt gedurende de finale-ronde van een golftoernooi. Het is een eerbetoon aan zijn Standford Universiteit waar hij twee jaar studeerde, maar bovenal symboliseert de rode kleur Tigers bedoelingen op de golfbaan: agressie, geldingsdrang en een enorme competitiegeest. Voor Tiger is alles en iedereen ‘een competitie’ en eerzuchtig als hij is, duldt hij niemand naast zich.
Standford University is bekend om zijn studies computerkunde, wiskunde, fysica en sociologie, hoewel deze universiteit nog bekender is door zijn golfbaan, waar vaak internationale toernooien worden gehouden. Vandaar dat Tiger Woods deze universiteit koos om te studeren, een studie die hij niet heeft afgemaakt. Hij kon dan studie combineren met golfspelen. Morgen deel 2.

Gouden Visie 4.4 oktober 2011, uitgegeven door Elektoor, auteur H.A.F. van de Rijdt

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in België

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl