Home » blog » Currently Reading:

Australische wijnen

december 4, 2013 blog No Comments

Riet Marree neemt ons weer mee: “In deze column neem ik u mee naar zonnigere streken, en wel naar Australië. Dit continent heb ik helaas nog nooit zelf bezocht, maar toch wil ik proberen u een virtueel idee te geven van de wijnen die dit gebied te bieden heeft.

Australië ligt op het zuidelijk halfrond, dus is het daar nu eind voorjaar/begin zomer.

Inleiding

Australië dankt haar wijnbouw aan de Engelsen. In 1788 plantte kapitein Arthur Phillip de eerste druivenstokken in de buurt van Sydney. Druivenplantjes waren een onderdeel van de vracht toen de eerste vloot in Australië arriveerde. De stekjes kwamen uit Zuid-Afrika en Brazilië. Ze waren aan boord gebracht tijdens tussenstops bij Kaap de Goede Hoop en Rio de Janeiro.

Pioniers van de wijnbouw waren vooral Zwitsers voornamelijk in het gebied rondom Melbourne en Duitsers in de gebieden nabij Adelaide. Toch heeft het tot de jaren zestig van de twintigste eeuw geduurd voordat de interesse voor (droge) wijn goed op gang kwam. Tot dan toe dronk de Australische bevolking liever bier en versterkte wijn.

b;ue-mountains

In Australië zijn druiventeelt en wijnbereiding sterk gescheiden. De wijnbereiding vindt vaak plaats in de buurt van de grote steden. Veel Australische wijnproducenten kopen druiven in van wijngaarden, die soms honderden of zelfs duizend kilometer ver weg liggen. De druiven worden gekoeld vervoerd naar het bedrijf waar de grape processing (vinificatie) plaatsvindt. Als er op dat moment geen gistingstanks voorhanden zijn, wordt de most op lage temperatuur bewaard totdat er voldoende ruimte beschikbaar is. Daarna volgt het zorgvuldig gecontroleerde gistingsproces.

De meeste Australische wijnboeren en wijnmakers worden niet gehinderd door traditionele opvattingen. Ze zien het verbouwen van druiven en het maken van wijn als een technologisch proces, dat zo verantwoord mogelijk moet verlopen. De meeste wijnmakers hebben dan ook een academische opleiding. Ze krijgen ondersteuning van het Australian Wine Research Institute (AWRI), het belangrijkste onderzoeks­instituut voor de wijnindustrie.

De opzet van de Australische wijnindustrie verschilt sterk met van die in bijvoorbeeld Frankrijk. De wijn­gebieden zijn eigenlijk verschillende afdelingen van een grote wijnfabriek, die ieder op afroep het onderdeel kunnen leveren dat de fabriek nodig heeft. Vier bedrijven leveren 80 procent van de totale Australische wijnproductie. Ter vergelijking: de vier grootste bedrijven van Frankrijk verzorgen minder dan 8 procent van de totale productie.

Wijnbouw in Australië vindt hoofdzakelijk plaats in de deelstaten, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, het aansluitende zuidelijke deel van Zuid-Australië en helemaal in het westen de zuidwesthoek van West-Australië.

Klimaat

Australië is een zeer uitgestrekt land, net zo groot als het vasteland van de Verenigde Staten (Alaska niet meegerekend). Hierdoor zijn de klimatologische om­standigheden in Australië zeer gevarieerd: deze kunnen uiteenlopen van droog en heet in het noorden, tot gematigd en koel in het zuiden.

Australië is een warm tot heet continent. Wijnbouw is alleen mogelijk langs de zuidkust. Daar is het klimaat milder vanwege de zuidelijker breedtegraad, vergelijkbaar met de Middellandse Zee. Koelende invloed van de oceaan door stromingen van de Zuidelijke IJszee dragen hier ook aan bij. Toch zoeken de wijnproducenten nog steeds naar hogere – dus koelere – gebieden iets meer landinwaarts waar wijnbouw mogelijk zou kunnen zijn.

Omdat Australië het droogste continent op aarde is, zou wijnbouw zonder goed waterbeheer er onmogelijk zijn. Drip irrigation (druppelirrigatie) wordt daarom veel toegepast: water wordt druppelsgewijs en vaak computergestuurd naar de wijnstokken geleid. Boven­dien worden de druiven al in de wijngaard gecontroleerd: de wijnmakers weten wat er binnen gaat komen en kunnen de vinificatie daarop afstemmen.

Druivenrassen en wijnen van AustraliëGolf en Wijn zijn een prima combinatie

Bijna 40 procent van de Australische wijnen is wit. Druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rhine Riesling en Sémillon zijn de belangrijkste witte rassen. Iets meer dan 60 procent is rood. Vroeger waren de Grenache en Mourvèdre (Mataro) de belangrijkste blauwe rassen. Tegenwoordig is de Shiraz (Syrah) de belangrijkste druif van Australië: ongeveer een kwart van alle Australische druiven behoort tot de Shiraz. De Cabernet Sauvignon is met 19 procent van de aanplant de tweede druif van het land.

De meeste druiven worden gebruikt voor de productie van stille wijnen, maar daarnaast produceren de wijnboeren ook versterkte wijnen. Dat is nog een overblijfsel van de overheersing door de Britten: die dronken veel port- en sherryachtige wijnen, en – net als in Zuid-Afrika – produceert Australië deze nog steeds.

Druifluis

De phylloxera is de gevreesde druifluis, die eind negentiende eeuw een groot deel van de Europese wijngaarden vernietigde. Deze luis komt nu ook in verschillende wijngaarden in Australië voor. Bij wijngaarden staat daarom vaak een waarschuwingsbordje en soms moet iedereen, die de wijngaard betreedt, zijn schoenen ontsmetten. De Australische wijnboeren kiezen echter niet vaak voor de fundamentele oplossing van dit probleem: het enten op resistente Amerikaanse onderstokken; ze nemen het risico.

Wijnwetgeving

Australië is momenteel bezig om de wijnregio’s van het land wettelijk te definiëren en te  registreren. Dit is het resultaat van een overeenkomst in 1994 met de EU. De basis is het Label Integrity Program (LIP). Dit LIP-systeem geeft de consument de garantie dat alle vermeldingen op het etiket kloppen, waarbij de feitelijke situatie 15 procent mag afwijken. Bijvoorbeeld: als op een etiket jaargang, regio of druivenras staan vermeld, dan moet 85 procent van de inhoud van de fles aan deze vermeldingen voldoen. Als verschillende regio’s of druivenrassen worden genoemd, moet de belangrijkste als eerste vermeld staan.

 

Wijngebieden

Hieronder staan enkele belangrijke wijngebieden uit Australië.

Nieuw-Zuid-Wales

Hunter Valley

Hunter Valley ligt 150 kilometer ten noorden van Sydney. Hier liggen de meest noordelijke wijngaarden waar kwaliteitswijnen gemaakt worden.
Murrumbidgee regio. Deze regio ligt ruim 300 kilometer ten westen van Sydney. Het water van de Murrumbidgee rivier wordt voor irrigatie gekanaliseerd door het gebied geleid. Mudgee is een klein maar iets koeler gebied dan de Hunter Valley. Het is wat verder weg en hoger in de bergen gelegen.

Victoria
De wijngebieden liggen versnipperd door de deelstaat. Deels is dit gekomen door de verwoestende invloed van de druifluis, maar ook het juiste microklimaat is waar men hier nog steeds naar op zoek is. De Yarra Valley, even ten noorden van Melbourne blijkt in elk geval bijzonder gunstig te zijn. In het noordoosten van deze deelstaat ligt Rivierland. Het is een geïrrigeerd gebied langs Murray River.

Zuid-Australië

Nabij de stad Adelaide wordt veel wijn verbouwd. De stad zelf treedt op als wijnhoofdstad. Erg belangrijk zijn de wijnen uit het noordelijker gelegen Barossa Valley, Clare Vale en ten zuiden van de stad Southern Vales met een mild zeeklimaat.
Coonawarra ligt 400 kilometer ten zuiden van Adelaide. Een bijzonder gebied met rode aarde waaronder kalksteen en schoon grondwater.

West-Australië
Uit de Swan River Valley ten noorden van Perth komen voornamelijk dessertwijnen en droge witte wijnen.
250 Kilometer ten zuiden van Perth nabij het plaatsje Margaret River en de Cape Mentelle, ligt een grote cluster van wijngaarden die vooral profiteren van de koele oceaanwinden. Nog eens 250 kilometer maar dan zuidoostwaarts nabij Albany in de Lower Great Southern Region, liggen de wijngaarden in een mild klimaat waar de temperaturen iets lager zijn dan in andere Australische wijngebieden.

Tasmanië
Het klimaat op Tasmanië is veel koeler dan in Australië. Hoewel er nog weinig wijnbouw is worden er al wel goede resultaten behaald. Er komt vooral witte wijn vandaan een beetje rode en sinds kort ook goede mousserende wijn.

De volgende keer (tussen de kerstdagen en de jaarwisseling) blijven we op het zuidelijk halfrond en reizen we verder naar Nieuw Zeeland. Ik hoop dat u er dan ook weer bij bent. Rest mij nog u alvast gezellige kerstdagen toe te wensen. Misschien is het leuk om bij het kerstdiner eens een wijn te proeven uit Australië, bijvoorbeeld een Shiraz.

Riet Marree

 

 

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Dominicaanse Republiek

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl