Home » blog »Engeland » Currently Reading:

Blog: Golf, a Gentlemans game

november 26, 2009 blog, Engeland No Comments

Alhoewel bekend is dat Queen Mary de edele golfsport beoefende heerst, met name in Engeland, de mening dat golf toch echt een sport voor heren is. Wie kent niet die verhalen van Muirfield waar naar zeggen een bordje bij de ingang van de golfclub stond met de vermelding “Women and Dogs not allowed”.  Een aanwijzing waarop een golfmaat van mij ooit heeft gezegd: “what’s wrong with dogs?”.

Ook vroeger waren er vrouwen te vinden op de golfbaan.

Ook vroeger waren er vrouwen te vinden op de golfbaan.

Op de Britse eilanden zijn er nog talloze voorbeelden aan te wijzen van deze discriminatie in Golf. Aparte Ladies golf clubs of gescheiden clubhuizen geven nog aan dat het qua golfemancipatie niet helemaal lekker zit. Nu is er natuurlijk ook een duidelijk verschil tussen mannengolf en damesgolf. Ik noem maar de teeboxen. Waarom moeten wij mannen altijd verder (en schever) slaan terwijl de vrouwen dat vrijwel altijd kaarsrecht doen en vaak nog vrij ver ook. En welk hoongelach treft ons, arme mannen, als we met de afslag de damestee niet passeren? Ooit een biertje verdiend na een afslag van één der lieftallige dames?
Hoe de scheiding heren- en damesgolf er aan de overkant van het kanaal ingeramd zit blijkt uit het volgende (waargebeurde) verhaal. Enkele jaren geleden had ik met een stel vrienden een golfweekje in Engeland. Wij verbleven in het graafschap Essex en op dag twee of drie hadden we starttijden geboekt op de golfbaan van Thorndorn Park. Veel Bentleys op de parking en no entry without jacket + tie. Nog slechts gewend aan enkele Nederlandse polderbanen waren wij al snel impressed door de prachtige parkbaan.

Ook nu nog liggen de mooiste golfbanen ter wereld in het Verenigd Koningrijk

Ook nu nog liggen de mooiste golfbanen ter wereld in het Verenigd Koningrijk

Geweldige holes en natuurlijk nagenoeg perfecte greens. Nadat we na onze ronde een biertje ‘over the hedge’ hadden gedronken informeerden wij vriendelijk en beleefd of het wellicht possible was de volgende dag hier weer te spelen. Na enig aandringen vond de secretaris nog een gaatje en we waren welkom vanaf 11.30. De volgende dag parkeerden wij verheugd onze nietige vehikels op het imposante parkeerterrein. Het viel ons overigens op dat er minder Bentleys (en andere limousines) aanwezig waren dan de dag ervoor. Bij binnenkomst viel ons oog direct op het mededelingenbord waarop stond: “8 visitors from abroad”. Dat waren wij dus. Na weer 18 holes genieten verruilde ik mijn golfkloffie voor jacket + tie (nu wel meegenomen) en kwam in gesprek met één van de leden. Op de vraag of de baan mij bevallen was barstte ik uit in superlatieven. Aan de ene kant uit beleefdheid maar ook omdat het zo was. Na al mijn loftuitingen geduldig aangehoord te hebben sprak het betreffende lid de voor mij historische woorden: “Well, that surprises me because today it’s Ladiesday and at Ladiesday they don’t mow the greens”.
Wat alle lezende golfdames hier ook van mogen vinden, ik vond het een geweldige uitspraak en ik wist direct weer dat ik in Engeland aan het golfen was. Ladies, “cheers” voor al die keren dat ik niet voorbij jullie teebox ben gekomen.

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Spanje-Canarische Eilanden

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl