Home » blog »golfinstructie »Mike Palmer » Currently Reading:

Instructie 6 – De downhill bunkerslag

juni 7, 2010 blog, golfinstructie, Mike Palmer No Comments

Dit is misschien wel één van de moeilijkste slagen in golf, de bal ligt downhill in een bunker. Als goede spelers deze slag spelen lijkt hij vrij eenvoudig, maar hogere handicappers hebben veel moeite met deze slag. Het goede nieuws is dat ook deze slag met de juiste techniek en oefening eigenlijk vrij eenvoudig is. Je moet het vertrouwen opbouwen dat als je het zand net voor de bal raakt, de bal met een mooie boog gecontroleerd met spin uit de bunker komt.

Probeer te visualiseren hoe de slag gespeeld wordt voordat we naar de techniek zelf kijken. Het clubhoofd moet zachtjes onder de bal door glijden tijdens het moment van impact. Omdat we het nu over een greenside bunker hebben, wil ik dat de bal met controle en spin uit de bunker komt, het clubblad moet eerst het zand voor de bal raken en daarna pas de bal, dan komt de bal zachtjes met een mooie boog uit de bunker. Als de slag correct wordt uitgevoerd dan zal er zowel voor als achter de bal wat zand uit de bunker geslagen worden. De swing MOET iets aangepast worden om dat voor elkaar te krijgen. De swing moet iets steiler worden, alleen dan kan het clubblad onder de bal door glijden.

De set-up is van cruciaal belang.

De set-up is van cruciaal belang.

Clubkeuze: een sandwedge met 56º of een lobwedge van 60º of meer. De bal ligt tegenover mijn rechter voet, veel verder terug naar achteren dan in de normale set-up. Als de set-up niet op deze manier wordt aangepast, is het onmogelijk de benodigde steile swing te maken  om alleen een klein beetje zand uit de bunker te slaan bij impact. De aanpassing van de set-up is het belangrijkste onderdeel van de techniek. Om in deze positie mijn balans te bewaren, ga ik wijder staan en wijst mijn linker teen naar buiten. Ik kan daarbij ook nog mijn voeten extra diep in het zand duwen om een stevigere stand te krijgen. Bij deze set-up heb ik meer gewicht op mijn linker voet, ik open het clubblad een beetje, ietsje rechts van de doellijn. Om dit te compenseren draai ik mijn lichaam in een “open” positie iets links van de doellijn en zijn mijn handen voor de bal zodat ik makkelijker een steile swing kan maken.

De swing actie zelf is eenvoudig, hij is compact omdat deze set-up verdere actie van het lichaam tegen gaat. Omhoog en naar beneden door de bal waarbij de actie uit de schouderdraai komt. Aan het einde van de backswing bevindt mijn gewicht zich nog steeds op mijn linker voet, net zoals bij de set-up. Er is meer schouderdraai dan heupdraai. Er is ten opzichte van de set-up weinig verschil tussen de stand van mijn voeten en heupen, en dat is ook de bedoeling.

In de top van mijn backswing is mijn gewicht nog steeds op mijn linkervoet.

In de top van mijn backswing is mijn gewicht nog steeds op mijn linkervoet.

In de backswing voelt het alsof ik de club meer naar boven heb getild dan normaal, dit is nodig om in de downswing steiler op de bal in te komen en eerst het zand te raken. Door de club steiler weg te nemen voorkom je ook dat je in de backswing het zand raakt wat je anders twee strafslagen oplevert of verlies van de hole in matchplay.

Mijn clubblad is nog steeds geopend en wijst naar de lucht.

Mijn clubblad is nog steeds geopend en wijst naar de lucht.

De downswing en voorwaartse swing moeten vloeiend in elkaar overgaan om soepel onder de bal door te glijden. Je probeert om zowel voor als achter de bal een klein handje zand uit de bunker te slaan, een dun laagje zand tussen de bal en het clubhoofd waarop de bal uit de bunker komt. Daarom moet de swing voor impact steiler zijn dan normaal en na impact laag over het zand verder gaan waarbij het clubhoofd tijdens de follow through de hoek van helling blijft volgen. Dat valt niet mee als je ook nog probeert de bal snel te laten stijgen zodat hij met een boogje op de green landt. Daarom is oefening vereist voordat je resultaten mag verwachten in de baan!

Kijk hoe mooi hoog de bal uit de bunker komt.

Kijk hoe mooi hoog de bal uit de bunker komt.

Bij deze slag voelt het alsof de armen de actie bepalen. Ik probeer ook, net zoals bij andere bunkerslagen bij de green, optimaal gebruik te maken van de vorm van het clubhoofd om de bal snel omhoog en veilig uit de bunker te krijgen. Ik probeer het clubblad tijdens de downswing en impact open te houden en het clubblad dus niet te sluiten. Tijdens downswing, impact en follow through blijft het clubblad open en wijst hoofdzakelijk naar de lucht. Omdat ik het clubblad ook tijdens de follow through open hou, is die ook korter waardoor ik controle en balans hou. Kijk hoe mooi hoog de bal uit de bunker komt, deze slag kan je met veel controle spelen en de bal snel laten stoppen na de landing.

Een bruikbare tip is om deze slag eerst vanaf het gras te oefenen voordat je hem vanuit de bunker probeert. Zoek een helling met een downhill ligging en speel een paar ballen. Begin met een niet zo steile helling en als dat goed gaat met een steilere helling. De techniek is vrijwel gelijk, alleen raak je vanaf het gras eerst de bal en daarna pas het gras. Probeer ook hier eerst de bal goed de lucht in te krijgen voordat je naar de bunker gaat. In de bunker is het enige verschil dat eerst het zand, dan de bal, en daarna weer zand geraakt wordt. Veel succes met het oefenen van deze slag!

Volgende maand behandelen we de grip.

Tekst: Mike Palmer

Vertaling en foto’s: Eric Veenhuyzen

Klik hier voor meer instructie van Mike Palmer!

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Nederland

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl