Home » blog »Europa » Currently Reading:

A day at The Dutch

augustus 25, 2012 blog, Europa No Comments

Je moet je netwerk benutten om een keer op de meest exclusieve baan van Nederland te kunnen spelen. Een starttijd boeken op de Dutch gaat je niet lukken, tenzij op uitnodiging van een lid. Na enig speuren in ons netwerk lukte dat!

't is toch net Schotland ?

En als veeleisende golfer ben je daar helemaal op je plek. De entree waar je naam op de lijst moet staan om te mogen doorrijden, de ontvangst 300 meter verder bij het clubhuis, waar je auto voor je wordt weggezet, het begint allemaal goed. In het clubhuis wordt je op weg naar de kleedkamers keurig voorgegaan door een gastvrouw.

In de kleedkamer komt er iemand met een stevige handdruk op je af en ook daar blijkt je naam bekend te zijn. Een locker voor de hele dag en alle faciliteiten van de kleedkamer staan ter beschikking. Waar moet je aan denken? Een bar, schoenpoetsservice,  flatscreens, fauteuils, longesets, sauna, douches, alle soorten shampoo etc. Het schijnt dat de dames het met iets minder moeten doen…..

In het gebouw zijn diverse vergaderruimtes die de leden gratis kunnen bespreken. Verder een “cigar room” een mooi restaurant en terras met uitzicht over de baan.

Je clubs vind je terug op de driving range. Keurig geparkeerd achter een pyramide van ballen.  De range heeft veel heuvels waardoor het moeilijk is je afstand te  achterhalen, maar ook veel greens die je als mikpunt kunt gebruiken. Een paar putts op de oefengreen wijzen weer uit; als je je een beetje houdt aan de juiste puttechniek, zijn snelle greens heel eerlijk om op te putten. De eerste drieputt kwam ook pas op hole 18.

De starter voorziet ons van een flesje water en wat fruit. Dat staat bij de gele herentee. Hij kijkt dan ook wat verrast als we aangeven van goud  (ultra, tiger, championship backtees) te willen spelen. Op sommige holes schijnt de fairway dan amper haalbaar te zijn. Maar we gokken het erop. Geen wind dus moet meevallen. Toch zijn par 5′s zoals hole 18 van ruim 500+ geen uitzondering, maar met deze fairways krijg je zoveel rol op je bal, dat je na een drive en een hybride, nog een achtje naar de green kunt slaan.

De fairways en greens zijn van topkwaliteit die je nergens in Nederland ziet. Fairways kan misschien nog, maar greens zijn echt on-Nederlands. Superstrak, wel hard, maar dat hoort bij een “inland linkscourse”. De holes zijn stuk voor stuk door Colin Montgomerie met zorg getekend, je ziet het er aan af. Over iedere mound is nagedacht. Als je de scorekaart bekijkt met de layout, verwacht je langs elkaar te spelen. In de praktijk heb je soms,  door de omzoming van de heuvels, geen idee dat er nog andere holes om je heen liggen. Ruim 50.000 vrachtwagens schijnen hier af en aan gereden te hebben om de glooiingen aan te leggen.

Veel glooiing met Nederlandse bomen erachter

Critici hebben het over het zicht op de snelweg en de onnatuurlijke hoge loofbomen om een linksbaan. Maar als je daar doorheen kijkt zie je een mooie baan, die zich niet echt kan meten met topbanen in Europa (we zijn verwend), maar als totaalbeleving is the Dutch supergeslaagd. Na het hapje eten op het (drukke) terras, staat je auto ineens op de parkeerplaats vóór het clubhuis. Met achterin je gepoetste golfclubs.

We zijn benieuwd naar the International (Schiphol), maar voorlopig is the Dutch buitencategorie in Nederland.

Comment on this Article:Gratis E-book? Schrijf in voor de NieuwsbriefGratis online golf kijken !

Video

Raphael Nadal over de mentale kant van golf (video)

Nadal

Dat veel tennissers van golf houden is algemeen bekend. Ivan Lendl overwoog ooit nog eens een professionele carriere in golf na zijn tennisloopbaan. Ook Raphael Nadal is een enthousiast golfer. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaringen.

Wedstrijd met plastic golfclubs

plastic

Je kan de mannen van Dude Perfect van alles verwijten, behalve dat ze niet creatief zijn. In deze video doen de mannen een onderlinge competitie met , jawel, plastic golfclubs. Je kent ze wel, van de kleine setjes die je aan je (klein)kinderen geeft als eerste golfset. Kijk en lach… …

AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

Golfbanen in Nederland

Bekijk de banen op een grote kaart

Laatste ratings op baanratings.nl