Home » -travel »blog »Marbella »Spanje » Currently Reading:

Sotogrande, Spaanse specialiteit

april 10, 2014 -travel, blog, Marbella, Spanje No Comments

Langs de drukke kustlijn tussen Marbella en Gibraltar, kun je meer dan voldoende golfbanen vinden. Sotogrande wordt in top-lijstjes vaak genoemd. Top 15 van Europa, top 3 van Spanje, maar wat maakt deze baan dan zo speciaal?

Op het eerste gezicht is dit een ledenbaan. Daar zijn er steeds minder van in Zuid Spanje. De golfcomplexen die bijvoorbeeld ten zuiden en westen van Sevilla zijn aangelegd, bestaan vaak uit een mooie golfbaan met daar omheen meerdere hotels en (vaak uitsgestorven) appartementencomplexen. Sfeer is daar ver te zoeken en met buitenlandse managers aan het roer, is marketing het belangrijkste middel om de boel nog draaiende te houden.

Zo niet hier. Degelijkheid is een woord dat de lading wel dekt. Het clubhuis is sfeervol. Eenvoudig maar gezellig, het eten is prima, en de medewerkers spreken hoofdzakelijk Spaans. Met recht een golfclub. Toch staat Sotogrande open voor greenfeespelers, die willen genieten van de topkwaliteit die deze baan te bieden heeft.

sotogrande-1

Hole 1

De eerste afslag voor het clubhuis geeft je het idee dat de baan wel meevalt qua moeilijkheid en afwisseling. Een brede, cross-gemaaide fairway lacht je tegemoet, en deze par vier is inderdaad goed te doen. Maar schijn bedriegt….., de par vijf die daarop volgt is met de verhoogde green meteen wat lastiger. De holes erna zijn niet lang, vaak smal, en goed coursemanagement is vereist.

sotogrande-klOnze persoonlijke favoriet is hole zeven. Een par vier met verhoogde tee, waarvandaan je deze dogleg linksaf speelt. Een goed teeshot levert een hoog ijzer naar de green op. Maar maak geen fout met je drive of de kleine green, beschermd door een prachtige vijver, is niet meer haalbaar.

De tweede negen doet wat meer Amerikaans aan. Ontwerper Robert Trent Jones heeft zich uitgeleefd door een vijver aan te leggen, omringd met groepjes palmbomen en deze hindernis komt op drie holes behoorlijk in het spel. Maar waar Sotogrande zich echt in onderscheidt is de kwaliteit van het onderhoud. Greens als biljartlakens bijvoorbeeld. Bij het nader onderzoeken van de hole, lijkt het wel alsof er boven de cup niet eens wortels van het gras naar beneden groeien, zo dicht is de bovenlaag. Kort maaien blijkt geen probleem.

En op zulke greens kun je dus ook echt goed putten. Met vier putts na vier holes waren we trots, al is putten maar een klein onderdeel van de sotogrande-2score natuurlijk….. Slechts enkele banen in deze regio hebben soortgelijke condities. Valderrama, La Reserva en San Roque zijn met Sotogrande verenigd in een “special package”. Hierdoor kun je deze vier topbanen allemaal spelen. Stuk voor stuk gastheer van diverse Europese tournooien, dus Tourproof.

Een van deze tournooien, de Copa Sotogrande, werd in 2012 gewonnen door Robin Kind. Vijf jaar daarvoor hield Rory McIlroy deze trofee omhoog. Voorloper van dit tournooi is de Sherry Cup, die o.a. door Harrington en Garcia is gewonnen. Illustere voorgangers van onze landgenoot Kind.

 

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Duitsland

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl