Home » blog » Currently Reading:

Ronald Boef: Met een dubbele handicap naar de Olympische Spelen 2016.

december 24, 2009 blog 3 Comments

De op 22 september 1976 geboren Ronald Boef heeft in tegenstelling tot de reguliere golfer een dubbele handicap. Niet alleen heeft hij een doorsnee handicap van 18.1 die hij nog hoopt te verlagen naar handicap 16, maar hij is ook nog blind geboren, en dat plaatst alles direct in een geheel ander licht!

Ronald aan het werk met Peter Clark.

Ronald aan het werk met Peter Clark.

Laten we eerlijk zijn, een handicap van 18.1 is een mooie handicap waar je overal mee voor de dag kan komen, maar toch redelijk doorsnee. Behalve als je blind bent, dan is het plotseling een topprestatie en sta je met deze handicap in de top-10 van de wereld van blinde golfspelers.

In het land der blinden en slechtzienden zijn er drie categorieën:

B1:       100% blind;

B2:       Zeer slecht ziend (kunnen wel licht/donker onderscheiden en vage contouren); en

B3:       Slecht ziend (zien nog net vaag de bal bij het adresseren, maar dat is alles).

Ronald Boef is echter blind geboren en dat is nog een extra handicap. Golfers die op latere leeftijd blind zijn geworden, hebben veelal ziende leren golfen en weten dus hoe een golfswing er uit ziet, in hun hoofd hebben ze nog het beeld van een golfswing en kunnen dat proberen na te doen. Als je echter, zoals Ronald, blind bent geboren, weet je helemaal niet hoe een golfswing er uit ziet en heb je een golfleraar nodig die je laat “voelen” hoe een golfswing “er uit ziet” en moet het spiergeheugen het daarna overnemen om de beweging zelfstandig te herhalen.

Samen door de baan.

Samen door de baan.

Af en toe zie je in films wel eens dat een “overijverige’ golfleraar zich van achteren gezellig tegen een mooie vrouw aandrukt, zijn armen om haar heen slaat en haar zo door de golfswing heen leidt. Uiteraard overdreven, maar in principe heeft Ronald op een dergelijke lijfelijke manier ook geleerd hoe een golfswing “voelt”. Was zijn golfswing in eerste instantie opgebouwd uit een serie van aparte stoterige elkaar opvolgende bewegingen, inmiddels slaat Ronald de bal in een vloeiende beweging weg waarbij zijn scherpe gehoor hem verteld waar de bal naartoe is gegaan en hoe ver hij de bal heeft geslagen. Het is werkelijk griezelig om mee te maken hoe precies Ronald weet waar zijn bal meestal ligt. Ligt Ronald eenmaal op de geen, dan volstaat een 2-put in de meeste gevallen. Vanaf een meter van de hole is Ronald dodelijk en gaat de put er in 99 van de 100 keer gewoon in, 3-puts zijn “foutjes”.

In 2009 heeft Ronald zijn handicap van 20.9 verlaagd naar 18.1 en zijn twee coaches Peter Clark (van Golfbaan Westwoud) en Joost Hage (bekend van de golftrickshow) zijn er van overtuigd dat een handicap van 16 uiteindelijk voor Ronald haalbaar is. Daarmee zou Ronald in de huidige wereld ranglijst op de 1e plaats terecht komen als blinde golfer met de laagste handicap ter wereld!

Van blinde golfers wordt gezegd dat zij, vanwege hun tragere sportieve ontwikkeling, rond hun 40e levensjaar op hun hoogtepunt zijn. Voor Ronald zou dat dus betekenen dat hij met de Olympische Spelen van 2016 kan pieken. Stel je voor, de eerste blinde Olympisch golfkampioen! Dat is dan ook het doel dat Ronald zich voor “ogen” heeft gesteld. Handicap 16 en Olympisch kampioen worden.

Even de baan "voelen".

Even de baan "voelen".

Nou gaat zoiets natuurlijk niet vanzelf. Daar moet je een heleboel voor doen. Net zoals iedere andere topsporter leeft Ronald volgens een strak regime. Op maandag wordt er twee keer op de golfbaan getraind, op dinsdag eerst naar de sportschool en daarna door naar de golfbaan, woensdag weer twee keer trainen op de golfbaan, donderdag weer eerst naar de sportschool en daarna naar de golfbaan, vrijdag weer twee keer trainen op de golfbaan, vrijdag even rustig aan doen met slechts 1,5 uur puttraining, en zondag even rust. Uiteraard wordt er tussendoor ook wel even 9 of 18 holes gespeeld om “de baan te voelen”.

Zoiets kan je ook niet alleen doen, daar heb je wederom net als andere topsporters hulp bij nodig. Sponsors, trainers, coaches, Ronald heeft ze allemaal en kan zich zo optimaal voorbereiden op de komende wereldkampioenschappen en straks in 2016 op de Olympische spelen. En zijn lijst van sponsors is indrukwekkend: CZ Zorgverzekeringen, Golfjunkie voor de kleding, Acushnet voor de stokken, ballen, regenkleding en schoenen, de golf professionals Peter Clark en Joost Hage, fysiotherapeut J.J. Kluun, sportpsycholoog Ruben Wogger, Montecatini Sports Agency, en Sportschool Machteld Stins. Samen zorgen zij er voor dat Ronald iedere keer fit en goed gekleed de baan op stapt. Ja, ja, een hecht samenwerkend team om Ronald te helpen zijn droom te verwezenlijken om wereldkampioen en misschien uiteindelijk zelfs Olympisch kampioen te worden.

Oh ja, en wat zeker niet vergeten mag worden, Ronald is ook één van de bikkels van de Bart Foundation.

En even ontspannen na een drukke dag.

En even ontspannen na een drukke dag.

Gaat Ronald het redden om eerst wereldkampioen bij de blinde golfspelers te worden en in 2016 de eerste Olympisch golfkampioen? De tijd zal het leren, maar in ieder geval zal het aan de inzet van Ronald en zijn team niet liggen. Die gaan er allemaal vol voor. En wij? Wij zullen Ronald volgen en u op de hoogte houden!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Currently there are "3 comments" on this Article:

 1. Bob Heerooms zegt:

  Inderdaad een topprestatie. Ik heb de eer gehad om eens een rondje met Ronald Boef en zijn vader te golfen. Je weet niet wat je meemaakt. Gemotiveerd, rustig en met de nodige humor lopen zij hun rondjes. Veel gelachen en met de nodige bewondering heb ik dit op mij in laten werken.
  Ik wens Ronald veel succes en plezier toe.
  Groet,
  Bob Heerooms

 2. Ja, Ronald ken ik, van mijn home course Westwoud. Leuk dat ze hem in de picture zetten.

 3. [...] week berichtten wij al over de geweldige prestatie van Ronald Boef. Deze golfer heeft, ondanks zijn visuele handicap handicap 18 weten te halen en als doel heeft om [...]

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Verenigde Arabische Emiraten (Dubai)

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl