Home » blog »Lifestyle »Wijn » Currently Reading:

Golf en Wijn

maart 6, 2011 blog, Lifestyle, Wijn No Comments
wijn

Wil je meer weten over golf, dan kun je op deze site goed terecht. En sinds kort kun je ook over wijn lezen op Golfvivant. Want als een lekker rondje golfen wordt afgesloten met een wijntje op het terras, is de dag toch meer dan geslaagd? We schreven het al eerder; golf en wijn gaan prima samen. Een genietende golfer is toch een mooie definitie van een Golfvivant!

En als je op dat terras dan wat weet te vertellen over wijn, maak je alsnog een goede indruk (als je die met je score nog niet had gemaakt tenminste…!). Wist je bijvoorbeeld dat er tussen de bloei en oogst van de druif circa 100 dagen verstrijken?

“Onze” vinologe  Riet schreef in haar eerste column over diverse wijnbouwgebieden en nam ons al mee in de ontwikkeling van de druif. Daar leren we graag meer over:

Nog even de drie fasen van ontwikkeling:

  • De eerste fase is de ontwikkelingsperiode van de druif (in het Frans: période herbacée). Deze begint bij de vruchtzetting en duurt 50 tot 60 dagen.
  • De tweede fase, de rijping van de druif (in het Frans: véraison).
  • De derde fase, de werkelijke rijping van de druif (in het Frans: maturation).

Deze twee laatste fasen samen duren ongeveer 40 tot 45 dagen.

Tussen de bloei van de druif en de oogst zit dus in het algemeen circa 100 dagen. Mede afhankelijk van het weer.

Wanneer begint de ontwikkelingsperiode?

De ontwikkelingsperiode begint bij de vruchtzetting. Kenmerkend voor deze periode is de snelle groei van de druif. Aan het eind van deze periode zijn de druiven nog groen, hard en onrijp.  Bij de rijpingsperiode groeit de druif nauwelijks, maar verandert van hoedanigheid.  De schil wordt dun en doorzichtig.

Bij de werkelijke rijping van de druif neemt het zuurgehalte af. Het suikergehalte, de geur en kleur nemen toe. De verhouding suikergehalte en totale zuurgehalte van het vruchtvlees bepaalt het moment van oogsten.

Wanneer worden de druiven ge-oogst?

Het ideale tijdstip om met de oogst te beginnen valt meestal samen met het moment dat de druiven hun maximum aan ontwikkeling en suikergehalte hebben bereikt, terwijl het totale zuurgehalte zijn minimale waarde heeft.

De wijnboer zal daarom in de laatste vier tot zes weken voor het waarschijnlijke tijdstip van oogsten steeds controleren hoe de druiven ervoor staan.

In sommige streken en bij gunstige weeromstandigheden is er nog een vierde fase: de overrijping. Door aanhoudende warmte verdampt een deel van het sap in de druif, terwijl het suikergehalte sterk toeneemt.

Een late milde herfst, met nevel en mist in de ochtend en zon in de middag, kan in verschillende gebieden, zoals de Sauternes in Frankrijk en enkele wijngebieden in Duitsland en Oostenrijk, de edele rotting gunstig beïnvloeden. De druiven moeten dan wel onbeschadigd, gezond en rijp zijn en nog niet zijn aangetast door andere schimmels.

De invloed van het weer

Het weer is van groot belang voor de ontwikkeling. De mate van vochtigheid tijdens de rijping is mede bepalend voor de kwaliteit van de druif en dus van de wijn. Zowel langdurige droogte als te overvloedige vochtigheid is slecht voor de kwaliteit. Alleen bij voldoende water kunnen de wortels de noodzakelijke voedingsstoffen naar de plant brengen.

Bij een te hoge vochtigheid kunnen zich tal van ziektes ontwikkelen, die de druif negatief beïnvloeden. Teveel vocht doet ook de druif opzwellen, waardoor deze kan barsten. Een te hoog vochtgehalte vermindert de kwaliteit van de te maken wijn.

Je ziet maar weer dat er nogal wat gebeurt voordat je na je rondje golf kan proosten met een goed glas wijn!

Graag tot de volgende keer.

Riet Marree-Staat,

Zeewolde

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Spanje-Costa Brava

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl